Salon kaupunginjohtaja Tero Nissinen irtisanoutuu tehtävästään –  erokorvaus 108 000 euroa

43
Tero Nissinen aloittaa Salon kaupunginjohtajana ensi vuoden alussa.

Tero Nissisen lyhyeksi jäänyt työ Salon kaupunginjohtajana päättyy irtisanoutumiseen. Kaupunginhallitus on neuvotellut Nissisen kanssa luottamuspulasta tammikuusta lähtien.
– Tehty ratkaisu on tässä tilanteessa paras mahdollinen. Tapahtuma itsessään on dramaattinen, mutta siihen ei sisälly dramatiikkaa, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.) sanoo.
Tero Nissinen aloitti Salon kaupunginjohtajana vuosi sitten tammikuussa, mutta on ollut toistuvilla sairauslomilla syyskuusta lähtien. Perätysten jatkuneet poissaolot ovat synnyttäneet villejä huhuja, ja virallista tietoa kaupungin ja Nissisen suhteesta on odotettu.
– Tilanteen pitkittyminen ei ole kummankaan osapuolen etu. Nyt täytyy päästä eteenpäin, Nikkanen toteaa.
Salon kaupunki julkaisi torstaina kello 11.00 tiedotteen, jonka otsikko oli ”Salon kaupunginjohtaja Tero Nissinen irtisanoutuu tehtävästään”.
Tiedotteen mukaan ”Nissinen ja Salon kaupunginhallitus ovat yhteisissä neuvotteluissaan päätyneet siihen, että Nissisen palvelussuhde Salon kaupunkiin päättyy”.
Syynä on se, ettei kaupunginjohtaja nauti poliittisen johdon luottamusta. Mistä luottamuspula on syntynyt, Saku Nikkanen?
– Niistä on keskusteltu, mutta olemme sopineet, että emme lähde niitä avaamaan.
Tiedotteessa Nissinen sanoo, että hänen viranhoitonsa Salossa päättyy yllättävien olosuhteiden pakosta. Salon Seudun Sanomat ei tavoittanut Tero Nissistä torstaina.
Osapuolet ovat keskustelleet tammikuusta lähtien. Neuvotteluja Nissisen kanssa on käynyt kaupunginhallituksen puheenjohtajisto Saku Nikkasen johdolla. Varapuheenjohtajina mukana ovat olleet Juhani Nummentalo (kok.), Johanna Riski (kesk.) ja Osmo Friberg (ps.).
– Molemmat osapuolet ovat tunnistaneet tilanteen, jossa kaupunkina olemme. Olemme keskustelleet hyvässä hengessä ja yhteisymmärryksessä, Nikkanen sanoo.
Keskusteluja on käyty etänä, mutta Nikkanen kertoo tavanneensa Nissistä myös kasvokkain.
”Haluan kuitenkin kiittää kaupunkia työnantajana halusta päättää virkasuhteeni olosuhteisiin nähden rakentavalla tavalla. Tämä mahdollistaa molempien osapuolten mahdollisimman sujuvan etenemisen kohti uutta aikakautta”, Nissinen lausuu tiedotteessa.
Nikkanen ja Nissinen ovat keskenään sopineet myös omien lausuntojensa sanamuodoista.
Neuvotteluiden pohjana on ollut kaupunginvaltuuston joulukuussa 2020 hyväksymä johtajasopimus. Siinä on sovittu paitsi menettelytavoista ristiriitatilanteissa myös erokorvauksesta:
”Mikäli kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja yhdessä toteavat, ettei kaupunginjohtaja nauti poliittisen johdon luottamusta, kaupunginjohtaja sitoutuu irtisanoutumaan 9 kuukauden palkkaa vastaavaa erokorvausta vastaan.”
Erokorvaus sisältää irtisanomisajan palkan.
Nissisen kokonaispalkaksi on johtajasopimuksessa sovittu 12 000 euroa kuukaudessa. Palkan lisäksi kaupunginjohtajalla on puhelinetu. Sopimuksen mukainen erokorvaus olisi siis 108 000 euroa.
– Sopimus on tehty tällaista tilannetta varten. Sen pohjalta neuvotteluja voidaan ylipäätään käydä, Nikkanen huomauttaa.
Kaupunginhallituksen pitää hyväksyä Nissisen kanssa nyt muotoiltu erosopimus. Asia on hallituksen listalla heti maanantain kokouksessa. Esityslistan kohdassa 63 lukee ”EI JULKINEN – Virkasuhdetta koskeva sopimus”.
– Ratkaisua on haettu yhdessä, eikä asia tule hallitukselle yllätyksenä. Valtuustolle se menee vain tiedoksi, Nikkanen toteaa.
Uuden kaupunginjohtajan rekrytointi pitää Nikkasen mukaan käynnistää viipymättä ja tuoda hallituksen päätettäväksi nopeasti.
– Rekrytoinnit ottavat aina oman aikansa. Tavoitteena on saada pysyvyyttä.
Nikkanen ei usko, että kaupunginjohtajan pakkolähtö haittaisi Salon kaupungin imagoa ja kiinnostavuutta työnantajana.
Kaupunginvaltuusto päättää kaupunginjohtajan sijaisjärjestelyistä kokouksessaan helmikuun lopussa.
 

