Liekki käy virallisissa tutkimuksissa – hyvä rokotuskattavuus pitää vaaralliset tartuntataudit poissa

0
Helmikuussa Liekki menee viralliseen silmätutkimukseen ja toukokuussa ovat vuorossa tehosterokotukset. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Seudun Sanomat seuraa australianterrieri Liekin kasvamista sarjassaan Pentuvuosi. Sarjan osassa 41 käydään hankkimassa virallinen polvitarkastuslausunto ja muistetaan, että toukokuussa on hankittava tehosterokotukset.

Vuoden ikäiselle koiralle voi hankkia viralliset polvi- ja silmätarkastuslausunnot. Ne ovat tarpeelliset rodun terveystilanteen seuraamiseksi. Australianterriereillä tutkitaan perinnöllisten sairauksien osalta patellaluksaatiota eli polvilumpion sijoiltaanmenoa ja silmien osalta lähinnä kaihia. Rodulla ilmenee myös kuivia silmiä.

Liekki oli viime viikolla polvitarkastuksesta tuloksella 0/1. Oikea oli niin sanotusti nollan polvi ja vasen ykkösen.

– Ainakin tässä vaiheessa, sanoi eläinlääkäri ja totesi Liekin hyppimistä katsellessaan, ettei syytä huoleen ole.

Patellaluksaatio on synnynnäinen vika, joka luokitellaan vakavuuden perusteella neljään asteeseen. 1-asteen luksaatiot ovat useimmiten oireettomia. 2- ja 3-asteen luksaatioissa havaitaan liikkumisvaikeuksia, ja 4-asteessa polvilumpio on pysyvästi pois paikoiltaan.

Eläinlääkärin arvion mukaan Liekin vasemman polven tilanne voi muuttua parempaan. Nuoren koiran polvilumpioluksaatiotutkimus ei ole lopullinen, vaan se on voimassa vain kaksi vuotta.

Jalostukseen käytettävien aussien polvia alettiin tutkita systemaattisemmin 1990-luvun alussa. Jalostukseen saa käyttää koiraa korkeintaan tuloksella 1/1, jolloin yhdistelmän toisen osapuolen polvituloksen on oltava 0/0.

Patellaluksaatio on periytyvä, mutta periytymismekanismi ei ole tarkasti selvillä. Liekin isällä ja emällä ovat niin sanotut nollan polvet, mutta emänemän polvitarkastustulos on ollut 1/1 ja emän pentuesiskon 1/0.

Virallisia tarkastuksia varten on nykyään hankittava lähete Suomen Kennelliitolta, jotta eläinlääkäri pystyy tallentamaan tulokset järjestelmään. Kaksi euroa maksava lähete on voimassa puoli vuotta.

Toukokuussa eläinlääkäriin pitää mennä rokotusten takia, kun Liekin ensimmäisistä tulee vuosi ja tarvitaan toiset tehosteet. Sen jälkeen rokotukset ovat voimassa kolme vuotta.

Rokotukset suojaavat koiria vaarallisilta tartuntataudeilta, kuten penikkataudilta ja rabiekselta. Ilman rokotuksia koiraa ei voi viedä näyttelyihin eikä kokeisiin. Suomessa koirien rokotuskattavuus on hyvä.

Rabies on levinnyt kaakosta Suomeen ainakin 1890-luvulla, 1950-luvulla ja viimeksi vuosina 1988–1989. Olin toimitusharjoittelijana Imatralla, kun rabiesta havaittiin kaakkoisrajalla vuonna 1988. Paikallisen eläinlääkärin pihamaalle organisoitiin saman tien pop up -rokotustapahtumia, jonne me koiranomistajat sankoin joukoin riensimme. Koirien rokotussuoja hoidettiin kuntoon ympäri maata, ja tämänkin vaarallisen taudin eteneminen saatiin rokotusten ansiosta pysäytettyä.

Suomi on ollut virallisesti raivotautivapaa maa vuodesta 1991. Sen jälkeen on todettu vain kaksi tautitapausta: vuonna 2003 Virosta tuodulla hevosella ja vuonna 2007 Intiasta tuodulla koiranpennulla.

Raivotautia esiintyy Venäjällä etupäässä supikoirissa, ketuissa ja susissa. Suomen kaakkoisrajalla levitetään vuosittain maastoon pienpedoille tarkoitettuja syöttirokotteita tartunnan leviämisen estämiseksi. Koirien ja kissojen maahantuonti edellyttää rokotusta raivotautia vastaan.

Pentuvuosi-sarjassa seurataan Salon Seudun Sanomien toimittajan koiranpennun kasvamista.