VOK on nyt Pekingin kiekkosuosikki – Venäjällä on edelleen vähemmän NHL-pelaajia kuin Suomella

0
Venäjän Aleksander Ovechkinia ei Pekingissä nähdä, mutta NHL-pelaajien poissaolo parantaa venäläisten kultamitalimahdollisuutta. (kuva: Lehtikuva/AFP/Scott Taetsch)

Miesten olympiajääkiekon voimasuhteet keikahtivat – jos eivät päälaelleen, niin ainakin merkittävästi – sillä sekunnilla, kun NHL-pelaajien poisjäänti Pekingistä varmistui.

NHL-miesten kanssa Kanada olisi ollut ehdoton ennakkosuosikki ja Yhdysvallat vähintäänkin kova haastaja. Nyt ykkössuosikit tulevat Venäjältä ja haastajat Pohjois-Amerikasta.

NHL:ssä on tällä kaudella pelannut 1 027 miestä. Heistä 766 eli noin kolme neljäsosaa ovat yhdysvaltalaisia tai kanadalaisia.

Nyt reilusti yli puolet Yhdysvaltain joukkueesta koostuu nuorista AHL- ja yliopistopelaajista. Loppuosan muodostavat enimmäkseen kokeneet Euroopan kenttien pelaajat, joista esimerkkinä mainittakoon Jokerien KHL-joukkueen Brian O’Neill.

Venäjän olympiakomitean nostamisen suurimmaksi olympiavoittajaehdokkaaksi voi perustella helposti maan NHL-pelaajien pienehköllä määrällä. Vaikka lukema on itse asiassa lähes tuplaantunut joidenkin vuosien takaa, on Venäjällä edelleen vähemmän NHL-pelaajia kuin Suomella.

Syy tähän löytyy tietysti kirjainyhdistelmästä KHL eli Itä-Euroopan kiekkoliigasta. Lisää kirjainyhdistelmiä: otsikon VOK tarkoittaa siis Venäjän olympiakomiteaa, joka on englanniksi lyhennetty versiona ROC.

Olisivathan venäläiset toki saaneet huippuryhmän kasaan NHL:stäkin. Kilpailevien joukkueiden heikentyminen sysää kuitenkin tilanteen sellaiseksi, että neljän vuoden takaisen olympiavoiton toistuminen on jälleen hyvin mahdollista.

Myös Suomen mahdollisuus olympiamitaliin on nyt suurempi kuin olisi ollut toisenlaisessa maailmantilanteessa. Sinällään Suomeen pätevät samat sanat kuin Venäjäänkin sikäli, että sinivalkoisten kisajoukkuekin olisi ollut kovatasoinen Sebastian Ahon, Aleksander Barkovin, Miro Heiskasen ja Mikko Rantasen muodossa.

Siitä huolimatta jo pelkästään Ruotsilla on lähes tuplasti Suomea enemmän NHL-pelaajia, ja nämä miehet ovat tehneet yli tuplasti enemmän tehopisteitä. Näkemättä jäävät muun muassa parhaan ruotsalaispistemiehen, puolustaja (!) Victor Hedmanin otteet.

Ruotsin runsas NHL-miesten määrä vähentää väkisinkin Euroopassa pelaavien miesten laadukkuutta.

Saksan, Sveitsin ja todennäköisesti jopa Tshekin mahdollisuudet olisivat ”NHL-olympiakiekossa” olleet lähes olemattomat. Nyt tilanne on toinen, kuten muistetaan Saksan neljän vuoden takaisesta hopeamitalista.

Sveitsin joukkue sisältää pelkästään kotimaan liigan pelaajia. Tämänkaltaiset seikat alleviivaavat sitä valmistautumisetua, joka eurooppalaisilla joukkueilla on ollut.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen on pystynyt kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja Euro Hockey Tourilla kaudesta toiseen. Vastaavasti Kanada nimitti päävalmentajansakin vasta viime viikolla.

OLYMPIAMAIDEN NHL-PELAAJAT JA KAUDEN TEHOPISTEET

Edelleen vahva Pohjois-Amerikan enemmistö

1) Kanada 503 pelaajaa, 4 069 pistettä
2) Yhdysvallat 263, 2 616
3) Ruotsi 98, 1 076
4) Suomi 57, 516
5) Venäjä 55, 584
6) Tshekki 37, 303
7) Sveitsi 14, 216
8) Saksa 9, 109
9) Slovakia 9, 40
10) Tanska 6, 77
11) Latvia 5, 41
12) Kiina 0, 0

Tilanne ennen torstain ja perjantain välisen yön NHL-kierrosta