Kohti unelmaa sinnikkäällä työllä – 15-vuotias Venla Välttilä aikoo maksaa vaihto-oppilasvuotensa itse, ja urakka on nyt puolivälissä

0
Venla Välttilä on aina pitänyt leipomisesta. Korvapuusteista on tullut tärkeä osa vaihto-oppilasvuoden rahoitusta. Myöhemmin keväällä on vuorossa uusi korvapuustiralli. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Somerolainen Venla Välttilä asetti jo 13-vuotiaana itselleen tavoitteen. Hän lähtee lukiosta vaihto-oppilaaksi Australiaan. Tavoite on tuttu monelle nuorelle, mutta poikkeuksellista on se, että Venla päätti samalla rahoittaa vaihto-oppilasvuotensa itse.

Venla asetti tavoitteeksi 10 000 euron potin keräämisen. Puolitoista vuotta on kulunut, ja Venla on tavoitteessaan reilusti yli puolenvälin.

– Uskon, että tavoite tulee ylittymään. Jos saan ylimääräistä, tarkoitus on matkustella Australiassa, hän sanoo.

Venla voitelee korvapuusteja ja työntää pellin uuniin. 15-vuotias tyttö on leiponut pienestä saakka ja pitää leipomisesta. Se onkin yksi tapa, jolla Venla on kerännyt rahaa matkakassaansa.

Viime joulukuussa Venla järjesti Facebookissa korvapuustirallin eli häneltä sai tilata itse leivottuja korvapuusteja. Tilauksia ropisi.

– Leivoin lähes 300 korvapuustia, eli se meni tosi hyvin. Iso osa tilaajista oli tuttuja mutta oli myös niitä, jotka tilasivat, koska halusivat auttaa minua unelmani toteuttamisessa, Venla kertoo.

Ennen koronan uutta aaltoa Venla ehti keväällä pitää myös pop up -kahvilaa kotinsa pihalla. Tarjolla oli kahvia, mehua ja korvapuusteja.

– Myös pop up -kahvilassa kävi todella paljon väkeä.

Seuraava korvapuustiralli on vuorossa pääsiäisen alla.

Korvapuustien lisäksi rahaa on kertynyt kesätöistä. Venla aloitti 14-vuotiaana kesätyöt isänsä muna-alan yrityksessä. Viime kesänä hän oli töissä Baddingin kioskilla ja hoiti lapsia.

– Olen hoitanut lähinnä tuttavien lapsia. Kävin syksyllä Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenhoitajakurssin Salossa, joten voin 16 vuotta täytettyäni hoitaa lapsia myös MLL:n kautta, huomauttaa toukokuussa syntymäpäiviään viettävä yhdeksäsluokkalainen.

Venla on kerännyt vaihtovuosikassaa paitsi työnteolla myös tarkalla ja harkitulla rahan käytöllä. Lahjarahat on laitettu säästöön matkaa varten.

Venla kertoo vaihto-oppilasvuoden olleen hänen mielessään alakoulusta saakka.

– Olen aina halunnut vaihtoon, vaikka en tiennyt pienempänä tarkasti, mitä se tarkoittaa. Puolitoista vuotta sitten aloin enemmän ajatella asiaa ja päätin samalla, että kerään rahat itse.

Venla ottaa kypsät korvapuustit pois uunista ja työntää toisen pellillisen kypsymään.

– Tavoite vaihto-oppilasvuodesta tekee työnteosta mukavaa ja mielekästä, sillä vuosi Australiassa antaa motivaatiota.

Hän pysähtyy hetkeksi miettien unelmia ja niiden tavoittelemista.

– Kun maksan itse vaihto-oppilasvuoteni, osaan myös arvostaa sitä enemmän. Unelman täyttyminen tuntuu paljon paremmalta, kun on itse tehnyt töitä sen eteen: unelma on itse saavutettu.

Peruskoulun yhdeksäsluokkalainen kiittää kotiaan, jossa lapsia on opetettu tekemään töitä, säästämään ja tuntemaan rahan arvo.

– Olen saanut vanhemmilta ajatuksen pitkäjänteisyydestä ja siitä, että itse tehdään töitä asioiden ja tavoitteiden eteen.

Venla näyttää kolmevuotiaalle Elsa -siskolle vanhasta lastenkirjastaan Australian karttaa. Tuonne toiselle puolelle maapalloa isosisko aikoo suunnata ensimmäisen lukiovuoden jälkeen.

– Jostakin syystä Australia on aina kiehtonut minua. Haluan tutustua vieraisiin maihin ja kulttuureihin ja ymmärtää maailmaa paremmin. Myös vanhemmat ovat kannustaneet kansainvälisyyteen.

Venlan äiti Elina Ruokoselkä oli itse aikoinaan au pairina ja vaihto-oppilaana Saksassa.

– Venla on ollut pienestä saakka hyvin päättäväinen, tyttärensä rahankeruuta vierestä seurannut äiti huomauttaa.