
Käytettyjen autojen hinnat nousivat viime vuonna edellisvuoteen verrattuna.Suomen kattavimman automyyntisivusto Nettiauto.comin paikkakuntakohtaisten tilastojen mukaan liikkeestä ostettu vaihtoauto maksoi viime vuonna Salossa keskimäärin 19 000 euroa, kun edellisvuoden keskihinta oli noin 18 000 euroa. Yksityisten myymien autojen keskihinta oli Salossa viime vuonna 6 000 euroa, kun se edellisvuonna oli noin 5 000 euroa. Käytetyistä autoista lähes 90 prosenttia ostetaan autoliikkeistä.
– Tuoreiden vaihtoautojen ja esittelyautojen kysyntä kasvoi, kun uusien autojen toimitusajat venyivät. Samalla käytettyjen autojen hintataso nousi edellisvuoteen verrattuna kysynnän ja tarjonnan lain mukaan, toteaa Salon Passeliauton myyntipäällikkö Marko Liias.
– Varastossa olevien vaihtoautojen määrä väheni viime vuonna oleellisesti autoliikkeissä ympäri Suomen. Jos määrätyn tyyppistä autoa etsinyt saattoi aiemmin löytää netistä tuhat autoa tarjolle, niitä voi nyt olla myynnissä vain pari sataa koko maassa.

Salon Autotalon myyntijohtaja Sami Smolander sanoo samaa: käytettyjen autojen kysyntä on suurta, mutta niiden puute jarruttaa kaupan tekoa.
– Varastot ovat pienentyneet. Autoja ei tule vaihtoon, kun uusien autojen toimitusaika on komponenttipulan takia pitkä, Smolander huomauttaa.
Käytettyjen autojen kysyntä jatkoi viime vuonna kasvuaan, mutta kauppoja syntyi vähemmän. Nettiauton tilastojen mukaan Salossa niiden myynti väheni seitsemällä prosentilla edellisvuodesta. Vuonna 2021 myyntitapahtumia kertyi 7 005. Valtakunnallisesti vaihtoautojen myyntimäärät laskivat Suomessa kaksi prosenttia vuodesta 2020.
Myös Traktoauton toimitusjohtaja Seppo Alanko sanoo käytetyistä autoista olevan pulaa.
– Ensimmäisenä koronavuonna vaihtoautojen määrä oli suurempi, mutta kun uusia autoja ei tule maahan, ei käytettyjäkään siirry vaihtoon. Emme juurikaan ostele käytettyjä autoja, mutta kaikki on myyty, mitä vaihdossa on saatu, Alanko toteaa.
Uutta autoa etsineille kelpaa nyt vähän ajettukin.
– Vaihtoautoon tyydytään, jos uutta ei ole saatavilla, Seppo Alanko sanoo.
Liias sanoo, että käytetyistä autoista myydään nopeasti etenkin ”uuden karheat”, koska kaikki uutta autoa mielivät eivät voi odotella pitkään.
– Jos auto on mennyt kolarissa lunastukseen tai perheen työtilanteet muuttuneet niin, että toinen auto tarvitaan, ei siinä ehditä odottaa, vaan hankinta on tehtävä heti, Liias toteaa.

Saloon syksyllä 2019 myymälän avanneella Rinta-Joupilla ei ole ollut vaihtoautoista pulaa, koska monista muista autoliikkeistä poiketen se ostaa käytettyjä autoja.
– Käytettyjä tulee sisään vaihdossa, mutta sen lisäksi ostamme niitä paljon; enimmäkseen tuoreita, mutta myös 100 000 kilometriä ja enemmänkin ajettuja, Salon Rinta-Joupin myyntipäällikkö Markus Lusenius kertoo.
Rinta-Jouppi on kahtena viime vuonna ollut Salossa eniten käytettyjä autoja myynyt autoliike: viime vuonna myynti nousi 23 prosenttia edellisvuodesta.
– Myimme vuonna 2020 hiukan alle 600 käytettyä autoa ja viime vuonna 740, eivätkä luvuissa ole mukana esittelyautot, Lusenius huomauttaa.
– Viime vuosi oli hyvä kasvun vuosi, ja ylitimme ketjun keskitason. Tänä vuonna on tietenkin tavoitteena myydä vielä enemmän. Uusien autojen tilauskanta on hyvä, mutta toimitusajat ovat venyneet mikrosirujen ja muiden komponenttien puutteessa.
Suomessa toimii kaksi Rinta-Joupin autoliikeketjua: Rinta-Jouppi ja J. Rinta-Jouppi, jota vetää Rinta-Joupin omistajan veljenpoika. Autoliikeketju Jarmo Rinta-Jouppi Oy:n tilastojen mukaan yrityksen käytettyjen ajoneuvojen kappalemääräinen myynti kasvoi yli 12 prosenttia edellisvuodesta.

