Pekingin Uutisankka, päivä 12: Viisi vastausta perheen passiivisemman penkkiurheilijan huomioihin

0
Curlingissa harjaaminen on melkein yhtä tärkeää kuin itse heitto. Kuvassa Iso-Britannian Bruce Mouat. (Kuva: Lehtikuva/AFP/Sebastien Bozon)

Rakas kisapäiväkirja,

lukemattomat ovat olleet ne kerrat kun olen katsonut urheilua televisiosta ja samassa taloudessa asuva passiivisempi urheilukuluttaja (takavuosina äiti, nykyään vaimo) ilmestyy paikalle, jää sopivan välimatkan päähän ruudusta ja esittää niin tyhmän ja samalla niin nerokkaan huomion, etten osaa siihen vastata kuin hymähdyksellä.

Näissä kisoissa olin varautunut tilanteisiin jo ennakolta.

Ampumahiihto: ”Eikö maailman nopeimman hiihtäjän kannattaisi osallistua, ampua nopeasti viisi hutia ja hiihtää muilta karkuun?

Ei kannata. Ainoa mahdollisuus yrittää tuota on pikakisassa, jossa on vain kaksi ampumapaikkaa. Naisissa pikakisa on 7,5 kilometriä ja miehissä 10 kilometriä. Maailman parhaat maastohiihtäjät voittaisivat tuolla matkalla ladulla arviolta minuutin, mutta tuo aika tuhraantuisi kymmeneen 150 metrin sakkokierrokseen (25–30 sekuntia per kierros) kiertämiseen. Ampumapaikkaakaan ei saa ohittaa, eikä ampumapenkalla pystyisi voittamaan montaa sekuntia. Kaiken lisäksi maastohiihtäjät eivät ole tottuneet hiihtämään 3,5 kiloa painava ase selässä.

Curling: ”Mitä tuo harjaaminen muka vaikuttaa?

Harjaaminen vähentää kitkaa. Suomen Curlingliiton mukaan harjaamisella voidaan pidentää kiven kulkemaa matkaa jopa kymmenellä prosentilla. Harjaajilla on siis lähes yhtä suuri vaikutus kuin heittäjällä.

Kaukalopikaluistelussa eli short trackissa luistelijoilla on kädessään viiltosuojatut hanskat. Kuva naisten 1000 metrin finaalista. (Kuva: Lehtikuva/AFP/Anne-Christine Poujoulat)

Kaukalopikaluistelu:Eikö noiden luistelijoiden sormet mene verille kurveissa?

Eivät mene. Luistelijoilla on käsissään viiltosuojatut hansikkaat. Sormien päissä on vielä vahvistuksena ”tutit”.

Ohjaskelkkailun parikisa: ”Mikä tuo alla makaavan kelkkailijan tehtävä on?

Alla makaava kelkkailija pyrkii reagoimaan rataan hänen päällään makaavan parin liikkeisiin. Pidempi pareista on alla paremman aerodynamiikan vuoksi. Alempi pari ei tosiaan näe kuin ylöspäin, joten kyseessä on talviolympialajien ehdottomasti epäkiitollisin ja kuumottavin rooli.

Suomalaisen voittama kultamitali:Miksi Yle soittaa Porilaisten marssin?

Tapa alkoi 1930-luvun lopussa, kun Yle seurasi Yhdysvalloissa otelleen ammattilaisnyrkkeilijä Gunnar Bärlundin otteita. Radion aamuraportit Bärlundin voitoista päättyivät usein juhlavasti Porilaisten marssiin. Ylen legendaarinen pääselostaja Pekka Tiilikainen halusi ottaa sotien jälkeen tavan myös olympialaisiin. Ensimmäisen kerran Porilaisten marssi soitettiin olympiavoiton kunniaksi 1948, kun Heikki Hasu voitti yhdistetyn kultaa St. Moritzissa.

Jääkiekko: ”Miksi naisten jääkiekossa ei saa taklata?

Koska se on kuulemma liian vaarallista.

12. kisapäivän turha ja tarpeeton fakta:

Miesten viestihiihtoa seurasi sunnuntaiaamuna kello 9–11 TV2:lta keskimäärin 1 573 000 katsojaa eli 28,4 prosenttia suomalaisista. Varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa pelattua amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan loppuottelua Super Bowlia seurasi Yhdysvalloissa arviolta 107 miljoonaa katsojaa eli 32 prosenttia yhdysvaltalaisista. Arvokisahiihdot ovat suomalaisten Super Bowl!

Salon Seudun Sanomat pitää perinteistä kisapäiväkirjaa koko olympialaisten ajan.