Someron Säästöpankki palkkaa työntekijöitä ja avaa konttoreita: ”Kaipuu ihmiseltä ihmiselle -palveluun tulee lisääntymään”

0
Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Tuukka Alanko kehottaa varautumaan siihen, että lainojen korot alkavat nousta. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila.

Someron Säästöpankki uskoo henkilökohtaiseen asiakaspalveluun, etsii uusia työntekijöitä ja avaa Marttilaan kymmenennen konttorinsa.

– Emme ole pörssiyhtiö eikä meillä ole tarvetta kerätä ylisuurta voittoa. Me haluamme olla läsnä, vaikka yhä suurempi osa asioista hoidetaankin digitaalisesti. Henkilökohtainen palvelu tuo meille uusia asiakkaita, toimitusjohtaja Petri Siviranta sanoo.
Viime vuoden tilinpäätös kertoo yli 2 500 uudesta säästöpankkilaisesta.
– Se on hieno saavutus tämänkokoiselle pankille. Meillä on tällä hetkellä suuri vetovoima, Siviranta toteaa.

Someron Säästöpankki palkkasi viime vuonna kaikkiaan viisitoista uutta ammattilaista. Ennätysmäärä sekin, ja lisää työntekijöitä on sekä tulossa että haussa.
– Ihmiseltä ihmiselle -palvelu ei häviä, päinvastoin. Kaipuu sitä kohtaan tulee lisääntymään, pankinjohtaja Joni Rintamaa uskoo.

Toimitusjohtaja Siviranta, pankinjohtaja Rintamaa, rahoituspäällikkö Tuukka Alanko ja sijoituspäällikkö Tarja Fröberg myhäilevät päästessään kertomaan pankin viime vuoden luvuista.

– Hyvä tulos tarkoittaa erinomaista kasvupohjaa tälle vuodelle. En näe mitään syytä, miksi pankki ei tänäkin vuonna kasvaisi ja saisi uusia asiakkaita, Siviranta tiivistää.

Liiketoimintavolyymit rikkoivat pankin aiempia ennätyksiä, ja liikevoitto nousi 6,3 miljoonaan euroon.
Koronavirusepidemian vaikutukset jäivät pelättyä pienemmiksi, ja pankki pystyi purkamaan ensimmäisenä koronavuonna tehtyjä luottotappiovarauksia.

Someron Säästöpankki myönsi vuoden aikana 251 miljoonaa euroa uusia luottoja. Lainoja nostivat kiihtyvään tahtiin sekä asunnonostajat että yritykset.

Poikkeuksellisen pitkään jatkuneiden negatiivisten korkojen ja nollakorkojen aika näyttää kuitenkin olevan ohi.
– Yleinen näkemys tällä hetkellä on se, että korot tulevat nousemaan jo seuraavan kahden vuoden aikana. Tähän on hyvä herätä etukäteen ja miettiä oman talouden kantokykyä, rahoituspäällikkö Alanko toteaa.

Tilinpäätöstiedotteessaan pankki kertoo esimerkkinä, paljonko 150 000 euron lainasta joutuu maksamaan, jos korko nousisi prosentista neljään prosenttiin.
Suurin osa suomalaisten lainoista on sidottu vaihtuviin korkoihin. Alanko vertaa tilannetta korkomarkkinoilla sähkömarkkinoihin, joita pörssisähkön raju hinnannousu on viime aikoina ravistellut.
Säästöpankki suosittelee laina-asiakkaita miettimään tarkkaan suojautumista mahdollista korkojen nousua vastaan.

Paikallispankki kehuu rikkoneensa ennätyksiä myös varainhoidossa – pankin hallinnoimat asiakasvarat kasvoivat yli 750 miljoonaan euroon.
– Korona-aikana on alettu miettiä varautumista tulevaisuuteen. Säästäminen ja sijoittaminen on lisääntynyt selvästi, sijoituspäällikkö Fröberg kertoo.

Fröberg arvelee, että ihmisillä on säästynyt rahaa tekemättä jääneistä ulkomaanmatkoista ja heillä on myös ollut enemmän aikaa miettiä talouttaan.
– Yhä harvempi koki pienet tulot esteenä säästämiselle, pankinjohtaja Rintamaa näkee.
Sijoittamisen suosiota lisäsi Rintamaan mukaan myös ymmärrys siitä, ettei rahojen makuuttaminen tilillä ole tuottavaa.

Someron Säästöpankilla on konttori Akaassa, Forssassa, Kemiönsaaressa, Kotkassa, Loviisassa, Perniössä, Salossa, Somerolla ja Urjalassa. Kotkan konttori avattiin viime vuonna, ja Marttilan konttori aloittaa 7. maaliskuuta.

Toimitusjohtaja Petri Sivirannan mukaan uusien konttoreiden avaaminen ei ole pankille kuitenkaan itseisarvo.

– Jos paikallinen väestö on sitä mieltä, että konttorille olisi tarvetta ja me olemme sitä mieltä, että konttorin avaaminen on liiketaloudellisesti järkevää, niin miksipä ei.

Siviranta huomauttaa, että pankki on kolmen viime vuoden aikana myös remontoinut kaikki konttorinsa lattiasta kattoon.
– Se on aika arvokasta touhua, mutta me uskomme, että konttorilla on paikkansa myös tulevaisuudessa.
Someron Säästöpankissa oli vuoden lopussa 74 työntekijää.

Someron Sp pähkinäkuoressa

Vertailussa tilinpäätöksen tunnusluvut vuosina 2020 ja 2021.

  • Vakavaraisuussuhde 22,7% → 20,9 %
  • Liikevoitto 2,6 milj. euroa → 6,3 milj. euroa
  • Luotonanto 550 milj. euroa → 653 milj. euroa
  • Asiakasvarat 649 milj. euroa → 751 milj. euroa
  • Liiketoimintavolyymi 1,2 mrd. euroa → 1,4 mrd. euroa
  • Tase 524 milj. euroa → 593 milj. euroa

Piika aloitti tallettamisen

Säästöpankki viettää juhlavuotta. Apteekkari John Julin perusti Turkuun Suomen ensimmäisen säästöpankin 200 vuotta sitten 21. elokuuta 1822. Se oli ensimmäinen suomalainen pankki Suomen Pankin perustamisen jälkeen.
Säästöpankin ensimmäinen tilitapahtuma kirjattiin tammikuussa 1823, kun kauppaneuvos Gestrinin piika Hedvig Nyström talletti kuusi ruplaa – nykyrahassa noin 40 euroa.
Someron Säästöpankin ensimmäinen virallinen pankkipäivä oli 25. lokakuuta 1880.