
Venäjän hyökkäys Ukrainaan yllätti myös salolaiset yritykset. Sota Keski-Euroopassa aiheuttaa monille konkreettisia huolia arjessa.
Esimerkiksi Kuusjoella toimivassa Antti-Teollisuudessa on saatu tällä viikolla jännittää Venäjälle lähtevien viljakuivureiden toimituksia.
– Aika jännä viikko on ollut. Meillä on kolme kuivurin toimitusta rajan yli tällä viikolla. Ensimmäiset rekat ovat jo yli rajan ja tullattu Pietarissa. Toiset ovat matkalla, ja kolmansia on lastattu tänä aamuna. Nyt odotellaan, miten tilanne etenee, toimitusjohtaja Kalle Isotalo kertoi perjantaina.
Antti-Teollisuus teki viime vuonna hyvin kauppaa Venäjälle, ja sikäläiset asiakkaat haluaisivat jatkaa yhteistyötä.
– Olemme olleet yhteydessä venäläisiin asiakkaisiimme, ja he ovat sanoneet haluavansa viljakuivureita ja tuotteita jatkossakin. Sota ei ole kenenkään toive tavallisten kansalaisten keskuudessa. Pörssi romahtaa, ja kaikki tulee kalliimmaksi. Tämä ei ole kenenkään etu, Kalle Isotalo harmittelee toivoen, että tilanne menisi ohi mahdollisimman pian.
Venttiileitä valmistavalle salolaiselle Högfors Oy:lle Venäjän markkina on toimitusjohtaja Niko Suomelan mukaan ”kohtuullisen merkittävä”.
Hänen mukaansa Ukrainan sota ei vaikuta vielä kauppaan, mutta se tulee todennäköisesti vaikuttamaan kansainvälisten pakotteiden myötä.
– Tilanne on kokonaisuudessaan aika karmea. Yllättäviäkin vaikutuksia voi tulla, ja asiassa pitää olla hereillä, Suomela sanoo.
Salon konepaja Oy:n toimitusjohtaja Simo Halonen sanoo seuraavansa tilannetta odottavissa tunnelmissa. Toistaiseksi on hankala sanoa, miten sota vaikuttaa arkeen Salossa.
– Meillä ei ole suoraa myyntiä Venäjälle tai Ukrainaan, mutta asiakkaittemme kautta kylläkin.
Pidemmällä aikavälillä teollisuus kärsii sodasta energian ja raaka-aineiden hintojen nousun takia.
– Sen tiedän, että raaka-aineita kuten rautaa ja terästä kulkee Itä-Euroopan kautta. Komponenttipula on vaivannut jo entuudestaan, ja jos sen päälle tulee rajoituksia raaka-aineiden saantiin, tilanne ei ainakaan helpotu, Halonen pohtii.

Piiroinen yhtiöiden toimitusjohtaja Mikko Lietzen sanoo, ettei yhtiöllä ole tällä hetkellä mitään tuotannossa Venäjälle, mutta ”piipussa oli”.
– Meillä on ollut isoja tarjouksia, ja olemme käyneet erittäin vakavia neuvotteluja Venäjälle. Meidän kannaltamme tämä on todella harmillista, Lietzen myöntää.
Toisaalta häneltä löytyy ymmärrystä myös pakotteille sen jälkeen, kun Venäjä aloitti avoimen sodan Ukrainassa. Bisnes jää toiseksi, kun ihmishenget ovat pelissä.
– Me emme voi maailmanpolitiikan tilanteelle mitään. Jos pakotteita tulee, ne tulevat näkymään myös yritysten toiminnassa. Täytyy katsoa ja tarvittaessa sopeutua tilanteeseen, Lietzen miettii.
Perniössä kippisylintereitä ja kippihydrauliikan komponentteja valmistavan Wipro Oy:n toimitusjohtaja Sauli Litsilä sanoo sodan olevan yllättävä ja odottamaton tilanne, jollaista ei olisi kuvitellut tapahtuvan 2020-luvulla.
– Pikkaisen on sumuinen näkymä tällä hetkellä. Tilauskantamme on kuitenkin hyvä, ja toistaiseksi jatkamme normaalisti, hän sanoo.
Wiprolla ei ole suoraa vientiä Venäjälle tai Ukrainaan, mutta yrityksen asiakkaiden lopputuotteita menee Venäjälle. Miten kaupan jatkossa käy, on pitkälle kiinni esimerkiksi Venäjälle asetettavista talouspakotteista.
– Tietysti on selvää, että jollain aikataululla tulee tapahtumaan heikkenemistä tai pysähtymistä. Paljon on kiinni siitä, minkälaisiin koneisiin ja laitteisiin pakotteet kohdistuvat. Pakotteetkin tulevat varmasti elämään ja tarkentumaan, Litsilä pohtii.