Töissä vajaat yhdeksän kuukautta

Salo haki uutta kaupunginjohtajaa edellisen kerran kaksi vuotta sitten. Kaupunkia kolme vuotta johtanut Lauri Inna ilmoitti huhtikuussa 2020 lähtevänsä Keskon aluejohtajaksi.
Virkaa tavoitteli tuolloin 23 hakijaa, joista Salo haastatteli kymmenen. Jatkoon etenivät Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen ja Salon vt. kaupunginjohtaja ja talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen.
Salon Seudun Sanomien haastattelussa Nissinen kertoi harkinneensa Salon kaupunginjohtajan avointa paikkaa jo silloin, kun Inna tuli valituksi.
– Paikka tuli silloin pikkuisen liian aikaisin auki, Nissinen sanoi.
Elokuussa 2020 kaupunginvaltuusto valitsi Nissisen suljetulla lippuäänestyksellä äänin 33–18. Vastaehdokkaana oli Korhonen.
Nissinen aloitti virassaan 4. tammikuuta 2021. Hän muutti kaupunkiin ennen vuodenvaihdetta varmistaakseen, että maksaa veronsa Saloon heti ensimmäisenä vuonna kaupunginjohtajana.
Nissinen jäi pois töistä 21. syyskuuta. Sairausloman oli määrä jatkua lokakuun loppuun. Kaupunginhallitus päätti, että talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen toimii sen aikaa kaupunginjohtajan sijaisena.
Lokakuun lopulla kaupunki tiedotti, että Nissisen poissaolo jatkuu 13. joulukuuta asti. Korhonen jatkoi sijaisena.
Kaupungin seuraava tiedote kertoi, että Nissinen on sairauslomalla 19. joulukuuta asti ja palaa töihin aikaisintaan 20. joulukuuta. Sitten ilmoitettiin sairausloman jatkumisesta 9. tammikuuta asti, jonka jälkeen poissaolon kerrottiin kestävän tammikuun loppuun.
Tero Nissisen viimeisimmän ilmoituksen mukaan hänen syyskuussa alkanut sairauslomansa jatkuu 3. huhtikuuta saakka.

Talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen on toiminut Tero Nissisen sijaisena. Kuva: SSS arkisto/Jan Sundman

Artikkeli päivitetty kokonaisuudessaan 18.2.2022 klo 7.30.

43 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
4 kuukautta sitten

Salo pisti karvan Someroa paremmaksi?

Amatöörit asialla
4 kuukautta sitten

Minulla menee kyllä luottamus poliittiseen johtoon, kun ylintä johtoa hivutetaan heti valinnan jälkeen lähtemään muualle. Hakijoiden taso voi nyt pudota tuntuvasti seuraavalla kierroksella.

Tavis torilta
4 kuukautta sitten

Tuskin enää Saloon kukaan tosissaan edes hakee, ja virkaan valtakunnallista avointa hakua tuskin laitetaankaan. Näissä vuoden aikaisissa kahden virkoihin valittujen äkkipoistumisissa on aavistus jostain.

