Jarkko Anttilaa kammetaan pois Salon Vuokratalojen johdosta – paikka kuuluisi keskustalle

10

Salon Vuokratalot Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jarkko Anttila (sd.) halutaan pois puheenjohtajan paikalta.
Syynä on puolueiden viime kuntavaalien jälkeen käymät paikkajakoneuvottelut. Neuvotteluissa sovittiin, että vuokrataloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tulee keskustasta.
Kaupunginhallitus nimesi vuokrataloyhtiön hallitukseen poliitikoista Aune Heleniuksen (ps.), Jarkko Anttilan ja Jaakko Halkilahden (kesk.).
Järjestäytymiskokouksessa Helenius esitti Anttilaa hallituksen johtoon, ja hän tuli valituksi Halkilahden sijasta.
Salon Vuokratalot Oy on kaupungin kokonaan omistama tytäryhtiö, joka huolehtii noin 1 500 vuokra-asunnosta.
Yhtiö on Salon määräysvallassa, ja sille antaa poliittista ohjausta kaupunginhallituksen konsernijaosto. Jaosto päätti jo joulukuussa, että Salon Vuokratalojen hallituksen tulee järjestäytyä uudelleen ja huomioida siinä puolueiden luottamustoimia koskevissa paikkajakoneuvotteluissa sopima jako.
Ohjaus ei ole johtanut mihinkään. Konsernijaosto käsitteli asiaa uudelleen toissa viikolla ja päätti Ilkka Uusitalon (kesk.) esityksestä, että Salon Vuokratalot Oy:n hallituksen on kutsuttava ylimääräinen yhtiökokous hallituksen uudelleen järjestäytymistä varten.

Johanna Riski (kesk.)

Keskustan Salon kunnallisjärjestön puheenjohtaja Johanna Riski luonnehtii tilannetta ”äärimmäisen ikäväksi”. Hän korostaa, ettei keskustalla ole mitään Jarkko Anttilaa vastaan.
– Se mikä tässä on tärkeää, on puolueiden sopimus vaalien jälkeisestä paikkajaosta. Olennaista on, millä puolueella paikka on, ja sitä pitää kunnioittaa.
Johanna Riski muistuttaa, että puolueiden paikkajakoneuvottelut ovat pohja koko nelivuotiselle valtuustokaudelle ja puolueiden väliselle yhteistyölle.
– Nämä ovat isoja asioita. Jos tämä sallitaan kerran, pystytäänkö seuraavien vaalien jälkeen luottamaan neuvotteluiden tulokseen? Voidaan kysyä, kannattaako neuvotteluja käydä ollenkaan, jos niiden lopputuloksesta ei pidetä kiinni.

Jarkko Anttila (sd.)

Jarkko Anttila sanoo, että Salon Vuokratalojen yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiö valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Hänen mielestään valinta meni täysin yhtiöjärjestyksen mukaan.
Anttilan mukaan omistajalla on toki oikeus pyytää ylimääräistä yhtiökokousta, mutta valinnat tehdään silti yhtiöjärjestyksen mukaan. Hänen mielestään kyse on päättäjien ”hiekkalaatikkoleikeistä”.
– Vuokrataloyhtiölle ei ole tehty kymmeneen vuoteen mitään. Minä näen tämän asian suurempana ongelmana kuin paikkajakosopimuksen.
Jarkko Anttila sanoo vuokrataloyhtiön uuden hallituksen ryhtyneen jo toimiin yhtiön kehittämiseksi. Mallia toimintaan on haettu esimerkiksi muiden kaupunkien vastaavista yhtiöistä.
– Minulla on tarkoitus pistää yhtiö kuntoon parhaan kykyni mukaan. En pysty siihen yksin. Hallituksen lisäksi työhön on saatava mukaan asukkaat ja isännöitsijä OP Koti Lounaismaa. Asukasdemokratia otetaan yhtiön uudessa strategiassa paremmin huomioon.

Saku Nikkanen (sd.)

Salon konsernijaoston ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) pitää tilannetta hankalana ja sanoo ymmärtävänsä kumpaakin osapuolta.
– Jarkko Anttila on oikeassa siinä, miten puheenjohtaja valitaan yhtiöjärjestyksen mukaan. Keskusta on oikeassa siinä, että paikkajakoneuvotteluissa sovittiin, että puheenjohtajan paikka on keskustan ja varapuheenjohtaja tulee SDP:stä. Jarkko oli meidän ehdokkaamme varapuheenjohtajaksi.
Nikkanen ei halua ryhtyä erotuomariksi. Hänen mielestään asiassa pitäisi kuitenkin päästä eteenpäin.
– Nämä ovat hankalia asioita, ja tuntuu, että joka valtuustokaudella tulee jonkin puolueen kohdalla valinta, jonka kanssa ollaan ristiriidassa paikkajaon kanssa.
– Tärkeintä on, että vuokrataloyhtiön esille nousseet epäkohdat hoidetaan, eikä mitään lakaista maton alle. Mielestäni Jarkko on käynnistänyt yhtiössä hyvää työtä, Saku Nikkanen toteaa.

