Joona Toivanen Trio tuo levynjulkaisukeikkansa Saloon – pianistia viehättää jazzin ennakoimattomuus

0
Joona Toivanen Trion muodostavat pianisti Joona Toivanen, hänen veljensä basisti Tapani Toivanen ja rumpali Olavi Louhivuori. Kuva: Juha Luukkainen

Kansainvälisesti tunnettu jazzpianisti Joona Toivanen juhlii trionsa seitsemännen albumin julkaisua keikalla Salon taidemuseo Veturitallissa. Joona Toivanen Trion Both Only julkaistaan 25. helmikuuta, ja konsertti pidetään julkaisupäivän aattona torstaina 24. helmikuuta. Toivanen iloitsee jo etukäteen.

– On kiva tulla Saloon, jossa emme ole ennen olleetkaan. Olemme suunnitelleet keikkaa pitkään, ja vihdoin löytyi kaikille sopiva ajankohta.

Toivanen, hänen pikkuveljensä, basisti Tapani Toivanen ja rumpali Olavi Louhivuori perustivat bändin kouluaikoinaan 1990-luvun puolivälissä.

Jyväskylässä syntynyt Toivanen päätyi muusikon uralle sanojensa mukaan ”vähän varkain”.

– En ole musiikkiperheestä, mutta vanhemmat olivat laittaneet minut ja veljeni soittotunneille. Yläasteella aloin soitella yhdessä luokkatoverini Olavin kanssa. Hän asui naapurustossa ja olimme lukiossakin samalla luokalla.

Ystävykset soittivat duona Cygnaeus-lukion musiikkitunneilla, ja saivat kannustusta. He kävivät alaikäisinä vanhempiensa kanssa kuuntelemassa musiikkia Jyväskylän silloisessa jazzbaari Popparissa. Siellä jazzin vasta-alkajille aukeni ainutlaatuinen tilaisuus, kun nämä uskaltautuivat joissain jameissa lavalle.

– Paikan pitäjä Sami Salovaara oli saanut idean tiistaisin järjestettävistä junnujameista, ja pyysi meitä house bandiksi, Toivanen muistelee.

– Saimme soittaa vuosia ja kerätä monen sadan keikan soittokokemuksen eri solistien kanssa. Se kehitti mielettömästi.

Jyväskylän musiikki-ihmiset alkoivat ehdotella levyttämistä. Trion ensimmäinen levy ilmestyi vuonna 2000, jolloin Joona Toivanen täytti 19 vuotta.

– Lukion ja armeijan jälkeen tuli fiilis, että haluan nähdä jotain muuta. Hain musiikkikorkeakouluun Göteborgiin ja Kööpenhaminaan. Ihastuin Göteborgiin ja valitsin sen.

Toivanen muutti Ruotsiin opiskelemaan vuonna 2002, valmistui, perusti perheen ja sai töitä. Musiikkipedagogiikkaa Tukholman yliopiston kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa opiskellut Toivanen opettaa pianonsoittoa ja improvisaatiota Göteborgin musiikkikorkeakoulussa ja kansanopistossa.

– Ruotsissa on muutamia isoja jazzkeskittymiä: Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä. Suomessa jazz keskittyy pääkaupunkiseudulle.

Säveltäjä-pianisti Toivasella on lukuisia omia projekteja ja yhteistyöbändejä lähinnä Ruotsissa ja Norjassa. Myös hänen veljensä kuuluu pohjoismaiseen kvartettiin Jazz & Fly Fishing, joka on lähdössä kesäkuussa Pohjois-Amerikan kiertueelle.

Olavi Louhivuori (vas.), Joona Toivanen ja Tapani Toivanen alkoivat soittaa jazzia yläkouluikäisinä. Kuva: Andrea Boccalini

Yli 20 vuotta toiminut Joona Toivanen Trio on keikkaillut Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa. Se kokoontuu projektiluoteisesti ja julkaisee levyjä muutaman vuoden välein.

– Nyt olemme etäyhtye. Helsingissä asuva Olavi on nykyään Suomen työllistetyin rumpali. Kööpenhaminassa asuvalla Tapanilla on insinöörin koulutus, mutta hän tekee ammattimaisesti myös musiikkia.

Toivasen pianonsoitto on lyyristä ja herkkää tekniikan palvellessa tarinaa. Musiikillisesti Joona Toivanen liikkuu perinteen ja avantgarden rajoilla. Häntä viehättää jazz sen ”tuntemattomuuden tunteen” takia.

– Tuntuu turvalliselta, kun asiat ovat sopivasti epäselviä eikä tiedä, mitä on tulossa, mutta voi luottaa kanssamuusikoihin ja tilanteeseen, hän kuvailee.

– Se on turvallisempaa kuin jos valmiiksi tietäisi, mitä seuraavaksi tuleman pitää.

Tuleva bändilevy tuo uusia sävyjä akustisen yhtyeen minimalistiseen ilmaisuun. Trion jäsenet ovat säveltäneet kaikki levyn yhdeksän biisiä, joissa on tilaa vapaalle improvisaatiolle.

– Jazz on nimenomaan livemusiikkia, vaikka tykkäänkin levyttää ja myös kuunnella levyjä. On jännittävää, mihin ratkaisuihin musiikissa päädytään livenä ja mihin levyillä, Toivanen miettii.

– Uudella levyllä olemme satsanneet triosoundiin ja elokuvalliseen tunnelmaan. Luvassa on samoja efektejä myös keikoilla äänimiehemme ansiosta.

We Jazz julkaisee Both Only -albumin CD:nä, vinyylinä ja digitaalisesti. Singlet Enlightened ja Expect For ovat jo kuunneltavissa suoratoistopalveluissa.

Joona Toivanen on vastannut levyn tuotannosta yhdessä Matti Niveksen kanssa. Levyn on äänittänyt Johannes Lundberg Studio Epidemissä. Miksaus ja masterointi ovat Studio Folkhemmetin Petter Erikssonin.

Salossa pidettävän levynjulkaisukeikan järjestää SaloJazz ry.

BÄNDI- JA SOOLOLEVYJÄ

Joona Toivasen tuotantoa

 

Säveltäjä-pianisti Joona Toivanen opettaa Göteborgin musiikkikorkeakoulussa ja kansanopistossa. Kuva: Miikka Pirinen

Joona Toivanen Trio: Both Only (2022), XX (2017), November (2014), At My Side (2010), Frost (2006), Lumous (2002), Numurkah (2000).

Joona Toivanen: Lone Room (2016), Polaritie (2013).

Jazz & Fly Fishing: One Second Of Magic (2012, Slow Walking Water (2011).

XX sai Teosto-palkinnon, joka on yksi Pohjoismaiden suurimmista musiikkipalkinnoista.

November ja Lone Room olivat ilmestymisvuosinaan ehdolla Emma-palkinnon saajaksi kategoriassa Paras jazzalbumi.