Italian liigan kärkiseura Monza tuo Salohalliin maailman pisimmän torjuntaparin: yhteismittaa 407 senttiä!

0
203-senttinen Magdalena Stysiak oli LP Salon harmina jo joulukuun vierasottelussa Monzassa. (Kuvat: CEV)

LP Viesti, eurokentillä LP Salo, saa tiistaina vieraakseen viimeiseen Mestarien liigan otteluun taas yhden superjoukkueen – Vero Volley Monzan.

Viikonloppuna Italian kivikovan Serie A:n kärkeen noussut Monza tuo Salohalliin lentopallomaailman pisimmän torjuntaparin: 203-senttisen Magdalena Stysiakin ja 204-senttisen Dana Rettken.

– Meidän pitää lyödä palloa heitä vastaan käytännössä ylöspäin. Emme ainakaan voi lyödä isoista passeista alaspäin, LP Salon päävalmentaja Tomi Lemminkäinen hymähtää.

Yhdysvaltalainen keskitorjuja Rettke liittyi Monzan riveihin vuodenvaihteessa päätettyään yliopistouransa Wisconsinin historian ensimmäiseen NCAA-mestaruuteen. USA:n maajoukkueessakin pelannut Rettke valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi.

Stysiak taas kuuluu maailman laitapelaajaeliittiin. Puolalaisen Stysiakin lisäksi Monzalta löytyy laidalle laatua: belgialaishakkuri Lisa Van Hecke ja Italian paidassa Euroopan mestaruuden voittanut Alessia Gennari kuuluvat hekin siihen samaan eliittiin.

Passarina Monzalla on Italian maajoukkuenainen Alessia Orro, keskitorjujana Serie A:n blokkitilaston kärkinimi Anna Danesi.

Maanantaina Monza ravisutteli lentismaailmaa kertomalla hankkineensa USA:n maajoukkuelaituri Jordan Larsonin, joka valittiin viime elokuussa Tokion olympiaturnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, kun USA voitti olympiakultaa.

Monza hankki Larsonin seuran jättäneen serbialaisen tähtipelaajan Brankica Mihajlovicin korvaajaksi. Miljoonapalkkaa nauttiva pelaaja korvattiin siis miljoonapalkkaa nauttivalla pelaajalla!

– Kertoo aika paljon Monzan tämän kauden tavoitteista, että Mihajlovic lähtee ja Larson tulee tilalle. Joukkue on nyt selvästi kovempi kuin mitä (syksyn) lohkoarvonnan aikana, Lemminkäinen muistutti.

Pelasi Larson tai ei, niin Monza kuuluu joka tapauksessa tällä hetkellä maailman viiden parhaan seurajoukkueen kastiin – samassa kastissa on myös aiemmin tällä kaudella Salohallissa vieraillut istanbulilainen VakifBank.

Monzan 204-senttinen keskipelaaja Dana Rettke (14) vei joulukuussa Wisconsinin yliopiston NCAA-mestariksi.

Formularadastaan tunnetun Monza visiitti Saloon ei ole juuri varikkopysähdystä pidempi.

Monzan joukkuetta kuljettava lentokone laskeutuu Helsinki-Vantaalle maanantai-iltana kello 23. Mikäli lento on ajoissa ja ajokeli edes kohtalainen, on Monza Salossa vasta tiistain puolella noin kello 1.30. Monza harjoittelee tiistaina päivällä Salohallissa tunnin, pelaa ottelun, syö Rikalassa ja lähtee siitä suoraan kohti lentokenttähotellia. Joukkue on siis Suomessa vain reilun vuorokauden.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen joulukuussa Monzassa päättyi kotijoukkueen 3–0 (25–13, 25–23, 25–14) -voittoon. Tuossa ottelussa LP Salo pelasi yhden kauden parhaista eristään ja oli jopa lähellä erävoittoa, mutta ottelun alku ja loppu olivat Monzan ylivoimaa.

LP Salo otti edellisessä Mestarien liigan ottelussa historiallisen voiton ranskalaisesta Mulhousesta. Tuolloin LP Salo sai apuja Mulhousen vaikeasta koronatilanteesta, vaikka fantastisen ottelun pelasikin.

Tällä kertaa apuja tuskin heruu, sillä Monzalla on vielä mahdollisuus selvitä Mestarien liigan pudotuspeleihin kolmen parhaan lohkokakkosen joukossa. Kaksi kertaa Monzan erin 3–1 voittanut VakifBank on jo varmistanut lohkovoiton ja jatkopaikan.

LP Salo pelaa tiistaina edelleen ilman ykköspassariaan Viktoriia Tuchashvilia, jonka paluu lähestyy, mutta ei ole vielä ajankohtainen. Passarina jatkaa siis nuori Saana Virtanen.

Salohalliin on odotettavissa lentopallokauden kovin yleisömäärä, sillä LP Salo tarjoaa yhteistyökumppaniensa kanssa ottelun sisäänpääsyn yhdellä eurolla.

Lemminkäinen odottaa tiistain otteluun yli tuhatta katsojaa.

– Meillä ei ole ollut koskaan aiemmin näissä euron otteluissa näin kovaa vastustajaa. Toivottavasti ihmiset ymmärtävät, että tämä saattaa olla viimeinen kerta pitkään aikaan, kun tämän tason joukkue pelaa Salohallissa.

Lemminkäinen viittaa siihen, että Suomella ei ole enää ensi kaudella maapaikkaa lohkovaiheessa. Mikäli LP Salo aikoo päästä ensi kaudellakin Mestarien liigan lohkovaiheeseen, on sen ensin voitettava keväällä Suomen mestaruus ja ensi syksynä selvitettävä Mestarien liigan karsinta, jossa pelaa todennäköisesti useita LP Saloa paperilla kovempia seuroja.

Illan ottelu alkaa poikkeuksellisesti jo kello 18. Syynä ei ole Ylen televisiointi, vaan Euroopan lentopalloliiton CEV:n määräys.

Mestarien liigaa LP Salo–Monza Salohallissa tiistaina kello 18.