Äitien pitää olla vahvoja – salolaiset Viktoriia Tuchashvili ja Oksana Lemminkäinen yrittivät tyynnytellä omia lapsiaan

0
Salon Seudun Sanomat sai viestejä Salossa asuvalta ja työskentelevältä ukrainalaisperheeltä.

Salolainen Viktoriia Tuchashvili joutui torstaina aamulla vastaamaan vaikeaan kysymykseen.
– Äiti, mitä tapahtuu? Miksi sinä itket? viisivuotias Tamari oli kysynyt. LP Viestin passari oli aamulla herännyt uutisiin, jotka kertoivat Venäjän hyökänneen hänen synnyinmaahansa.
– Yritin selittää Tamarille lasten sanoin, ettei ole mitään hätää.
– Mutta siellä on mummi ja vaari ja serkut. Haluan olla heidän kanssaan. Eivätkö he voi tulla tänne?
Tytär oli kuullut ja nähnyt, kun Tuchashvili oli soittanut Ukrainaan vanhemmilleen. Puhelun jälkeen äiti oli tärissyt ja itkenyt.
– On vaikea löytää sanoja. Oloni on tyhjä. En tiedä, mitä voin tehdä.
Viktoriia Tuchashvili kertoi soittaneensa vanhemmilleen ja pikkusiskolleen torstaina kahden tunnin välein. Hän olisi halunnut kaikin tavoin auttaa edes 11- ja 13-vuotiaat sisarentyttäret Suomeen tai minne tahansa turvaan.
– Lentoja ei ole, mutta ehkä heidät voisi saada Puolaan. Sisko on minua rauhallisempi, ja hän sanoi, että odotetaan muutama päivä. Isä ja äiti eivät halua lähteä kodistaan mihinkään.
Tuchashvilin sisko asuu perheineen Kiovassa ja vanhemmat neljänkymmenen kilometrin päässä pääkaupungista.
– Yksi räjähdyksitä oli aamulla vain viidentoista kilometrin päässä vanhempieni kodista. Siellä on lentokenttä ja armeijan ilmasotakoulu.
Viktoriia Tuchashvilin vanhemmilla oli tapana sanoa aina lapsilleen, että toivottavasti saatte elää rauhassa.
– Pikkutyttönä en ymmärtänyt, mitä he sanonnalla tarkoittivat, mutta nyt ymmärrän.
Tuchashvili sanoo toivovansa vain rauhaa.
– Että jokainen saisi elää rauhassa omassa, itsenäisessä maassaan. Kärsimään joutuvat ihmiset, jotka elävät tavallista elämää, maksavat veronsa ja yrittävät selviytyä elämässään. En voi ymmärtää, miksi tämä tapahtuu.
LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen keskusteli joukkueen kapteenin Anna Czakanin kanssa aamulla. Sovitusti piti vain keskustella tulevista peleistä, mutta Ukraina nousi vääjäämättä puheisiin.
– En olisi ikinä uskonut, että sota joskus koskettaisi sekä omaa perhettä että koko LP Viestin joukkuetta. Tämä ei ole helppoa kenellekään.
Viktoriia Tuchashvilin mukaan mestaruusliigajoukkueen muut pelaajat ottivat häneen yhteyttä heti aamupäivällä.
– Läheiset ihmiset antavat voimaa. Tunnen, että olemme joukkueena yhdessä myös tässä.
Tomi Lemminkäisen puoliso on ukrainalaisyntyinen Oksana Lemminkäinen (s. Pasternak), joka tuli aikoinaan Suomeen pelaamaan lentopalloa ja kouluttautui urheilu-uran päätyttyä hierojaksi.
– Olin heti aamulla yhteydessä siskooni, joka asuu perheineen omakotitalossa Dnipron kaupungissa. Hän kertoi kuulleensa räjähdyksiä aamuviideltä.
Lemminkäisen äiti työskentelee insinöörinä rengastehtaalla. Äiti oli kertonut menneensä aamulla vielä normaalisti töihin, mutta oli saanut ainoaksi tehtäväkseen sulkea koko tehtaan ja lähteä kotiin.
Oksana Lemminkäinen myöntää pitkään uskoneensa, että Ukrainan jännittynyt tilanne oli vain poliittista peliä.
– Enää en usko.
Lemminkäisen perheen 8- ja 10-vuotiaat pojat pelkäävät isoäitinsä ja muiden sukulaisten puolesta. Oksana Lemminkäinen on yrittänyt selittää asiaa heille parhain päin.
– Äidin pitää olla vahva. On pakko olla rauhallinen, etteivät lapset huomaisi mitään.