Salon pääkirjastolla rampataan turhautuneina, kun uusi palautusautomaatti takeltelee toistuvasti

2
Pääkirjaston palautusautomaatti tunnistaa kirjan ja päivittää sen tiedot maakunnalliseen kirjastojärjestelmään. Kuvassa kirjastonjohtaja Säde Vainio-Sten. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Salon pääkirjaston uudessa palautusautomaatissa on ollut ensimmäisten kuukausien aikana runsaasti häiriöitä.

Kirjaston aktiivikäyttäjiin kuuluva Hanna Virtomaa kertoo yrittäneensä palauttaa kirjoja automaatilla neljä kertaa, eikä ole onnistunut kertaakaan. Samaan aikaan automaatilla on ollut muitakin, joilla kirjojen palautus on epäonnistunut.

– On se hiukan turhauttavaa, jos tulee palauttamaan kirjoja silloin, kun kirjasto on kiinni, eikä onnistukaan, Virtomaa sanoo.

Hänen mielestään kirjaston ulkoseinässä olevan palautusautomaatin ohjeissakin on parantamisen varaa. Virtomaa ei ole saanut selvää, miten ja kumpaan lukijaan kirjastokorttia pitää näyttää, jotta toimitus onnistuisi.

– Myönnän olevani hiukan kärsimätön, ja olen huitonut kortilla lukijan edessä.

Virtomaa korostaa olevansa yleisesti erittäin tyytyväinen kirjaston palveluihin. Uuden automaatin häiriöt ottavat kuitenkin hermoille.

Kirjastonjohtaja Säde Vainio-Sténille ja kirjastopalvelupäällikkö Jaakko Lindille ongelma on tuttu.

Marraskuussa käyttön otettu palautusautomaatti on yhteydessä maakunnan kirjastojärjestelmään. Se lukee kirjan tiedot ja siirtää ne reaaliajassa järjestelmään. Samalla periaatteella toimii kirjaston sisällä oleva palautusautomaatti.

– Automaatit ovat hyviä ja toimintavarmoja. Ongelma on kirjastojärjestelmä, joka on hidas. Jos se putoaa käytöstä, palautuskin jumiutuu, Jaakko Lind kertoo.

– Vastaavia ongelmia on välillä sisäautomaatissakin. Sitä pitää välillä avittaa. Siinä henkilökunta on lähellä, ja apu onnistuu nopeasti. Ulkoautomaatissa ongelmana on, että jos tulee häiriö vaikka lauantai-iltana, se on poissa käytöstä maanantaiaamuun saakka, Säde Vainio-Stén kertoo.

Kirjastojärjestelmään odotetaan lähiaikoina ohjelmistopäivitystä, jonka toivotaan korjaavan ongelmat.

Kirjaston henkilöstöllä on ollut päänvaivaa myös uuden palautusautomaatin käyttöohjeissa. Asiakkaille on pitänyt tehdä automaattiin lyhyet mutta täsmälliset ohjeet, miten toimia.

Ohjeita on ymmärretty väärin, ja niitä on korjattu. Säde Vainio-Sténin mukaan parannuksia tehdään todennäköisesti jatkossakin.

Ongelmia aiheuttaa muun muassa se, että automaatissa on omat kortinlukijat sirullisille ja siruttomille kirjastokorteille. Vanhoja siruttomia kortteja lukee vasemmanpuoleinen kortinlukija, sirullisia oikeanpuoleinen.

Korttia ei saa työntää lukijaan kiinni, vaan noin viiden sentin päähän. Korttia kannattaa pitää hetki paikallaan, jotta lukija rekisteröi sen. Sen jälkeen automaatin näyttö opastaa palauttajaa.

– Kun kortti on luettu, palautusluukku aukeaa. Kirjat pitää laittaa niin pitkälle hihnalle, että ne imeytyvät sisälle, Säde Vainio-Stén sanoo.

Jos automaatti on esimerkiksi viikonloppuna jumissa ja aineiston eräpäivä käsillä, lähin palautusautomaatti löytyy Halikon kirjastosta.

– Laina-aikaa voi myös pidentää verkkokirjastossa, Vainio-Stén muistuttaa.

Kirjojen palautus automaatilla: 1. näytä kirjastokorttia lukijaan rauhallisesti. Oikea lukija on tarkoitettu sirukortille, vasen perinteiselle kirjastokortille ilman sirua.
2. Palautusluukku aukeaa. Työnnä kirja riittävän syvälle, että liukumatto saa siitä otteen. Viivakoodi ylöspäin.
3. Kun kaikki kirjat on palautettu, paina ”lopeta”.
4. Valitse, haluatko kuitin palautuksesta.
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
4 kuukautta sitten

Nyt pitää miettiä mokan alkuperää. Onko yritetty jälleen toteuttaa vanhaa huonoksi todettua yhdistelmää, hyvä ja halpa? Salollahan on se tapa ilmeisesti hakattu kiveen, ja hakkaaja on poissa. Ei voi käytäntöä enää muuttaa.

Nikke
4 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Olisikohan kilpailutettu ja saatu vaan halpa.