Miniatyyrihevonen Rocky etsii uutta kotia – joulukeräyksen jättipotti mahdollistaa Tuulispään laajentumisen

0
Amerikan miniatyyrihevonen Rocky etsii uutta kotia. Tuulispään toiminnanjohtaja Piia Anttonn kertoo, että omistajaehdokkaita haastatellaan parhaillaan.

Eläinsuojelukeskus Tuulispää laajentaa toimintaansa Somerolla.

Yhdistys vuokraa lisätilaa läheiseltä Pitäjänpään tilalta, jonne sijoitetaan uutta kotia etsiviä eläimiä. Tähän asti Tuulispää on toiminut eläinten turvakotina, jonne eläimet ovat asettuneet pääsääntöisesti pysyvästi.

– Muutamia uuden kodin etsijöitä on olllut ennenkin, mutta määrä on lisääntymässä, sanoo Tuulispään toiminnanjohtaja Piia Anttonen.

Anttonen arvioi, että lisääntyvien yhteydenottojen taustalla voi olla monia tekijöitä.

– Korona ja työttömyys voivat vaikuttaa. Olemme myös koko ajan tunnetumpi toimija.

Tuulispäälle päätyy eläimiä ympäri Suomea. Kun paikallisella eläinsuojeluyhdistyksellä ei ole mahdollisuutta auttaa tuotantoeläimiä, apua etsitään kauempaa.

– Viranomaistapauksia tulee meille pohjoisesta asti.

Eläimiä tarjotaan Tuulispäähän lähes päivittäin. Tyypillisesti taustalla on esimerkiksi omistajan sairastuminen, kuolema, huono taloudellinen tilanne, yleiset pitovaikeudet ja eläinsuojelutapaukset.

Jatkossa Tuulispään tavoitteena on löytää myös lintueläimille uusia sijoituskoteja. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Toiminnan laajentamisen mahdollistaa Tuulispään joulukeräys, jonka tuotto ylitti roimasti odotukset.

Keräyksen tarkoituksena oli kerätä rahat puolen vuoden kuivikkeisiin, ja tavoitesumma oli 8 000 euroa. Keräys tuotti 40 000 euroa.

– Lahjoitukset olivat pienimmillään muutaman euron ja suurimmillaan tuhat euroa, sanoo Anttonen.

Tuulispään vuosibudjetti on noin 250 000 euroa. Yhdistys kerää kaikki varansa lahjoituksina. Suurin tuotto tulee kummitoiminnasta: yli tuhat henkilöä lahjoittaa toimintaan varoja joka kuukausi.

– Myös nettikaupamme tukituotteista tulee useampi kymmenen tuhatta vuodessa.

Yhdistyksellä on tällä hetkellä neljä kokoaikaista ja kolme osa-aikaista työntekijää, minkä lisäksi vapaaehtoiset auttavat eläintenhoidossa päivittäin. Tilojen laajentumisen lisäksi yhdistys on aikeissa palkata lisää työvoimaa.

Tavoitteena on, että yhä useampi eläin saisi avun.

– Olemme joutuneet sanomaan todella paljon ei, koska meillä ei ole ollut tiloja ottaa eläimiä edes hätämajoitukseen. On ollut tapauksia, joissa joukko eläimiä on jäänyt omistajan kuoltua omaisille, jotka eivät tiedä eläinten hoitamisesta mitään. Tai henkilö on ollut huolissaan iäkkään sukulaisen jaksamisesta, eikä haluaisi tehdä eläinsuojeluilmoitusta. Pitäjänpään kaltainen paikka voisi olla ratkaisu ympäripuhuttaessa vanhusta luopumaan eläimistä.

Tuulispäässä eläimet saavat tarvitsemaansa hoitoa. Eläinten uusilta omistajilta veloitetaan tapauskohtaisesti kuluja sen mukaan, millaisia toimenpiteitä eläimelle on tehty. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Tuulispää on erikoistunut maatila- ja tuotantoeläinten auttamiseen. Lemmikkejä kuten koiria ja kissoja yhdistys ei ota vastaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vuonna 2012 perustettu Tuulispää on keskittynyt maatila- ja tuotantoeläinten auttamiseen. Lemmikkieläimiä kuten koiria ja kissoja yhdistys ei ota vastaan lainkaan.

Tällä hetkellä yhdistyksen vakituisessa huomassa on satakunta eläintä: muun muassa kanoja, hevosia, sikoja ja nautoja.

Uusiin tiloihin Pitäjänpään tilalle asettui sunnuntaina ensimmäiset lampaat, jotka tuotiin Somerolle Itä-Suomesta. Lampaille on tarkoitus etsiä uusi koti.

Muutama viikko sitten Tuulispää sai harvinaislaatuisen asukkaan, kun eläinkatraan jatkoksi saapui miniatyyrihevonen Rocky. Myös Rocky etsii uutta kotia, ja siitä kiinnostuneita haastatellaan parhaillaan.

Rocky ei ehtinyt olla kovin pitkään edellisellä omistajallaan ennen kuin omistaja pyysi apua Tuulispäästä. Elämä Rockyn kanssa oli käynyt hankalaksi, ja omistaja toivoi hevoselle uutta kotia.

– Se on vastuullista ja hienoa, että pyydetään ajoissa apua, sanoo Anttonen.

Osa Tuulispään eläimistä ehtii kokea kovia, ja ne päätyvät Tuulispäähän vasta viranomaisten puututtua tilanteeseen.

Lue myösKoulutuskeskus, myymälä ja museo – eläinsuojelukeskus Tuulispää laajentaa isosti

Pitäjänpään uusien tilojen ensimmäiset asukkaat ovat lampaita. Kuva: SSS/Minna Määttänen