Puhu selvällä äänellä äläkä hätäile – kun Salossa suunnattiin äänestämään sata vuotta sitten, ohjeet olivat seikkaperäiset

0
Vuonna 1930 otetussa valokuvassa vanhempi pariskunta on lähdössä kirkolle äänestämään eduskuntavaaleissa. Kuva: Museovirasto/JOKA Journalistinen kuva-arkisto/Arvi Matilainen

Suomalaiset äänestävät tällä hetkellä ensimmäistä kertaa aluevaaleissa. Vaikka vaalit ovat uudet, äänestäminen sujuu rutiinilla. Meillä on äänestysuurnilta jo yli sadan vuoden kokemus. Koko kansa pääsi äänestämään ensimmäistä kertaa ensimmäisissä eduskuntavaaleissa vuonna 1907.

Tasan sata vuotta sitten suomalaiset äänestivät kymmenensissä eduskuntavaaleissa. Salon Seudun Kunnallislehti opasti etusivullaan (27.6.1922) salonseutulaisia, miten äänestäminen tapahtuu.

Äänestäjän oli osattava toimia rauhallisesti ja piirtää vaalilippuunsa virheetön punainen viiva.

Miten äänestetään

1. Sano vaalilautakunnalle selvällä äänellä ristimä- ja sukunimesi sekä ammattisi ja pyydä vaalilippu. (Jos olet muuttanut nimesi, niin ilmoita vanha nimesi, joka sivulla oli tammikuun 1. p. 1921)

2. Mene vaalilippuinesi huoneeseen asetetun varjostimen taakse.

3. Rauhallisena, vähääkään hätäilemättä hae lipusta se vaaliliitto ja siitä se lista jota tahdot äänestää.

4. Ota pöydälle asetettu tai pöydän vieressä riippuva kynä ja katso että se on siinä kunnossa, että sillä voi piirtää punaisen viivan.

5. Vedä sen valitsijayhdistyksen listaan, jota äsken tarkastit, ruudun rajaviivojen ylempään oikeanpuoliseen kulmaan punainen viiva. Katso tarkkaan, että vetämäsi punainen viiva ei mene ruudun rajaviivojen yli eikä edes koske mihinkään viivaan. Älä missään tapauksessa vedä viiivaa useampaan kuin yhteen kohti. Älä myöskään kirjoita lippuun omaa nimeäsi.

6. Jos vaalillippusi menee pilalle joko siten, että punainen viiva menee listan reunojen yli tai muuten niin anna lippusi takaisin ja pyydä uusi.

7. Kun viiva on virheettömästi tehty, niin taita vaalilippusi kokoon sen entisiin laskoksiin.

8. Vie vaalilippu puheenjohtajan luo.

9. Pyydä vaalilautakuntaa leimaamaan lippusi.

10. Pane itse lippusi uurnaan ja lähde pois, sillä tehtäväsi on suoritettu.