Laajan korruptiovyyhdin lonkerot yltävät myös Saloon – pesuainefirma lahjoi virkamiehiä ja kuntakonsernien työntekijöitä vuosikausia

0
Salon Seudun Sanomat epäili marraskuussa 2019 julkaisemassaan uutisessa, että rikostutkinta epäillystä korruptiosta ja muista mahdollisista talousrikoksista voi paisua laajaksi.

Salon kaupungin entistä työntekijää vastaan nostettu syyte törkeästä lahjuksen ottamisesta on osa valtakunnallista korruptiovyyhtiä. Helsinkiläinen firma lahjoi kuntien virkamiehiä ja kuntakonsernien työntekijöitä ainakin seitsemän vuoden ajan.
”Palvelussuhteen päättäminen tilaaja-aseman väärinkäytön johdosta”, Salon kaupunki otsikoi tiedotteensa 20. marraskuuta 2019.
Salon kaupunki oli kaikessa hiljaisuudessa tehnyt poliisille tutkintapyynnön epäillystä lahjusrikoksesta kolme viikkoa aiemmin.
”Konkurssiin menneen yrityksen erityistilintarkastuksessa on ilmennyt, että yritys on antanut merkittäviä tilaajalahjoja Salon kaupungin palveluksessa olevalle henkilölle, jolla asemansa perusteella on ollut mahdollisuus ostoihin”, tiedotteessa luki.
Kaupunginjohtaja Lauri Inna korosti, että työntekijän palvelussuhde oli päätetty välittömästi, kun ensitieto epäilyistä oli tullut.
Salon Seudun Sanomat uutisoi ensimmäisenä, että tutkinta epäillystä lahjusrikoksesta oli käynnistynyt helsinkiläisen Global Group Finland Oy:n konkurssipesästä. Yhtiön kirjanpidosta oli löytynyt epäilyttävä merkintä taulutelevisiosta.
SSS:n tietoon tuli toistakymmentä laskua, jotka Salon kaupunki oli maksanut Global Group Finlandille. Laskujen loppusumma vaihteli noin 4 000 ja 6 000 euron välillä.
Irtisanotulla työntekijällä oli ollut kaupungin ohjeiden mukaan valtuus päättää kertahankinnoista 5 000 euroon saakka, ja hankitut tuotteet sopivat hänen työnkuvaansa.
”Rikostutkinta epäillystä korruptiosta ja muista mahdollisista talousrikoksista saattaa paisua laajaksi. Global Group Finlandin markkinoimia teknokemian tuotteita lienee Salon lisäksi ostanut moni muukin kunta”, SSS kirjoitti 22. marraskuuta 2019.
Valtakunnallisen rikostutkinnan johto keskitettiin heti alussa Helsingin poliisille, joka on toistaiseksi kieltäytynyt kommentoimasta tutkintaa. Korruption laajuus alkaa valjeta vasta nyt, kun syytteitä lahjusten ottamisesta on alettu käsitellä tuomioistuimissa eri puolilla maata.
Käräjäoikeuksien asiakirjoista selviää, että tapauksia on Salon lisäksi ainakin Eurassa, Eurajoella, Heinolassa, Iisalmessa, Imatralla, Joensuussa, Kaarinassa, Kotkassa, Kouvolassa, Kuopiossa, Lahdessa, Mikkelissä, Naantalissa, Pieksämäellä, Uudessakaarlepyyssä ja Ylivieskassa.
Ainakin kuusi lahjusten ottoon liittyvää oikeudenkäyntiä on vireillä, mutta niiden sisältö ei ole vielä julkista.
Viimeisin Global Group Finlandiin liittyvä oikeudenkäynti oli perjantaina. Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa luettiin syytteet hyvinvointiyhtymän työntekijälle ja kahdelle varastonhoitajalle.
Kaupungin varastonhoitaja oli syyttäjän mukaan tilannut tuotteita 54 000 euron arvosta ja saanut siitä hyvästä lahjana kotiinsa yli 13 000 euron edestä elektroniikkaa ja lahjakortteja.
Nostetuista syytteistä ja tuomioistuinten ratkaisuista näkee, että lahjotut ovat olleet enimmäkseen kuntien viranhaltijoita ja kuntakonsernien työntekijöitä. Syytettyjä ja tuomittuja on enemmän kuin tekopaikkakuntia.
Lahjottuja yhdistää se, että heillä on työtehtävässään ollut oikeus hankkia tarvikkeita tiettyyn euromäärään saakka.
Joukossa on myös yksityisten yritysten henkilöstöä. Yksi yrittäjä oli ostanut saamillaan lahjakorteilla tarjoiluja työpaikan saunailtoihin. Eräs työnjohtaja oli puolestaan vienyt kotiin tulleen pelikonsolin työpaikalle yhteiskäyttöön. Heidän syytteensä hylättiin.
Lahjonta näyttää noudattaneen joka paikassa suunnilleen samaa kaavaa. Global Group Finlandista on tuotetilausten jälkeen otettu yhteyttä tilaajaan ja pyydetty hänen kotiosoitettaan, jonne on alettu toimittaa ”tilaajalahjoja”. Paketteja on tullut vuosien aikana sitä mukaa kun asiakas on ostanut firmasta lisää tavaraa.
Jos vastaanottaja on epäröinyt, hänelle on voitu vakuuttaa, että kysymyksessä on vain tuotekampanja. Useat vastaajat ovat oikeudessa sanoneet, etteivät he ole ymmärtäneet syyllistyvänsä rikokseen.
Global Group Finland on jakanut tilaajille esimerkiksi televisioita, ääni- ja kotiteatterijärjestelmiä, pelikonsoleita, rannekelloja, navigaattoreita, kameroita, puhelimia, tietokoneita, kaasugrillejä sekä S-ryhmän ja Tjäreborgin lahjakortteja.
Muuan Kuopion kaupungin työnjohtaja ehti saada muun elektroniikan lisäksi kolme televisiota ja kolme matkapuhelinta.
Kaarinan kaupungin entinen tiemestari tuomittiin tammikuussa ehdolliseen vankeuteen lahjuksen ottamisesta. Mies oli hankkinut Global Group Finlandilta muun muassa asvaltin korjausmassaa kaupungin katujen paikkaukseen.
Kahdeksantoista eri tilauksen hinta oli yhteensä 35 000 euroa. Vastineeksi tiemestari oli saanut lahjakortteja 7 700 euron arvosta.
Mies myönsi saaneensa lahjakortit, mutta kiisti syytteen lahjuksesta. Hänen mukaansa hankinnat oli tehty kiireessä, ja lahjat olivat tulleet yllätyksenä. Tiemestari kertoi ajatelleensa, että firmassa oltiin vain hyvätapaisia.
Tiemestari irtisanoutui. Muita lahjusjuttuun sekaantuneita kuntien ja kuntakonsernien työntekijöistä on irtisanottu.
Kokonaisuus on poikkeuksellisen laaja, eivätkä kaikki lahjusten ottajat ole välttämättä tulleet viranomaisten tietoon.
Global Group Finland Oy perustettiin keväällä 2010, ja se pyöritti maanlaajuista lahjusrinkiä ainakin seitsemän vuoden ajan 2011–2018. Rikokset paljastuivat vasta yhtiön konkurssin jälkeen.
Helsingin käräjäoikeus asettiyhtiönkonkurssiin verottajan hakemuksestatammikuussa 2019.Maksamattomia veroja ja muita maksuja oli yli 351 000 euroa.
Käräjäoikeus totesi yhtiön maksukyvyttömäksi.
– Konkurssipesän toimittamassa erityistilintarkastuksessa on havaittu seikkoja, joiden johdosta on syytä epäillä erinäisiä rikoksia, pesänhoitaja Tommi Kemppi totesi Salon Seudun Sanomissa.
Verkkosivuillaan yritys mainosti olevansa ”nopeasti kasvava uuden sukupolven myyntiyhtiö. Myymme ja markkinoimme eri alojen johtavia tuotteita suoraan loppukäyttäjille”.
Yrityksen valikoimissa oli muun muassa erilaisia puhdistusaineita ja asvaltinpaikkausaineita. Tuotteissa sinänsä ei ilmeisesti ollut moittimista.
Entisen salolaisvirkamiehen piti istua syytettynä Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa keskiviikkona, mutta pääkäsittely jouduttiin peruuttamaan. Uutta istuntopäivää ei ole vielä päätetty, mutta se saattaa siirtyä kesäkuulle.
Syyte tulee julkiseksi vasta, kun se on luettu oikeudenkäynnissä.

