

Pilalle mennyt parketti kieli vesivahingosta, kaapiston peiliovet oli revitty irti ja keittiö sekä kylpyhuone sotkettu pahoin. Tämän kaiken näki salolainen Heli Eroma ja paljon muutakin, kun hän pahaa aavistamatta meni vuokralaiselta vapautuneeseen sijoitusasuntoonsa Salossa.
– Tein täyden remontin asunnossa, kun ostin sen. Nyt joudun taas remontoimaan, Eroma sanoo.
Vahinkojen lisäksi häneltä jäi saamatta vuokratuloja vajaat kolmetuhatta euroa. Loppusumma on vielä arvoitus, sillä hän ei tiedä, milloin pääsee tekemään asunnossa remonttia.
– Olen ollut liian luottavainen, hän soimaa itseään.
Eromalle asuntojen vuokraaminen tuo lisäturvaa pieneen eläkkeeseen. Hän sanoo toimivansa siten, että ottaa täyden lainan asunnon ostoon, vuokraa asunnon ja maksaa samalla lainaa pois.
– Pakkosäästämisellä, hän kuvailee.
Myös sotkettu ja tärvelty asunto oli ostettu kokonaan lainarahalla.
– Ihastuin aikoinaan saman tien tähän yksiöön, hän kertoo.
Nyt yksiössä joudutaan uusimaan ainakin parketti, sillä vesivahinkoja on keittiön lisäksi ranskalaisen parvekkeen edustalla. Eroma epäilee, että ovea on pidetty auki.
Näkymä isossa 36 neliömetrin yksiössä on sotkuinen. Asuntoon on jätetty monenlaista tavaraa sikin sokin. Joukossa on esimerkiksi tyhjiä tölkkejä, tupakantumppeja, kenkiä.
Lattialla lojuu muun muassa mustia jätesäkkejä täynnä tavaraa, mutta säkkejä Eroma ei ole avannut. Myös varasto on täynnä tavaraa.
Mihinkään hän ei voi toistaiseksi koskea. Hän on yrittänyt selvitellä eri tahojen kanssa, miten hänen kuuluisi toimia.
– Vuokranantajien Keskusliiton sekä Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan en voi koskea asunnossa oleviin tavaroihin, vaan minun on saatava häätöpäätös eli tehtävä haastehakemus riidattomissa velkomisasioissa.
– Lähetin sen matkaan tänään (torstaina).
– Pyysin käräjäoikeutta käsittelemään haastehakemuksen mahdollisimman nopeasti, jotta pääsen pikaisesti tyhjentämään asunnon ja remontoimaan sitä. Kulujahan kertyy muutenkin koko ajan asunnon ollessa tyhjillään, Eroma muistuttaa.
Vuokralainen oli itse sanoutunut irti.
Asunto pitäisi siivota ja tehdä remontti, mutta ajankohta on nyt auki.
Juuri tähän asuntoon hänellä ei ollut sijoitusasuntoon otettavaa vakuutusta, vaikka joihinkin hän on sellaisen ottanut.
Maksamattomia vuokria Eroma ei usko saavansa takaisin, vaikka vuokrasta oli Kelan maksusitoumus. Kelasta piti ohjata hänelle asumistuet vuokran maksuun, mutta Eroma epäilee vuokralaisen kääntäneen maksut itselleen loppuvaiheessa.
Eroma on ollut yhteydessä Kelaan, mutta hän ei ole toiveikas.
– Olen miltei aina käyttänyt kiinteistönvälittäjän palveluja asuntoja vuokratessani ja tällöin saanut aina myös ajantasaiset ja tarkistetut luottotiedot.
– Ne olivat aikoinaan kunnossa tämän vuokralaisen muuttaessa asuntoon, hän sanoo.
Lisäksi Eroma on edellyttänyt koko vuokrasuhteen ajan voimassa olevaa kotivakuutusta, jonka vuokralainen voi kuitenkin irtisanoa sopimuksen solmimisen jälkeen.
Eroma sanoo, että hänellä oli aiemmin yksi vuokralainen, jonka toimista tuli vaikeuksia. Vuokralaisen hän sai lähtemään pois otettuaan yhteyttä tämän äitiin.
– Myin tuon asunnon saman tien ja harkitsen nyt myös tämän asunnon myyntiä. Pettymys on ollut liian suuri, hän sanoo.
Ostotarjouksia Eromalle on jo tullut, kun hän kertoi tapauksestaan Salon Seudun Puskaradiossa. Se alkoi sanoilla ”Yleinen varoitus!”.
Hän kirjoitti muun muassa, että vuokranantaja on täysin vailla oikeuksia ja suojaa.
Kirjoitus poiki lyhyessä ajassa runsaasti kommentteja.
Asuntojen vuokraaminen ei ole kultakaivos sittenkään, vaikka löytäisi hyvän vuokralaisen. Taloyhtiöiden kulut ovat nousseet reippaasti jo vuosia ja tänä vuonna vielä enemmän. Samaan aikaan kiinteistöt vanhenevat, ja useimmilla alueilla väestö vähenee, mikä heikentää asunnon jälleenmyyntiarvoa.
Myös vuokrasuhde itsessään teettää asunnon omistajalle paperityötä ja erinäisistä asioista huolehtimista. Kun korot ovat lähdössä nousuun ja vuokratuloista menee silti sama veroprosentti kuin ennenkin, moni harkitsee vuokraamisen sijaan asunnon myyntiä.
Vuokralle antaminen kannattaa vain, jos asunnon hinta nousee. Vuokrarahan takia ei kannata.
Asunto pitää olla keskustassa ja hyvässä taloyhtiössä, jossa hallitus- ja isännöintitoiminta on hyvää.
Koronan iskiessä kuinka moni rahastosäästäjä menetti ja miten paljon? En nähnyt kenenkään julkisuudessa koronaa sijoituksensa heikkenemisestä syyttäneen.
Sijoittamisessa vaan on riskinsä, joista sijoittaja itse vastaa.