Aiemmat kärhämät loikkauksista

Puolueiden välinen paikkajako on hiertänyt ennenkin Salossa.
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jorma Elovaara (sd.) aiheutti hämmennystä kesäkuussa 2015 eroamalla SDP:stä, sen valtuustoryhmästä ja Salon työväenyhdistyksestä.
Syyskuussa hän ilmoitti siirtyvänsä keskustan valtuustoryhmään, mutta jatkavansa puheenjohtajana. Näin keskusta sai valtuustoon yhden lisäpaikan.
Elovaara jatkoi puheenjohtajana SDP:n vastalauseista huolimatta. Hän palasi vuotta myöhemmin keskustasta SDP:n jäseneksi, mutta eri paikallisyhdistyksessä.
Seuraavissa kuntavaaleissa Elovaaran äänimäärä romahti ja hän putosi valtuustosta.
Viime kaudella kitkaa puolueiden välillä aiheutti Pertti Vallitun loikkaaminen kristillisdemokraateista kokoomukseen syksyllä 2019.
Vallittu istui kaupunginhallituksessa, ja hän ilmoitti pitävänsä kiinni paikastaan. Näin kokoomus olisi saanut hallitukseen yhden lisäpaikan.
Muut ryhmät eivät hyväksyneet tilannetta. Ne tekivät aloitteen tilapäisen valiokunnan perustamisesta. Ajatuksena oli erottaa kaupunginhallitus ja koota se uudelleen ilman Vallittua.
Tilanne laukesi, kun Vallittu taipui jättämään paikkansa. Kristillisdemokraatit pitivät hallituspaikkansa, ja ryhmän uudeksi edustajaksi valittiin Kalle Tekkala.
Viime kesän kuntavaaleissa Vallittu oli ehdolla kokoomuksen listalla, eikä yltänyt valtuustoon. Myös kristillisdemokraatit jäivät valtuuston ulkopuolelle.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ihailija
4 kuukautta sitten

On se politiikka vaan hieno taitolaji – jos se kiellettäisiin poliitikoilta..

Salon tauti
4 kuukautta sitten

Nämä väännöt aiheuttavat sitä luottamuspulaa ja turhautumista. Pätevän sijaan halutaan sopiva, ja asiat eivät etene.

Täti Salosta
4 kuukautta sitten
Reply to  Salon tauti

Tässä tuli julki, miten Salossa toimitaan, vaikka Suomen hallituksessakin on havaittavissa samoja piirteitä. Kun olen paikkani saanut, niin minä siinä pysyn, vaikka muuta olisi jälkeenpäin sovittukin.

Pasi Lehtovaara
4 kuukautta sitten

Ei ihme, jos vuokratalot ovat rempallaan, kun aikuiset leikkivät omalla hiekkalaatikolla. Pitää olla tietyn värinen puoluekirja, että pääsee tiettyihin toimiin.

Keijo K.
4 kuukautta sitten

On tämä politiikka ihmeellistä, yleensä kukaan ei halua ottaa vastuuta mistään, mutta entä nyt? Nyt tapellaan siitä, kuka haluaa vastata kaupungin omaisuuden tuhoamisesta, voi hyvää päivää.

Autoileva autoilija
4 kuukautta sitten

No on sovittu ja toisin toimittu. Miksi? Politiikka on sopimista.
Kuka on sählännyt järjestäytymiskokouksessa? Halunnut näyttää omaa valtaansa tai jotain vanhoja kaunoja.

Pikkusieluisia
4 kuukautta sitten

Nyt varmasti kaikki ymmärtävät, miksi kaupunginjohtaja irtisanoutui, sosiaalijohtaja irtisanottiin. Pikkusieluisia nuo valtaapitävät. Ihan sama mistä puolueesta. Aikuiset ihmiset, päättäjät. Hävetkää, erotkaa luottamustehtävistänne.

Asukas
4 kuukautta sitten

Vuokratalot on ihan rempallaan, mitään ei korjata. Aidat lahoavat ja räystäät kirjaimellisesti tippuvat. Kaikki lahoaa käsiin, ja vaikka mitä muuta. Ei paljon sijoituksista pidetä huolta.

Oma etu paras etu?
4 kuukautta sitten
Reply to  Asukas

Ja johtopaikasta – etuineen? – tapellaan. Oma etu on siis tärkeämpi kuin kaupunkilaisten oikeus terveelliseen ja hyvään asumiseen. Maksajana olen todella huolissani näiden edustajiemme prioriteeteista.

Täti Salosta
4 kuukautta sitten

Miksi yleensä vaaleissa äänestämme? Siksi, että toivomme muutoksia kaupunginvaltuustoon, hallitukseen ja lautakuntiin.
Miten käy? Jo useita kausia paikoille valitut haluavat paikkansa pitää kuulematta sitä viestiä, mikä äänestäjiltä on tullut.