Toimitusjohtaja Thaimaassa

Global Group Finland Oy:n taustalta löytyy suomalaiskaksikko, joista toinen on asunut Thaimaassa ilmeisesti vuosikausia. Miehillä on kytköksiä eri puolilla Suomea useisiin yrityksiin, joilla on ollut maksuhäiriöitä tai konkurssiasioita 2010-luvulla.
Global Group Finlandin aputoiminimi ZEP Finland Oy kaupitteli ”tehokkaita ja ympäristömyötäisiä puhdistus- ja huoltotuotteita parasta laatua vaativalle ammattilaiselle”. Aputoiminimi muuttui sittemmin Fortenom Finland Oy:ksi, jonka konkurssi raukesi varojen puutteeseen toukokuussa 2017. Ulosotossa oli velkoja ainakin yli 200 000 euroa.
Yhtiön osakkaina olivat samat kaksi miestä.
Helsingin Sanomat julkaisi tammikuussa 2011 jutun, jonka otsikossa kysyttiin ”Miksi suomalainen kannattaa palkata Thaimaahan?” Bangkokissa toimiva puhelinmyyntiyhtiö Global Group Finland kertoi etsivänsä lisää suomalaisia työntekijöitä Thaimaan toimipisteisiinsä.
– Tänne saapuvilta vaaditaan, että myyntiä tapahtuu. Muuten tämä ei olisi liiketoimintaa meille, HS:n haastattelema toimitusjohtaja kertoi.
Entinen toimitusjohtaja on kirjoittanut Linkedin-palveluun nykyiseksi tehtäväkseen oloneuvos.