Kokemusta on
4 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

Väkisinkin tulee mieleen, olisiko syytä vaihtaa kaupungin virkamiehistöä. Salolaiset ovat kylläkin aika nurkkakuntaisia. Muistelen 1970-lukua, Saloran aikaa, jolloin siinäkin firmassa muualta tullutta katsottiin vinosti pitkän aikaa.
Ulkopuolista pidettiin vähän niin kuin vihollisena, ainakin sellainen tunnelma oli. Kaikki tunsivat pikkukaupungissa toisensa, ja muut olivat tunkeilijoita. Liekö ollut kateutta vai mitä?

Petu
4 kuukautta sitten

Ovatkohan nämä kaupungin virkaihmisiä valitsevat henkilöt päteviä työssään? Tuntuu, että eivät. Voiko se epäluottamus ilmetä aina näin äkkiä?

Viulunmaksaja
4 kuukautta sitten

Salon hallinnon sekoilut jatkuvat.

Kuntalainen K.
4 kuukautta sitten

Nyt ei kunnian kukko Salolle laula. Ei voida kalliisti tehtyä valintaprosessia sössiä näin nopeasti. Jossain mättää nyt todella pahasti. Pistää miettimään.

Oikein
4 kuukautta sitten

Nämä aiemmat kommentoijat eivät taida ymmärtää asiaa oikein. Kyseessä on siis tilanne, että johtajan sairausloma vaan jatkuu ja jatkuu, eikä kaupunki voi olla ”tuuliajolla” enää pitkään ilman vakinaista kapunginjohtajaa.
Nykyisellä sijaisella on paljon omiakin hommia hoidettavanaan ja varsinkin tässä muutostilanteessa, kun järjetön sote painaa päälle. Kyseessä on ihan normaali järjestely työsuhteen lopettamiseksi, mitä muissakin vastaavissa julkishallinon tapauksissa tehdään. Luottamuspula on vähän harhaanjohtava termi tässä yhteydessä.

Uskomatonta pelleilyä
4 kuukautta sitten
Reply to  Oikein

Kyse ei ole alkuunkaan ihan normaalista toimintatavasta. Kyse on poliittisen johdon painostuksesta ja henkilön henkilökohtaisten ominaisuuksien hyväksymättömyydestä.
Kun poliittinen rintama ei saa tahtoansa läpi, niiden on tavalla tai toisella muserrettava henkilö, ja henkilö itse haluaa vain irtisanoutua sovussa, koska työvuosia on vielä jäljellä.

Sysiä ja seppiä
4 kuukautta sitten
Reply to  Oikein

Miten meitä ymmärtämättömiä näin paljon riittääkään. Kuukaudessako tänne saadaan valituksi uusi kaupunginjohtaja?
Luottamuspula taitaa olla juurikin oikea sana.

Kate
4 kuukautta sitten

Kuulostaa oudolta. Somerollakin tätä on liikkeellä.

Ei kai taas
4 kuukautta sitten

Pitäisi vaan kieltää uudelleenvalinnan mahdollisuus kaupunginhallituksessa istuville. Josko asenne vähän paranisi.

Tavis torilta
4 kuukautta sitten
Reply to  Ei kai taas

Salossa hallitus ja valtuusto tuntevat itsensä niin kaikkeen päteviksi, ettei siinä kaupunginjohtajaa tarvita. Suomessa on presidentti ilman valtaa, niin ehkä myös Salossa tulisi olla kaupunginjohtaja ilman valtaa, Salon hallituksen mielestä.

Olli P.
4 kuukautta sitten

Salo mainittu, tutun aihepiirin tiimoilta.

Poliitikot peilin eteen
4 kuukautta sitten

Salon poliittisen päätöksenteon henki alkaa vaikuttaa sellaiselta, että puolueet eivät hyväksy kaupungin toimintoihin uudistumista ja muutoksia. Toivoin että kaupunginjohtaja olisi voinut jatkaa virassaan ja toteuttaa visionsa kaupungin kehittämisestä.
En viihdy sellaisessa Salossa, jossa keskusta ammottaa tyhjilleen jääneitä liiketiloja, eikä rantaviivoille saa rakentaa mitään uutta. Tähän jämähtämällä olemme museo.