Passeliauton Marko Liias sanoo viime vuoden automyynnin vaihdelleen koronatilanteen uutisoinnin mukaan.
– Asiakkaat uskaltautuivat liikkeelle aina, kun korona oli suvantovaiheessa.
Automarkkinat pysähtyivät hetkeksi, kun Uudenmaan rajat suljettiin toissa keväänä.
– Mutta sitten huomattiin, ettei tässä kuoltukaan, vaan elämä jatkuu. Viime kesänä oli koronan suhteen seesteisempää ja kaupassa vilkasta. Ihmisillä oli jäänyt rahaa pankkitileille ja hankintoja tekemättä, eikä ulkomaillekaan päästy. Silloin moni päätti vaihtaa vanhan autonsa parempaan tai vaikka dieselin hybridiin.
Toyotan hybridimalleja on valmistettu jo 25 vuotta. Liias toteaa tuoreiden hybridiautojen tekevän kauppansa erityisen hyvin.
– Niiden hintatason nousu on ollut maltillista, hän huomauttaa.
Salon Autotalon Simo Smolander kertoo pistokelatauksen olevan nykyään kova sana vaihtoautomarkkinoilla.
– Ennen autonostajan vaihtoehtoina olivat vain bensa- ja dieselkäyttöiset, mutta nyt tarjolla on paljon erilaisia vaihtoehtoja: kaasuautot, täyssähköautot, pistokeladattavat ja itselatautuvat. Toki niitä on vähemmän vaihtoautoiksi vielä tarjolla, Smolander toteaa.
– Diesel on edelleen järkivalinta niille, jotka ajavat paljon kuten 30 000 kilometriä vuodessa. Hyvät autot menevät aina kaupaksi. Etenkin käytettyjä nelivetoja kysytään paljon.

Nettiauton tilastot kertovat, että Salon autoliikkeistä myytyjen vaihtoautojen suosikkimerkit olivat Volkswagen, Toyota, Ford, Mercedes-Benz ja Volvo. Yksityiset myivät eniten Volkswagenia, Mercedes-Benziä, BMW:tä, Toyotaa ja Audia.
Salossa kaikkein suosituin vaihtoautomalli oli Volkswagen Golf. Se vaihtoi viime vuonna omistajaa 235 kertaa. Kakkossijan sai Skoda Octavia 177 kaupalla. Seuraavaksi suosituimpia olivat Volkswagen Passat, joita myytiin 153 ja Ford Focus, joita myytiin 151. Viidenneksi nousi Mercedes-Benz E 137 kaupalla. Folkkarit tekivät kauppansa keskimäärin 16–19 päivässä, Focus 15 päivässä, Octavia 26 päivässä ja Mersu 32 päivässä.
VW Golf oli suosituin vaihtoautomalli myös koko maan vertailussa. Seuraaville sijoille koko maan tasolla nousivat Mercedes-Benz C, Skoda Octavia, VW Passat ja Mercedes-Benz E. Mainittujen mallien keskimääräinen myyntiaika oli 17–27 päivää.
Koko maassa myytiin viime vuonna lähes 660 000 käytettyä autoa keskihinnan ollessa 15 000 euroa. Keskimääräinen myyntiaika oli 48 päivää.

Autokannan keski-ikä kasvoi ennätyslukemiin
Autokannan kiertoaika on 22 vuotta
Autokanta on koronapandemian aikana ikääntynyt. Henkilöautokannan keski-ikä nousi viime vuonna kahdella kuukaudella edellisvuodesta ja on nyt noin 12,6 vuotta.
Kymmenessä vuodessa autokannan keski-ikä on noussut lähes kahdella vuodella. Autokanta on ikääntynyt erityisesti niissä maakunnissa, joissa ei ole suuria kasvukeskuksia. Maltillisinta keski-iän kasvu on ollut Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Uudellamaalla, jossa henkilöautojen keski-ikä on 10,3 vuotta. Korkein se on korkein Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa: 14,6 vuotta.
Henkilöautojen romutusiän keskiarvo nousi viime vuonna 22 vuoteen, kun se vuonna 2020 oli 21,4 vuotta.
Autokannan vanheneminen johtuu ensisijaisesti ensirekisteröintien pienestä määrästä. Vuosina 2020–2021 rekisteröitiin alle 100 000 uutta henkilöautoa, kun koko 2000-luvun ajan on rekisteröity keskimäärin 120 000 henkilöautoa vuodessa.
Historiallisen korkea uusien autojen tilauskanta enteilee loppuvuodeksi parempaa kehitystä. Komponenttipulan arvioidaan hellittävän ja raaka-ainemarkkinoiden heilahtelujen tasaantuvan vuoden loppua kohti.
Tammikuussa rekisteröitiin 7 881 uutta henkilöautoa, mikä on 15,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden tammikuussa. Ladattavien hybridien osuus oli 21 prosenttia ja täyssähköautojen 13 prosenttia. Viime vuoden ensirekisteröinneistä hybridejä oli 20 prosenttia ja täyssähköautoja 10 prosenttia.
Lähde: Autoalan tiedotuskeskus