Lumikuorma katkoi ja taivutti puita Salossa – yksittäisissä metsissä suuriakin vahinkoja

0
Alueneuvoja Rasmus Lönnfors kävi maanantaina perniöläisessä yksityismetsässä, jonka havupuita oli katkeillut. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Runsas lumentulo ja nopeat lämpötilavaihtelut ovat tehneet Salon alueen metsissä tuhoja, jotka selviävät tarkemmin tulevina viikkoina.

– Tuhot ovat laajalla alueella. Yksittäisten metsänomistajien metsissä on vaurioita, joista syntyy selvää kasvutappiota ja vahinko voi olla suurikin, Metsänhoitoyhdistys Salometsän toiminnanjohtaja Olavi Pitkänen sanoo.

Vahinkoja syntyi kahden perättäisen lumipyryn jäljiltä. Valtteri-myrskyn aikana satoi räntää ja kun ilma pakastui, lumi jäätyi puihin. Viime viikonlopun räntä- ja vesisateet lisäsivät puiden lumikuormaa entisestään. Raskaan painon alla puiden latvoja ja oksia on katkennut ja puita on taittunut.

– Katkennut puu lopettaa kasvun ja taittuneenkin puun runko on pilalla. Se ei palaudu kunnolla, hän kertoo.

Salometsän alueella vahinkoja on varsinkin Perniössä, Halikossa, Kiskossa, Muurlassa ja vanhan Salon alueella. Metsänhoitoyhdistyksen alueneuvojille on tullut vasta muutamia yhteydenottoja metsänomistajilta.

– Metsässä on nyt niin paljon lunta, että ihmiset eivät välttämättä lähde sinne, vaan käyvät metsässä viiveellä katsomassa tilannetta.

Hän toteaa, että siellä täällä olevia katkenneita puita ei ole järkevää lähteä korjaamaan. Työ on kallista ja hankalaa. Suurin ongelma ovat maahan pudonneet puiden latvat, jotka kevään tullessa kiinnostavat parveilevia hyönteisiä, kuten kirjanpainajia.

LähiTapiola Etelässä metsätuhoihin liittyvät yhteydenotot olivat maanantaina harvassa.

– Piikkiä ei ole näkynyt, mutta metsävahinkoja seurataan pikkasen perässä. Kuukauden aikana vahingot tulevat varmasti näkyviin, korvausjohtaja Tomi Rintala kertoo.

Hänen mukaansa Salon seudun maanomistajat ovat hyvin tietoisia oman metsänsä tilasta, mutta metsiä on vakuutettu vähän.

– Tietoisuus metsävakuutuksista on kasvanut, sillä niitä on markkinoitu aktiivisesti, Rintala sanoo.

Yleisin metsätuhon aiheuttaja on myrsky ja kasvava uhka ovat hyönteistuhot. Suuria menetyksiä koituu laajoista metsäpaloista.

Caruna kuvasi sähkölinjoja yläilmoista muun muassa Märynummella. Kuva: Caruna

Caruna paikansi helikopterilla kymmeniä linjoille katkenneita puita

Puiden poistaminen voi aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja tällä viikolla.

Caruna tarkasti maanantaina helikoptereilla viikonlopun tuhoja sähkölinjoilla Salossa ja Paimiossa. Tykkylumen painon alla linjoille oli katkennut ja pudonnut kymmenittäin oksia ja puiden latvoja. Myös yksittäisiä puita oli kaatunut linjoille.

Tarkastuslentoja tehtiin kahdella helikopterilla. Ilmasta otetut kuvat osoittivat vahinkoja syntyneen varsinkin Kiskon Kirkkojärven Aurinkorannalla ja Halikon Märynummella.

– Sähköverkon tilan tarkastaminen helikopterilla on tehokasta. Siitä nähdään, mihin maamiehistö suunnataan, Carunan kunnossapitopällikkö Petteri Palmumaa sanoo.

Lumituhot työllistävät parhaillaan kymmeniä sähköasentajia maastossa. Tällä viikolla otetaan käyttöön myös helikopterisaha, joka poistaa oksat johtokadulta.

– Harvoin on näin paljon lunta kerralla. Liikkuminen on haasteellista, kun tiet ovat tukossa, hän kertoo.

Carunan alueella ei ollut maanantaina iltapäivästä enää sähköttömiä talouksia yksittäisiä vapaa-ajanasuntoja lukuun ottamatta. Tulevina päivinä työt linjoilla voivat aiheuttaa uusia, lyhyitä sähkökatkoksia. Kunnostustyöt kestävät loppuviikkoon asti.