Kulttuurikeskiviikot päättyvät – kulttuuriyhdistys jättää viestikapulan muille

1
Kulttuurikeskiviikoissa vuonna 2017 lääkäri Jari Vainio kertoi työstään maailmalla. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kulttuuriluentosarja Kulttuurikeskiviikot päättyy 13 vuoden jälkeen. Lounaismaan Osuuspankin, aikaisemmin Salon Seudun Osuuspankin kulttuuriyhdistyksen, järjestämät luentosarjat ovat keränneet vuosien aikana runsaasti kuulijoita.
– Alunperin Kulttuurikeskiviikkoja piti järjestää yhtenä vuotena, mutta silti sitä tehtiin näin pitkään. Nyt tuntuu, että ideat loppuvat ja me annamme viestikapulan muille, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jukka Hulkkonen sanoo.
Ensimmäisellä luennolla tammikuussa 2008 kuvataiteilija Jaana Saario kertoi kuvataiteen prosessista. Eilen sarja päättyi musiikki- ja kulttuuritoimittaja Risto Nordellin Varsinais-Suomen musiikkihistoriasta kertoneeseen luentoon. Väliin mahtuu kymmeniä luentoja, joista ainakin kahdesta on järjestetty uusinta valtavan yleisömenestyksen takia. Toinen oli neurologian erikoislääkäri Markku Partisen uniaiheinen luento ja toisessa yleislääkäri Jari Vainio kertoi työskentelystään yli 50 maassa.
Aluksi luennot pidettiin Hilkan salissa, mutta myöhemmin niitä ruvettiin järjestämään Teatteri Provinssissa, jonne mahtui enemmän yleisöä.
Kulttuurikeskiviikkoja on järjestetty pitkälti vapaaehtoisvoimin.
– Kulttuuriyhdistyksen hallituksen jäsenillä on ollut hyviä ideoita ja monipuolisia kulttuurisuhteita eri puolille maata. Tärkeä tekijä on ollut yhdistyksen sihteeri, pankissa työskennellyt Arja Hietanen, joka jää nyt eläkkeelle, Hulkkonen kertoo.
Kulttuuriyhdistys on perustettu vuonna 1960. Sen alkuperäinen tehtävä oli toimialueen opiskelijoiden tukeminen halpakorkoisilla lainoilla ja avustuksilla. Lisäksi tehtäviin kuului kulttuuritoiminnan tukeminen.
1990-luvulla toimintaa laajennettiin paikallisten kulttuuritilaisuuksien järjestämiseen ja vuonna 1999 toteutettiin ensimmäinen Taiteiden viikonloppu yhdessä Salon kaupungin kulttuuritoimen kanssa.
Taiteiden viikonloppujen jatkoksi syntyivät Kulttuurikeskiviikot, joiden luennot ovat olleet yleisölle maksuttomia.
– Kulttuurikeskiviikot nousi brändiksi. Olen kiitollinen, että olemme saaneet tehdä tätä yleisölle. Ilman pankin taloudellista tukea tilaisuuksia olisi ollut mahdotonta toteuttaa, Hulkkonen toteaa.
Yhdistyksen toiminta ei lopu. Hallituksessa jatkavat Helinä Rinne, Henni Isojunno, Anneli Kivijärvi-Lehti, Jaakko Halkilahti, Jouko Kivirinta, Veli-Matti Henttonen, Jouni Hautala ja Jukka Hulkkonen.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Hienoa työtä teitte!
1 vuosi sitten

Harmin paikka. Kulttuurikeskiviikot olivat aina keskitalven piristys, ja siellä oli aina monenlaista ohjelmaa tähtitieteestä ja ympäristönsuojelusta musiikkiin ja historiaan ja kaikkea siltä väliltä. Salon kaupungista ei löydy tällä hetkellä sellaisia kykyjä, joilla olisi vastaavia edellytyksiä järjestää noin monipuolista kattausta.
Lämpimät kiitokset Kulttuurikeskiviikkojen voimaväelle!