Eläinlääkärikäyntejä tulee – aussi elää hyvässä lykyssä 15-vuotiaaksi

0
Erikoiseläinlääkäri Aija Leinonen tutki Liekin silmät ja totesi, ettei niissä ole perinnöllisten silmäsairauksien aiheuttamia muutoksia. Salovetin klinikkaeläinhoitaja Sirpu Hildén avusti. Suomen Kennelliitto tallentaa virallisten silmälausuntojen tulokset. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Seudun Sanomat seuraa australianterrieri Liekin kasvamista sarjassaan Pentuvuosi. Sarjan osa 44 käy virallisessa silmätutkimuksessa ja muistuttaa, että joskus edessä on viimeinen eläinlääkärikäynti, jota ei saa pitkittää.
Liekki sai helmikuussa virallisen silmätarkastuslausunnon. Silmiin erikoistunut eläinlääkäri Aija Leinonen totesi Salovetissä, että silmät ovat täysin terveet.
Vaikka australianterrieri on melko terve rotu, olen vuosien mittaan tehnyt erinäisiä käyntejä eläinlääkärille rokotusten ja virallisten terveystutkimusten hankkimisen lisäksi. On ollut korvatulehduksia, virtsatientulehduksia ja poistettavaa hammaskiveä.
Nekun kanssa käytiin kuivin silmien takia, Essi piti lopettaa diabeteksen puhjettua, Muskalta tyhjennettiin verikorva, Almalta leikattiin virtsakivet, Nastalle puhkesi munuaisten vajaatoiminta, Hitti leikattiin, kun polven ristiside meni poikki, Herkku kävi ultraäänitutkimuksissa sydänsairautensa takia ja Viuhka röntgenkuvattiin, kun se ontui toista etujalkaansa.
Herkun sydämessä todettiin vakava-asteinen keuhkovaltimoahtauma, kun se oli nelikuinen. Sydänlihas oli reippaasti laajentunut jo silloin. Se joutui pumppaamaan verta 5–6 metriä sekunnissa, kun terveellä koiralla virtaus on noin 1,5 metriä sekunnissa. Paljain korvinkin kuuli sivuäänen goosh.
Yliopistollisessa eläinsairaalassa tarjottiin ratkaisuksi monen tonnin leikkausta. Silloin Suomeen olisi lennätetty Britanniasta kirurgi, joka olisi samalla opettanut täkäläisille kollegoille ahtauman avaamista. Toipuminen olisi vienyt kauan eikä mitään takeita ollut siitä, että Herkku olisi edes selvinnyt operaatiosta.
Annetun ennusteen mukaan Herkun piti elää korkeintaan puolitoista vuotta ilman leikkaushoitoa. Totesin nopeasti, että pennulle ei ole mitään järkeä tehdä massiivista leikkausta, jonka elinvuosia lisäävistä hyödyistä ei ole varmuutta. Päätin, että Herkku saa elää tavallista elämää niin kauan kuin elää, koska se ei kärsi mistään.
Herkulla oli sydämessä myös kammion väliseinämäreikä. Sille ei määrätty lääkitystä, koska sillä ei ollut mitään oireita.
Parin ensimmäisen vuoden ajan avasin kotiin palatessani oven peläten, ettei Herkku enää tule vastaan. Lenkeillä tarkastelin sen ikeniä, koska niiden sinerrys olisi kertonut happivajauksesta. Herkusta kasvoi hyväkuntoinen lenkkeilijä, ja se eli moninkertaisesti yli ennusteen. Kardiologi nimittikin tyyppiä pieneksi ihmeeksi.

Ennen silmätutkimusta Liekille laitettiin silmätipat. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Koirien silmäpeilaus on tarkkaa työtä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Terve aussi elää hyvässä lykyssä 15-vuotiaaksi. Herkun voimat loppuivat 9,5-vuotiaana, jolloin oli aika tehdä sille viimeinen palvelus.
Koiraa hankkiessa on varauduttava siihen, että eläinlääkärikäyntejä tulee. Loukkaantumiset ja sairaudet on hoidettava. Joskus edessä on niin vakava hetki, että hoidon jatkamisen sijaan on tehtävä lopetuspäätös.
Eläinlääkintä on kehittynyt paljon ja kivunhoito onneksi parantunut. Uusien leikkaustekniikoiden hyödyntäminen ei kuitenkaan aina ole koiralle oikein.
Sytostaattimankelin läpi käyneenä en panisi koiraa kärsimään vastaavasta vain siksi, että saisin pitää syöpää sairastavan lemmikin vielä jonkin aikaa elossa. Pääperiaatteena pitäisi olla lopettaa eläin mieluummin vähän liian aikaisin kuin yhtään liian myöhään.
Peli on täysin selvä esimerkiksi silloin, kun koira ei enää pysty kävelemään omin jaloin. Omistajan raskas velvollisuus on päästää kärsivä koira ikiuneen, eikä pitää sitä hengissä vain siksi, ettei itse kestä ajatusta luopumisesta. Koira elää hetkessä, eikä mieti elämänsä pituutta.
Pentuvuosi-sarjassa seurataan Salon Seudun Sanomien toimittajan koiranpennun kasvamista.