Perniöön suunnitteilla suuri aurinkosähkövoimala – Pohjan Voima haluaa vuokrata seurakunnalta noin 60 hehtaaria maata

7
Pohjan Voiman aurinkosähköpuisto tulisi Perniön Melassuolle lähelle virkistys- ja asuinaluetta. Kuva: SSS/KIrsi-Maarit Venetpalo

Perniön Melassuolle saattaa nousta tulevien vuosien aikana suuri aurinkosähkövoimala.
Energiayhtiö Pohjan Voima on käynyt Salon seurakunnan kanssa asiasta alustavia keskusteluja, sillä se haluaa vuokrata seurakunnalta maata aurinkosähkön tuottamiseen.
Salon seurakunta omistaa Erveläntien molemmin puolin maata kaikkiaan noin 120 hehtaaria. Pohjan Voima on kiinnostunut vuokraamaan seurakunnalta noin 60–65 hehtaarin suuruisen maa-alueen Melassuolta, Melassuon virkistysalueen ja asuinalueen läheisyydestä.
Pohjan Voima Oy:n toimitusjohtajan Tomi Mäkipellon mukaan alueelle kaavaillaan teollisen mittakaavan aurinkosähkötuotantoa. Aurinkosähköpuisto liitetään valmistuessaan maakaapeleilla valtakunnan sähköverkkoon.
– Hankkeen vuotuinen sähköntuotannon määrä on noin 47 500 megawattituntia. Sähköä tuotetaan kaikkiaan yli 100 000 aurinkopaneelin voimin, Mäkipelto valottaa hankkeen kokoluokkaa.
Hankkeen kustannusarvio on noin 25 miljoonaa euroa.

Pohjan Voima on energiayhtiö, joka suunnittelee ja toteuttaa kotimaista uusiutuvan energian tuotantoa. Yhtiön painopiste on uusien tuulivoimahankkeiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Pohjan Voimalla onkin parhaillaan työn alla viisi eri kokoista tuulivoimahanketta ympäri Suomen.
Saloon sijoittuva aurinkosähkövoimala on energiayhtiön ensimmäinen aurinkosähkötuotannon hanke. Pohjan Voiman osaomistajana ja rahoittajana toimii LähiTapiola.
– Aurinkoenergia on maailman nopeimmin kasvava energiantuotannon muoto. Sen ilmastopäästöt ovat hyvin pienet ja investointikustannukset ovat laskeneet nopeasti, Mäkipelto sanoo.
Aurinkoenergian käyttö on lisääntynyt Suomessa nopeasti, vaikka sen osuus kaikesta energiantuotannosta on vielä hyvin pieni.
– Suomessa on sama aurinkoenergian hyödyntämisen potentiaali kuin Pohjois-Saksassa, Mäkipelto huomauttaa.
Mäkipellon mukaan aurinkosähkövoimala saattaisi olla toiminnassa jo vuonna 2024.
– Alueella on mahdollista aloittaa aurinkosähkön tuottaminen kahden vuoden kuluttua, mikäli lupaprosessi etenee toivotusti, Mäkipelto sanoo.
Alueen vuokrauksen jälkeen alkaa erilaisten selvitysten, kuten maaperätutkimuksen tekeminen.
– Hankkeen eteneminen vaatii tietysti myös muun muassa kaavoitustoimia ja ympäristövaikutusten arviointia.
Vuokrattava maa-alue on lähinnä metsää sekä suota. Aurinkosähkövoimalan rakentaminen vaatisi alueella laajoja hakkuita.
– Tiedostamme, että alueen läheisyydessä on asuin- ja virkistysalue. Otamme tietysti nämä huomioon esimerkiksi suojavyöhykkein. Aurinkosähköpuisto suunnitellaan ympäristöön sopivaksi.
Salon seurakunnan kirkkoherra Timo Hukka esittelee hanketta kirkkoneuvostolle tänään. Hukka esittää, että kirkkovaltuusto valtuuttaa hänet ja vs. kiinteistöpäällikön Markku Johanssonin jatkamaan yhteistyötä Pohjan Voiman kanssa.
– Hanke edistää uusiutuvan energian käyttöä ja tukee näin seurakunnan linjauksia, Hukka sanoo.
Hukka pitää tärkeänä, että Pohjan Voima ottaa huomioon alueen luonto- ja virkistysarvon.
– Maisema-arkkitehdin työ on ensiarvoisen tärkeää.
Pohjan Voima haluaa panostaa tulevaisuudessa myös energian varastointiin.
– Uusiutuvan energian tuotanto on Suomessa sääriippuvaista. Tämän takia energiantuotannon ja -kulutuksen vaihteluja tulee tulevaisuudessa tasata nykyistä tehokkaammalla energian varastoinnilla, Mäkipelto sanoo.
Tulevaisuudessa vety voisi toimia tehokkaana energiavarastona. Pohjan Voima tutkii parhaillaan tuuli- ja aurinkovoimalla tuotetun vedyn mahdollisuuksia.
– Sähköä voidaan käyttää vedyn tuottamiseen silloin, kun aurinko- ja tuulivoiman tuotanto ylittää sähkön kulutuksen. Vety varastoidaan ja otetaan käyttöön, kun aurinko- ja tuulivoimaa ei ole saatavilla.
Vetyä voidaan käyttää polttoaineena sähköä tuottavissa kaasuturbiineissa tai polttokennoissa teknologian kehittyessä. Puhtaan vedyn polttamisesta ei synny päästöjä. Sähkön lisäksi syntyy vain vettä.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Suo, kuokka ja Jussi
4 kuukautta sitten

