Saksa estää Viroa myymästä tykkejä Ukrainaan, lähettää sen sijaan kenttäsairaalan – Viro pyytänyt aseiden vientilupaa myös Suomelta

2

Saksa aikoo lähettää Ukrainaan kenttäsairaalan, mutta ei aseita, sanoi maan puolustusministeri Christine Lambrecht lauantaina. Puolustusministerin mukaan haavoittuneita ukrainalaissotilaita hoidetaan Saksan puolustusvoimien, Bundeswehrin, sairaaloissa.
– Olemme Ukrainan tukena. Meidän on tehtävä kaikki voitavamme, jotta jännitteitä saadaan laskettua. Aseiden lähettämisestä ei tällä hetkellä olisi hyötyä, siitä hallitus on ollut yhtä mieltä, Lambrecht sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.
Wall Street Journal kertoi jo aikaisemmin, että Saksa on kieltänyt toista sotilasliitto Naton jäsentä Viroa lähettämästä Ukrainaan kenttätykkejä, jotka myytiin Saksasta 1990-luvulla Suomeen ja välitettiin myöhemmin Viroon.
Lambrechtin mukaan länsimaat ovat valmiita keskustelemaan Venäjän kanssa kaikesta muusta, mutta sotilasliitto Naton jäsenyys on jokaisen maan oma asia.
– Venäjällä ei ole veto-oikeutta Nato-jäsenyyteen. Jokainen suvereeni valtio, joka jakaa arvomme, on vapaa hakemaan jäsenyyttä. Tämä asia pois luettuna lännellä on valmiutta keskustella Venäjän kanssa ja ottaa sen edut huomioon, Lambrecht sanoi.
Yhdysvaltalaisen ajatushautomon Brookings Institutionin analyytikko arvosteli Wall Street Journalin haastattelussa Saksan päätöstä.
– Tämä on varhainen testi uudelle liittokanslerille, ja se näyttää kykeneekö hänen koalitionsa vastaamaan kansainväliseen kriisiin. Jos hän ei kykene tekemään vaatimatonta muutosta lakiin, se asettaa kyseenalaiseksi hänen ulkopolitiikan johtamistaitonsa, Brookingsin Michael O’Hanlon sanoo.
Virolaislähde kertoo lehdelle Viron suostuttelevan yhä Saksaa muuttamaan mielensä asiassa.

Puolustusministeriö tekee Suomen päätöksen

Viro tarvitsisi luvan myös Suomesta, koska Viro osti kyseiset 122-milliset haupitsit Suomesta, joka vuorostaan hankki ne Saksasta. 1990-luvulla yhdistynyt Saksa hankkiutui eroon suuresta määrästä Itä-Saksan armeijan entistä kalustoa.
Suomessa luvasta päättää puolustusministeriö. Erityisasiantuntija Riikka Pitkänen ministeriöstä kertoo STT:lle, että Viro pyysi jo joulukuussa Suomelta lupaa toimittaa kenttätykkejä Ukrainaan.
Hänen mukaansa puolustusministeriö on sen jälkeen pyytänyt asiassa ulko- ja turvallisuuspoliittisen lausunnon ulkoministeriöltä. Samassa yhteydessä lausuntoa on pyydetty myös Saksalta.
– Kyseessä on Viron tekemä puolustustarvikkeiden jälleenvientilupapyyntö, Pitkänen selittää.
– Aina, kun Suomi myöntää pysyville asevienneille luvan, ehtona on, että aseiden lopulliselta käyttäjältä saadaan todistus, jossa lopullinen käyttäjä sitoutuu muun muassa siihen, ettei se jälleenvie asetarvikkeita ilman Suomen valtion lupaa.
Lisäksi maiden väliset asekauppasopimukset sisältävät Pitkäsen mukaan erikseen klausuulit, joiden mukaan aseita ei jälleenviedä ilman alkuperämaan suostumusta.
– Kaikki nämä ehdot perustuvat kansainvälisiin velvoitteisiin ja säädöksiin sekä Suomen kansalliseen lainsäädäntöön, Pitkänen toteaa.
Suomen päätöstä Viron lupapyyntöön ei hänen mukaansa synny ennen kuin sekä ulkoministeriön että Saksan viralliset lausunnot asiaan on saatu. Pitkänen ei halua ottaa kantaa päätökseen ennen sitä.
– En lähde arvuuttelemaan, mikä Suomen päätös tulee aikanaan olemaan. En myöskään osaa arvioida päätökselle tarkkaa aikataulua, Pitkänen kertoo.
– Joka tapauksessa puhutaan ennemmin viikoista kuin päivistä (ennen kuin Suomen päätös syntyy).
Hän ei suostu arvioimaan sitäkään, mikä merkitys Suomen päätöksellä enää on, kun Saksa on jo omalta osaltaan evännyt Viron lupapyynnön.
– En kommentoi tätä uutisointia (Saksan päätöksestä olla myöntämättä jälleenvientilupaa Virolle) Odotamme heidän virallista lausuntoaan, Pitkänen sanoo.

Yhdysvallat antoi luvan aseiden lähettämiselle

Baltian maat kertoivat perjantaina ryhtyvänsä toimittamaan aseita Ukrainalle vahvistaakseen sen sotavoimia. Asiasta kertoivat maiden puolustusministerit tiedotteessaan.
Lausunnon mukaan Viro toimittaa Javelin-panssarintorjuntaohjuksia, Latvia ja Liettua toimittavat Stinger-ilmatorjuntaohjuksia ja niihin liittyviä laitteita.
Viron puolustusministerin Kalle Laanetin mukaan Ukraina on etulinjassa, joka erottaa muun Euroopan sotilaallisesta konfliktista Venäjän kanssa.
Baltian maat – jotka ovat kaikki sotilasliitto Naton jäseniä – kertoivat saaneensa Yhdysvaltain hyväksynnän asialle.
– Tänään meillä on kaikki tarvittavat luvat Yhdysvalloilta aseiden lähettämiseen. Näin osoitamme, että tuemme Ukrainaa paitsi sanoin myös teoin, Laanet sanoi tiedotteessa.
Puolustusministerit myös huomauttivat toivovansa, että Ukrainalle ei tule tarvetta käyttää aseita ja että Venäjä luopuu aggressiivisesta asenteestaan.

– – – –

Uutisen otsikko on korjattu klo 9.44. Saksa estää Viroa myymästä tykkejä Ukrainaan (ei Viroon)

Hannu Aaltonen, Eetu Halonen, Lassi Lapintie

STT

Kuvat:

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pertti
4 kuukautta sitten

Löytyy näemmä hiukan järkeä Euroopasta vielä. Tämä Yhdysvaltain pelottelu Venäjän hyökkäyksestä on täysin harkittua ja keksittyä. Sillä varjolla voi viedä kaikenlaisia aseita Ukraina täyteen.

Yhdysvallat antoi myös 200 miljoonaa dollaria avustusta. Kuka sen mahtoi saada? Maalle se ei mennyt.

Liekö niitä rahoja, jotka Yhdysvallat vei Afganistaista, ja me keräämme sinne.

MDI
4 kuukautta sitten
Reply to  Pertti

Eikös se Venäjä hyökännyt ja vallannut Krimin itsenäiseltä Ukrainalta ja sotii parhaillaankin Itä-Ukrainassa? Kai niitä voi hyökkäyksiksi kutsua, vai ovatko ne vain Yhdysvaltain keksittyä pelottelua.