Ilveksen epäillään raadelleen hevosta kahdesti Salossa– Lukekin kiinnostui tapauksesta

3

Salolaistallilla asustava suomenhevonen Tuhori on joutunut jo kahdesti nähtävästi ilveksen kynsiin. Ensimmäinen hyökkäys tapahtui Mäenalan kylässä helmikuun alkupuolella ja toinen muutamia päiviä myöhemmin.
Ensimmäisellä kerralla hevosen vammat olivat niin pienet, että niiden uskottiin olevan toisen hevosen aiheuttamat. Seuraavalla kerralla kävi huonommin. Salolaistallin omistaja ja hevosen ylläpidosta vastaava Tiina Harjula löysi Tuhorin laitumelta loukkaantuneena ja shokissa.
Paikalle kutsuttiin eläinlääkäri, joka arvioi vammojen olevan todennäköisesti ilveksen aiheuttamat. 14-vuotiaalla hevosella oli takapäässä useita raapimisjälkiä muistuttavia haavoja. Myös takajaloissa oli ruhjeita ja verta vuotavia haavoja.
– Pohdimme mahdollisuutta, että vammat olisi aiheuttanut toinen hevonen, mutta se on erittäin epätodennäköistä, sillä hevoset tulevat hyvin toimeen keskenään, eivätkä jäljet muistuta potkuista tulevia hokin jälkiä.
Hevosilla on talvella kengissä hokit eli eräänlaiset metalliset nastat, jotka estävät niitä liukastumasta liukkaalla alustalla.

Tuhorin haavat näyttävät vahvasti siltä, että ne olisivat tulleet kynsistä. Kuva: Jenna Mellin

Tuhorin haavat turposivat nopeasti ja sille nousi kuume.
– Hoidimme sekä haavoja että shokkia. Shokkitila kesti vuorokauden, Harjula kertoo.
Haavat ovat parantuneet hyvin muutamassa viikossa, mutta toinen takajalka on edelleen turvoksissa ja vaatinee lisätutkimuksia.
Tuhori on ravihevonen, ja sen oli tarkoitus palata kovempaan treeniin puolen vuoden lepotauon jälkeen.
– Hevonen alkoi juuri vaikuttaa hyvältä ja sen kanssa oli tarkoitus lähteä raviradalle hiitille, hevosen hoitaja ja ravitreenistä vastaava Jenna Mellin harmittelee.
Mellin kuvailee hoidokkiaan kiltiksi ja seuralliseksi.
– Lenkillä se on aina innokas menemään ja tykkää seurailla ympäristöä. Tosin näiden tapahtumien jälkeen ulkoilusta aikaisemmin pitänyt Tuhori ei halunnut ulos pariin päivään ollenkaan. Sisällä se on ollut rauhallinen, Mellin kertoo.
Harjula ei enää uskalla pitää hevosia ulkona pimeän ja hämärän aikaan.
– Otan hevoset jo hyvissä ajoin sisälle.
Tuhorilla oli myös takajaloissa verta vuotavia haavoja. Kuva: Jenna Mellin

Tieto vahingoista on toimitettu myös Ruokavirastoon. Suurpetojen eli karhun, ahman, suden ja ilveksen aiheuttamista eläinvahingoista on mahdollista saada korvauksia.
Vahingosta ilmoitetaan ensin maaseutuelinkeinoviranomaiselle, joka toteaa ja arvioi vahingon. Eläimen omistajalle voidaan korvata esimerkiksi eläinlääkärikustannuksia tai kuolleen eläimen arvo.
– Emme ole vielä saaneet vastausta Ruokavirastosta, Harjula kertoo.
Myös Luonnonvarakeskuksen (Luke) kiinnostui tapauksesta. Luken edustaja kävi paikalla ja toi mukanaan kaksi riistakameraa, joiden avulla on tarkoitus saada kuvaa alueella liikkuvasta eläimestä.
Harjulan mukaan toisella hevosella oli vastaavanlaisia jälkiä reisissään jo loppukesästä.
– Ilves kävi varmaan silloin ensimmäistä kertaa laitumella hevosen kimppuun, hän pohtii.
Ilveksestä ei ole saatu pihapiiristä jälkihavaintoja, kunnes vihdoin torstaina tärppäsi.
– Tassunjäljet löytyivät noin sadan metrin päässä sieltä, missä hevosen kimppuun käytiin. Paikallinen kokenut metsästäjä kävi paikalla ja totesi jäljet ilveksen jättämiksi, Harjula kertoo.
Harjulan mukaan tallin läheisyydessä on tehty jo aikaisemmin havaintoja sekä sudesta että ilveksestä.
– Ilves näkyi riistakamerassa tässä lähellä vähän aikaa sitten. Lisäksi pellolla on ollut kaksi peuran raatoa, hän kertoo.
Tuhorin toinen takajalka on edelleen kovasti turvoksissa hyökkäyksen jäljiltä. Jenna Mellin käärii jalkaan sidettä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hyvin harvinaista, muttei mahdotonta

Salon seudun riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Marko Laine kommentoi Mäenalan tapausta yleisellä tasolla.
– On hyvin harvinaista, että ilves kävisi hevosen kimppuun varsinkin tällä seudulla, jossa on runsas kauris- ja peurakanta, hän toteaa.
Laine ei kuitenkaan pidä ilveksen hyökkäystä täysin mahdottomana.
– Aina välillä tulee eteen tapauksia, joissa ilveksen epäillään käyneen hevosen päälle, mutta yleensä tapaukset jäävät avoimiksi. Pelkkien eläimessä olevien jälkien perusteella on todella hankala tietää, mitä todellisuudessa on tapahtunut. Maasto- tai lumijäljistä on helpompi tehdä päätelmiä, hän sanoo.
Laineen mukaan ilves ei lähtökohtaisesti käy itseään huomattavasti suuremman eläimen kimppuun.
– Esimerkiksi sairas eläin voi toki käyttäytyä epänormaalisti.
Tuhori-hevosen ylläpidosta vastaava Tiina Harjula sanoo pohtineensa samaa.
– Onkohan ilves jotenkin sairas tai loukkaantunut, kun se yrittää saada hevosta saaliiksi? hän miettii.

Tuhori oli palaamassa takaisin raviradoille ennen loukkaantumista. Kuva: Jenna Mellin
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mamma Maalta
4 kuukautta sitten

Olen puheista ymmärtänyt, että ilves vaanii saalista puun oksalla ja hyppää saaliin niskaan tai selkään. Eikö jäljet sopisi sen ison Tupurissa nähdyn urossuden tekosiksi? Vai suojellaanko sitä.

Ja jäljet sen kertoo
4 kuukautta sitten
Reply to  Mamma Maalta

Ei susi tuollaisia kynsimisjälkiä saa aikaan. Susi on koiraeläin, ilves kissaeläin, siinä ero. Ei kaikkea voi laittaa suden tekemäksi. Suomessa on muitakin petoja kuin susi, Salossa ilveskanta on paljon suurempi kuin susikanta.

Tammisiltalainen
4 kuukautta sitten
Reply to  Mamma Maalta

”Suurissa saaliseläimissä kaulassa on siisti purentajälki, ja ruokailu aloitetaan yleensä saaliin takareidestä.” suurpedot.fi, ilveksen saalistamisesta. Ilves siis saalistaa samalla tavalla kuin isommat serkkunsa, puremalla kurkkuun tai henkitorveen. Tosin ilvekselle kelpaavat pienet jyrsijätkin ja kaikki siitä isommat mitä kiinni saa.