Tulossa viides tutkinto, suunnitelmissa kuudes – jalkahoitolayrittäjä Hanne Saarinen haluaa oppia omasta alastaan kaiken

0
Hanne Saarinen opiskelee parhaillaan ammattikorkeakoulussa töiden ohella, ja seuraavaksi hän tavoittelee opiskelupaikkaa Turun yliopistossa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Ylioppilas, merkonomi, kosmetologi, jalkahoitaja ja pian jalkaterapeutti. Mausteeksi vielä avoimen yliopiston kursseja, kuten sosiaalitieteen perusopinnot.

Salolaisen Hanne Saarisen, 37, tutkintojen määrä on hengästyttävä – varsinkin kun Saarinen on tehnyt töitä useimpien koulutusten ajan. Häntä motivoi opinnoissa halu kehittää itseään ja ammattitaitoaan.

– Olen löytänyt oman juttuni pikkuhiljaa. Kun kosmetologiopinnoissa ruvettiin työskentelemään jalkojen kanssa, tiesin, että tässä se on. Minulla oli todella hyvä opettaja, salolainen Irmeli Hutri-Heinonen.

Saarinen on kotoisin maatilalta Perttelistä. Kotona arvostettiin työntekoa, ja myös opiskelu laskettiin työksi. Saarinen arvioi tehokkuutensa kumpuavan lapsuudesta: maatalossa myös lapsille riitti tekemistä.

Lapsena hän haaveili jäävänsä jatkamaan kotitilan pitoa, mutta suunnitelma ehti muuttua.

– Lukioon meno oli itsestään selvää, halusin valkolakin päähäni. Ja kun kumpikin isosiskoni kävi kauppiksen, minä halusin myös.

Saarinen suoritti samaan aikaan lukion ja taloushallinnon merkonomin tutkinnon. Jo vähän ennen valmistumistaan Saarinen siirtyi työelämään talouspäällikön assistentiksi muutamaksi vuodeksi, kunnes oli perheen perustamisen aika.

Kahden lapsen äidillä vierähti perhevapailla viisi vuotta, joista kahden viimeisen aikana hän suoritti kosmetologin opinnot. Jalkojenhoidon ammattitutkinnon hän opiskeli yrittäjyyden ohella: Saarisella on jalkahoitola Turuntiellä.

– Merkonomitutkinto on ollut yrittäjälle oikein hyödyllinen. Opiskelu ei koskaan mene hukkaan, opiskeli sitten ihan mitä tahansa. Vähintäänkin se kehittää ja ylläpitää opiskelutaitoja, Saarinen sanoo.

Saarinen halusi oppia lisää jalkojen hoidosta, mutta jatko-opintoja eli jalkaterapeutin koulutusta oli tarjolla vain lähiopetuksena Helsingissä ja monimuoto-opintoina Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan yksikössä. Välimatka Savonlinnaan oli pienten lasten äidille liian pitkä.

– Kun äitini jäi eläkkeelle ja lapset olivat isompia, lähdin Savonlinnaan opiskelemaan. Lähipäiviä on ollut vaihtelevasti, kerran kaksi kuussa ja muutama päivä kerrallaan.

Jalkaterapeutit paitsi konkreettisesti hoitavat jalkoja myös valmistavat erilaisia tukipohjallisia ja muita kevennyksiä potilaille ja auttavat esimerkiksi reumaatikkoja ja diabeetikkoja jalkavaivojen ennaltaehkäisyssä. Kahta samanlaista jalkaparia ei Saarisen mukaan ole.

– Työssäni näkee oman käden jäljen. Ihmiset tulevat usein kipujen kanssa ja lähtevät ilman niitä. Siitä tulee itsekin hyvälle mielelle. Omaa osaamista ja ymmärtämistä voi kehittää jatkuvasti, hän sanoo.

Hanne Saarisen aikuisopinnoissa tärkeä osa on ollut tukiverkostoilla. Hän antaa kiitoksia miehelleen ja vanhemmilleen kannustuksesta ja avusta. Ilman niitä opiskelu olisi ollut vaikeaa ellei mahdotonta.

– On voitu mennä lasten kanssa mummolaan syömään, jos en ole itse ehtinyt kokata, hän naurahtaa.

Aikuisopintoja harkitsevia hän kehottaa miettimään omaa motivaatiota. Opiskeluhalun on lähdettävä itsestä, ja tavoite pitää olla.

– Itsellä on oltava visio siitä, mitä haluaa saavuttaa, ja se pitää olla mielessä jatkuvasti. Opiskelu on itseä varten, eikä itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen ole koskaan tylsää.

Saarinen sanoo tähtäävänsä aina parhaisiin arvosanoihin. Huonot numerot eivät kelpaa, vaikka tuttavat saattavatkin muistutella, että tutkinnon saa suoritettua vähemmälläkin.

– Toisten mielipiteistä ei pidä välittää. Jos joku sanoo, ettei opiskelussa ole järkeä, sillä ei ole merkitystä.

Seuraavaksi Hanne Saarisen kalenteriin on kirjattuna uusi kokemus opiskelijaelämästä: jos ei koronatilanne tule esteeksi, hän lähtee loppukuussa kahdeksi kuukaudeksi vaihto-oppilaaksi ja työharjoitteluun ammattikorkeakouluun Belgiaan.

Jalkaterapeutin ammattikorkeakouluopinnot Saarinen saa suoritettua loppuun tänä vuonna. Seuraavaksi hän aikoo pyrkiä Turun yliopiston hoitotieteen laitokselle oppimaan lisää alastaan. Haaveena siintää ura tutkijana.

– Haluan tehdä monta asiaa yhtä aikaa. Ajatuksenani on, että voisin tehdä viikosta pari päivää kliinistä jalkojen hoitoa ja pari päivää tutkimus- ja opetustyötä. Tykkään, että työ on mahdollisimman monipuolista.

Ja jos yliopiston ovet eivät heti aukene, Saarinen suuntaa opintoihin avoimessa yliopistossa.

Pääsykokeet on otettava tosissaan

Hanne Saarinen on käynyt vuosien mittaan useissa pääsykokeissa. Hän neuvoo, että kirjallisiin pääsykokeisiin on syytä valmistautua perusteellisesti.

– Materiaali on otettava tosissaan ja kunnolla haltuun. Esimerkiksi essee pitää osata kirjoittaa, jos sitä vaaditaan. Opiskelutaitojen ylläpito on tärkeää, ja niitäkin voi opiskella verkkokurssilla.

Psykologisiin testeihin kannattaa mennä aina omana itseään eikä yrittää haastatteluissa liikoja.

– Omassa opiskeluryhmässäni on erilaisia persoonia, ja jokaisessa on omat vahvuutensa. Vaikka joku olisi erilainen, se ei tarkoita, että olisi huonompi.

Saarinen on pyrkinyt yliopistoon, mutta ei päässyt. Lähihoitajaopintoihin hän pääsi, mutta ei ottanut paikkaa vastaan.

– Haastattelussa psykologi katsoi minua, sitten papereitani ja taas minua. Hän kysyi, mitä ihmettä siellä teen. Sain hänen haastattelustaan täydet pisteet, mutta psykologi sanoi suosittelevansa, että hakisin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Se oli herättävää.

Hanne Saarinen

  • Ylioppilas Hermannin lukiosta
  • Taloushallinnon merkonomi Salon kaupan ja terveyden ammattiopistossa
  • Kosmetologi Turun ammatti-instituutista
  • Jalkahoitaja Turun aikuiskoulutuskeskukseksi
  • Jalkaterapeutti Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta, valmistuu 2022