Vähemmän myrskyjä ja maastopaloja – pelastuslaitoksen vuoteen mahtui Salossa noin 1 000 tehtävää

0
Vuoden suurimpiin tulipaloihin Salossa lukeutui kahdeksan asunnon rivitalon palo Kaivolassa 18. syyskuuta. Paikalla oli viisitoista pelastuslaitoksen yksikköä. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella oli Salossa vuonna 2021 yhteensä 1 010 tehtävää. Se oli noin 120 vähemmän kuin vuonna 2020 ja 220 vähemmän kuin vuonna 2019.

– Viime vuosi oli aika tavanomainen. Tehtävämäärän lasku johtui pääasiassa ensivastetehtävien vähenemisestä. Vuonna 2019 ensivastetehtäviä oli lähes 400, ja viime vuonna niitä oli vain 146. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri rajasi pelastuslaitoksen ensivasteyksiköiden hälyttämisen heti koronapandemian alussa vain kriittisimpiin ensihoidon tehtäviin, kertoo palopäällikkö Markus Rautio Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Lisäksi myrskyt työllistivät viime vuonna pelastuslaitosta tavallista vähemmän. Vuonna 2021 Salossa oli 125 myrskyjen aiheuttamaa vahingontorjuntatehtävää, mikä on yli sata tehtävää vähemmän kuin vuonna 2020.

Eniten vahinkoa aiheutti 23. kesäkuuta iltapäivällä Salon yli pyyhkäissyt ukkosmyrsky. Kellarit ja kadut tulvivat ja puita kaatui. Lisäksi salamat sytyttivät pieniä rakennuspaloja.

– Ukkosmyrsky teetti noin 40 vahingontorjuntatehtävää eli kolmasosan koko vuoden määrästä, Rautio toteaa.

23. kesäkuuta Salon yli pyyhkäisi ukkosmyrsky, joka teetti pelastuslaitoksella lukuisia tehtäviä. Suurin osa niistä liittyi veden aiheuttamiin ongelmiin. Kuva lainehtivalta Mariankadulta myrskyn jälkeen. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Pelastuslaitoksen tietoon tulleiden liikenneonnettomuuksien määrä kohosi viime vuonna Salossa ja koko Varsinais-Suomessa korona-aikaa edeltäneelle tasolle.

Vuonna 2020 liikenneonnettomuuksien määrä väheni, koska koronaepidemian alkaessa liikkumista rajoitettiin ja liikennemäärät laskivat. Vuonna 2020 Salossa sattui 166 liikenneonnettomuutta, mutta viime vuonna määrä oli jälleen 220.

Tulipaloja Salossa oli viime vuonna 94, kun vuonna 2020 niitä oli 120.

– Maastopaloja oli viime vuonna poikkeuksellisen vähän, 17 kappaletta. Edellisinä vuosina niitä on ollut noin 40–50 vuodessa. Vaikka viime kesänä oli kuumaa, ei ilmeisesti ollut kuitenkaan niin kuivaa. Ja ihmiset olivat varovaisia, Rautio toteaa.

– Viime kesänä oli myös hyvin vähän ukkosia. Salaman sytyttämiä maastopaloja oli Salossa vain yksi, kun aikaisempina vuosina niitä on ollut 3–5 vuodessa. Koko Varsinais-Suomessa salama sytytti viime kesänä 13 maastopaloa ja esimerkiksi vuonna 2020 niitä oli 34, hän jatkaa.

Rakennuspaloja oli 29 eli neljä enemmän kuin vuonna 2020. Paloissa menehtyi yhteensä kaksi ihmistä. Molemmat palokuolemat tapahtuivat 24. tammikuuta Pahkavuoressa sattuneessa kerrostalopalossa. Lisäksi yksi asukas pelastautui parvekkeen kautta ja loukkaantui. Palon syttymissyy oli pyykin kuivaus saunassa.

Monissa rakennuspaloissa kärsittiin suuria aineellisia vahinkoja. 2. helmikuuta Vaskiolla tuhoutui rajussa palossa noin 600 neliön teollisuushalli irtaimistoineen. Hallissa oli sisällä muun muassa useita autoja. Palon sytytti todennäköisesti savuhormista ulkoseinään lentänyt kipinä.

21. toukokuuta Mathildedalissa puolestaan tuhoutui tulipalossa 1800-luvulla rakennettu, noin 160 neliön huvila irtaimistoineen. Palon syttymissyy ei ole vielä tiedossa.

18. syyskuuta oli pelastuslaitokselle Salossa todella kiireinen päivä, sillä siihen mahtui kaksi rakennuspaloa. Ensin aamuyöllä Kiskossa tuhoutui noin 50 neliön huvila irtaimistoineen. Tulipalosta pelastautui viime hetkellä kuusi henkilöä. Palon syttymissyy oli muoviselle terassipöydälle palamaan jäänyt ulkotuli.

Saman päivän iltana syttyivät Perttelissä tuleen rivitalon kattorakenteet. Kukaan ei loukkaantunut, mutta asukkaat evakuoitiin. Tulipalon syttymissyyksi selvisi muovisessa laatikossa ollut tupakantumppiastia. Laatikossa oli ollut palavaa materiaalia.

9. marraskuuta sattui puolestaan Perniössä uhkaava palo, kun autoja täynnä olleen teollisuushallin pannuhuoneen kattorakenteet syttyivät palamaan. Palo saatiin sammutettua, ja vahingot jäivät kohtalaisen pieniksi. Kaikki hallissa olleet 17 ajoneuvoa säästyivät, ja niistä 13 oli arvokkaita museoautoja. Tulipalo oli syttynyt pannuhuoneen savuhormin läpiviennin kohdalta.

Tuli tuhosi 1800-luvulla rakennetun huvilan Mathildedalissa 21. toukokuuta. Palon syttymissyy ei ole vielä selvinnyt. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo