Saloa esitetään Herättäjäjuhlien pitopaikaksi – kesäjuhla toisi kaupunkiin 20 000–30 000 vierailijaa

17
Herättäjäjuhlat on perinteisesti houkutellut paikalle noin 20000-30000 kävijää. Kuva Nivalasta vuodelta 2019. Kuva: Tuula Jokiaho

Salosta toivotaan Herättäjäjuhlien järjestämispaikkaa. Hengellinen kesäjuhla voitaisiin järjestää kaupungissa heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna vuonna 2025.
– Herättäjä-Yhdistys on kiinnostunut järjestämään kesäjuhlan Salossa, ja asiasta on käyty alustavia keskusteluja, Salon seurakunnan kirkkoherra Timo Hukka kertoo.
Kesäjuhla toisi Saloon viikonlopun aikana noin 20 000–30 000 vierailijaa. Parhaimmillaan paikalla voi olla samaan aikaan 10 000 kävijää.
Hukan mukaan tapahtuman järjestämisessä tarvitaan laajaa yhteistyötä kaupungin sekä seurakuntien kesken.
– Juhlaa ei kyetä järjestämään ilman Salon kaupungin ja Paimion rovastikunnan seurakuntien vahvaa mukanaoloa järjestelyissä, Hukka painottaa.
Kesäjuhlan järjestämisestä keskustellaan lähiaikoina Paimion rovastikunnan seurakunnissa. Salon kirkkoneuvosto käsittelee asiaa seuraavassa kokouksessaan keskiviikkona.
Hukka esittää kirkkoneuvostolle, että se merkitsee tiedoksi kesäjuhlan valmistelun ja esittää kirkkovaltuustolle, että Salon seurakunta osallistuu juhlan järjestämiseen, kun kaupungin ja rovastikunnan muiden seurakuntien sitoumukset ovat varmistuneet.
– Salon kaupungin kanssa keskustelen asiasta tällä viikolla, Hukka kertoo.
Salon kaupungilta ei vielä tässä vaiheessa kommentoida asiaa.
Hukan mukaan päätös tapahtuman mahdollisesta järjestämisestä tulisi tehdä nopealla aikataululla.
– Tapahtuman järjestelyt aloitetaan yleensä jo viisi vuotta ennen juhlaa eli nyt alkavat olla viimeiset hetket tapahtuman suunnittelun aloittamiselle.
Myös Herättäjä-Yhdistyksen hallituksen on hyväksyttävä Herättäjäjuhlien pitopaikka.

Euroopan rauhaninstituution puheenjohtaja, kansanedustaja Pekka Haavisto piti puheen Tampereen Herättäjäjuhlilla vuonna 2018. Kuva: Kyuu Eturautti

Herättäjäjuhlat on järjestetty Varsinais-Suomessa viimeksi 1990-luvun alussa. Juhla pidettiin tuolloin Turussa.
– Meillä ei ole samanlaista herättäjä-perinnettä kuin Pohjanmaalla ja Savossa, mutta tapahtuma toisi ehdottomasti lisäväriä seudulle, Hukka toteaa.
Herättäjä-Yhdistys ry:n tuoreen toiminnanjohtajan Kalle Hiltusen mukaan Salon sijainti on täydellinen.
– Salo on sopivan matkan päässä Turusta, Tampereelta ja pääkaupunkiseudulta, Hiltunen sanoo.
Hiltusen mukaan Herättäjäjuhlalla on körttiläisyyden eli herännäisyyden tausta, mutta tapahtuma on nykyään vahvasti kansankirkollinen.
– Uskonmäärällä tai jäsenkirjoilla ei ole merkitystä vaan tapahtuma on koko kirkkokansan yhteinen, Hiltunen sanoo.
Herättäjäjuhlien penkkitalkoot päätösseurojen jälkeen Tampereella vuonna 2018. Kuva: Tuula Tarvainen

Kesäjuhla aina taivasalla

Herättäjäjuhlat on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiseksi suurin hengellinen kesäjuhla Suomessa. Tapahtuma järjestetään aina eri paikkakunnalla.
Vanhoillislestadiolaisuuden vuosittainen kesäjuhla Suviseurat on Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma.
Herättäjäjuhlien ohjelmaan kuuluu seuroja, veisuita, konsertteja ja muita tapahtumia. Herättäjäjuhlat on järjestetty vuosittain vuodesta 1893 lähtien. Kesäjuhla on jäänyt järjestämättä vain sotavuosina 1940 ja 1944 sekä koronavuosina 2020 ja 2021.
– Kahtena viime vuotena perinteinen juhla on jäänyt järjestämättä. Tänä vuonna juhla on tarkoitus pitää Joensuussa, kertoo Herättäjä-Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Hiltunen.
Vuonna 2023 juhla järjestetään Seinäjoella ja vuonna 2024 Vaasassa.
Kesäjuhla järjestetään aina paljaan taivaan alla ja pääasiassa talkoovoimin. Talkoolaisia tarvitaan kaikkiaan noin 1 500.
Kesäjuhlaa vietetään niin sanotulla juhlakentällä. Noin 1,5 hehtaarin kokoiselle kentälle rakennetaan noin kuusi kilometriä penkkejä. Karavaani- ja parkkitilaa tarvitaan puolestaan noin 5–8 hehtaaria.

17 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Maija
4 kuukautta sitten

Tervetuloa!

Marko
4 kuukautta sitten
Reply to  Maija

Tervemenoa muualle sotkemaan.

Urpo
4 kuukautta sitten
Reply to  Marko

Mannerheimintiellä on hyväksi havaittu paikka kokoontumisille. Lain suhteenkaan ei ole siellä niin nuukaa, vaikka lainsäätäjän toimipaikan edessä ollaan.
Minulle kyllä sopii, että tulevat Saloon, jos lakia suostuvat noudattamaan. Eiköhän jostain paikka löydy. Urheilupuiston vieressä olisi 50 ha lyhyeksi leikattua nurmikenttää. Kävelymatka rautatieasemalta, jos parkkipaikat eivät muuten riitä.

Hoh-hoijaa
4 kuukautta sitten

Mitä Salossa ei ole – sitä ei tarvita.

Veka
4 kuukautta sitten
Reply to  Hoh-hoijaa

Niin, siis sinä et tarvitse. Paikalliset yrittäjät ottavat ilomielin tuollaisen määrän matkailijoita Saloon.

Puolen tunnin päässä
4 kuukautta sitten
Reply to  Hoh-hoijaa

Tyypillinen salolainen asenne, ynseyttä täynnä. Ei ole ihme, että tyhjiä liikekiinteistöjä riittää. Itse ostamme vaatteet ja ison osan muustakin Turusta tai Raisiosta, ruoka sentään enimmäkseen täältä.
Turussa riittää valikoimaa, kun sisäänostajat ymmärtävät laadun päälle. Salossa on tärkeintä, että on halpaa – ja se näkyy. Lisäksi palvelu on parempaa, huomattavasti. Herättäjäjuhlat tuovat tänne rahaa, ei näköjään kelpaa.

Sotkuista sakkia
4 kuukautta sitten

Ei tarvita täällä, herätään muutenkin.

Z.Z.Zalolainen
4 kuukautta sitten

Onhan jossain syrjäkulmilla peltoa telttailla ja pitää saarnoja. Eikö se ole yleensä vain viikonlopun mittainen juttu?