Eikö Perniöstä löydy joutilaita peltoja? Miksi pitää kaataa metsää ja koettaa perustaa laitos suolle? Kuulostaa melko erikoiselta hankkeelta.
Epäilenpä, ettei lupaa sinne myönnetä.

Johtonyrkki
4 kuukautta sitten

Johan alkoi valittaminen. Peltoja ei nyt kannattaisi uhrata paneelien alle, koska tulemme lähiaikoina tarvitsemaan ruokaa, ja lisää peltoa ei tule mistään eikä koskaan. Salon parhaat pellot ovat jo teiden alla.
Voimme kuitenkin olla varmoja, että tämä hanke tulee kaatumaan ammattivalittajien tulvaan.

Jerppu
4 kuukautta sitten
Reply to  Johtonyrkki

Viljelykäytöstä poistettuja entisiä peltoja, kesantoja, tyhjilleen jääneitä laitumia, niittyjä ja kelvottomia joutomaita näyttää olevan paikoin enemmän kuin varsinaista viljeltyä peltoa.
En valita, mutta minustakin suo kuulostaa hankalalta paikalta voimalalle, ja lupia tuskin heruu, kun soita pitäisi pikemminkin ennallistaa.

Urpo
4 kuukautta sitten
Reply to  Jerppu

Moottoriteiden ramppialueillakin on hehtaarikaupalla joutilasta maata, ja muu infra on lähellä.
Ajatusleikkinä olen joskus noiden alueiden hyödyntämistä miettinyt. Eiköhän ely sen estä, olihan sille jopa kyltti Next to Salo sille liikaa. Hävitetään mielummin metsää.
Salon seurakunta päätti siirtyä metsissä jatkuvaan kasvatukseen, joten sikäli suurta eroa ei enää voimalan rakentamiseen metsien osalta ole. Ideologiassa on silti valtava ero, joten mahdollisen vuokrauksen perustelut on kiinnostavaa luettavaa.

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  Jerppu

Kesannoinnista maksetaan myös puhdasta rahaa.

Rahapula
4 kuukautta sitten
Reply to  Johtonyrkki

Parasta onkin kaatua, sillä kyllä on seurakunta kovassa rahapulassa, jos täytyy lähteä suota tarjoamaan aurinkoenergian tuottamispaikaksi ja tietysti muualta kuin keskikaupungin läheltä, jossa kaikki maat on taidettu laittaa rahan rengiksi? Luulen myös, että Pohjan Voima tajuaa älyttömäksi asentaa hyllyvän suon päälle aurinkokennoja.
Luontoarvoilla ei taida seurakunnan päätöselimissä olla mitään arvoa.

Keijo K.
4 kuukautta sitten

Salon seurakunnalla on monipuolista liiketoimintaa. Luin juuri ilmoituksen, jossa kerrottiin seurakunnan hernekeittotarjoilusta, hinta kuusi euroa annos ja kolme euroa pulla ja kahvi. Normaali ravintolahinta tarjoilusta, luvat ravintolatoimintaan varmaan löytyvät.