Huimaavat (pari)viestinäkymät

0
Kerttu Niskanen (vas.) ja Krista Pärmäkoski (oik.) tuovat Suomelle melkoiset mahdollisuudet myös viesteissä. Varsinkin, kun norjalaisilla homma ei ole Therese Johaugia lukuun ottamatta Kiinassa toiminut. (kuva: Lehtikuva/Markku Ulander)

Vielä muutama viikko sitten näytti selvältä, että Norja ja Ruotsi tulevat olemaan ilman suuria suksiongelmia lyömättömiä maastohiihdossa sekä naisten pariviestissä että pitkässä viestissä. Suomen rooliksi piti jäädä lähinnä pronssitaistelu, jossa siinäkin se olisi altavastaaja venäläisiin verrattuna.

Kaikki voi kestävyyslajissakin muuttua niin kovin nopeasti. Norjan naisten pakka on osin koronatilanteen jäljiltä Therese Johaugia lukuun ottamatta täysin sekaisin, ja Ruotsin terävimmät kärjet Ebba Andersson ja Frida Karlsson ovat olleet kisoissa melko tylppiä.

Niin älyttömältä kuin se vielä joulukuussa olisi kuulostanutkin: Suomi on erittäin varteenotettava ehdokas olympiavoittajaksi lauantaina naisten viestissä.

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski voittivat Anderssonia ja Karlssonia torstain kymmenellä kilometrillä yhteensä minuutin ja 40 sekuntia. Viime lauantain skiathlonissa yhteisero oli noin 35 sekuntia.

Johanna Matintalo oli kympillä 14:s, Anne Kyllönen 16:s. Muista ruotsalaisista Emma Ribom päätyi 19:nneksi ja Charlotte Kalla 20:nneksi. Skiathlonissa Matintalo päihitti Kallan, ja neljäs ruotsalainen Moa Olsson romahti 45:nneksi.

Ruotsalaisten ankkuriksi nostettaneen Jonna Sundling, joka dominoi henkilökohtaista sprinttiä täysin. Suomalaisten onni on tässäkin tapauksessa koko kisojen tapaan se, että loppukirien todennäköisyys on raskaalla radalla merkittävästi tavanomaista pienempi. Sundlingia ei löisi kirissä oletettavasti kukaan, mutta vastaavasti hän ei ole hiihtäjä, joka kuroisi eroa viidellä raskaalla kilometrillä kiinni.

Norjalaisten normaalimatkojen sijoitukset Johaugin takana ovat olleet 18, 21, 25, 29 ja 44. Johan nyt ovat markkinat.

Venäjän Olympiakomitea saa myös jalkeille olympiavoittoon kykenevän nelikon. Natalia Neprjajeva, Julia Stupak ja Tatjana Sorina ylsivät kympillä kymmenen parhaan joukkoon ja Lilia Vasiljevakin vielä 15:nneksi. Yksi vaihtoehto on vielä skiathlonin kahdeksas Anastasia Rygalina.