Vieraspaikkakuntalainen
4 kuukautta sitten

Miten on mahdollista että kaupunki jatkaa sairaslomia yli puoli vuotta ja sitten yhtäkkiä päätyy irtisanomiseen luottamuspulan vuoksi?

Olli.
4 kuukautta sitten

Niinpä.

Allan
4 kuukautta sitten

päätyy irtisanomiseen luottamuspulan vuoksi?”
Irtisanominen ja irtisanoutuminen ovat eri asioita, vaikka lopputulos on sama.
Teknisesti tämä hoidettiin niin, että kaupunginjohtaja itse irtisanoutui, kuten otsikossa kerrottiin.

Sepi
4 kuukautta sitten

Työlainsäädäntö määrää, milloin voi laillisesti päättää työsuhteen. Sitä kaupunki yrittää noudattaa.

Sivusta seuraten ei taustoja tiedä
4 kuukautta sitten

Ei kai luottamuspula nyt sairasloman syyksi kelpaa? Sairasloma kylläkin voi kenties aiheuttaa luottamuspulan, jos syy on salaperäinen.

Inkere
4 kuukautta sitten

Oikea ratkaisu. Toivottavasti tehtävää nyt hoitanut sijainen nähdään myöhemmin virassa.

Armi von Harmi
4 kuukautta sitten

Ei kai se kovin luottamusta herättävä tilanne ole, kun kaupunginjohtaja viihtyy enemmän sairauslomalla kuin työpaikalla. Varsinkaan, kun sairastelun syytä ei voida julkistaa.

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Armi von Harmi

Työkyvyttömyyden syy kuuluu arkaluontoisiin tietoihin, joilla on erityissuoja.
Erityissuoja koskee niin kaupunginjohtajaa, kuin sinuakin siellä nikin takana.

Yksi ihmettelevä
4 kuukautta sitten

Luottamuspulan vuoksiko oli pitkään sairaslomalla ja nyt sitten lähtee? Mitä ihmettä Salon kaupungilla oikein tapahtuu.
Mielestäni parempi, kun ei kukaan (ulkopuolinen) hakisi kaupunginjohtajan virkaa niin kauan kuin ei tiedetä mitä oikeasti tapahtuu.

Iänikuinen
4 kuukautta sitten

Luottamuspula johtuu sairauslomasta.

Allan
4 kuukautta sitten
Reply to  Iänikuinen

Mistä päättelet, että työkyvyttömyys voisi olla luottamuspulan syy?

Salo nousuun
4 kuukautta sitten

Minusta kaupunginjohtajan olisi pitänyt toimia juurikin toisin kuin irtisanoutumalla. Vahvan johtajan pitää pystyä palauttamaan luottamus toimintaan, irtisanoutuminen on heikkouden merkki.
Toivottavasti kuitenkin tähän johtaneet syyt selvitetään julkisesti, ja ongelmahenkilöt saadaan pois kaupungin tehtävistä.
Tässä tapauksessa tuskin ainut ongelma oli kaupunginjohtaja, olisi varmaan jonkin muunkin syytä irtisanoutua välittömästi.

Atte Peltonen
4 kuukautta sitten
Reply to  Salo nousuun

Salon on aivan turha taas kalliilla prosessilla valita uutta johtajaa. Nyt voisi käyttää niitä konsultteja, joita vastaan yleensä olen, mutta omat rivit on ensin saatava suoriksi, koska sieltä se pesäke varmasti löytyy.
Nyt hyvä veli -verkot hetkeksi syrjään ja sittten valitsemaan uutta jämäkkää päällikköä.

Repa
4 kuukautta sitten
Reply to  Atte Peltonen

Kaupungin kannattaa alkaa etsimään uutta talousjohtajaa ja nimittää nykyinen vs kaupunginjohtaja suoraan vakituiseksi kaupunginjohtajaksi.

Syytä ottaa järki käteen
4 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Samaa mieltä. Miksi tuhlata taas muutenkin vähiä rahoja uuteen hakuprosessiin, kun kerran hommaa hoitamassa on ilmeisen pätevä henkilö, joka oli mukana viimeisessä haastattelussakin. Ai niin, unohdin, että olemme Salossa; kateus vie kalatkin vedestä.
Sitä paitsi, miten jokin ulkopuolinen konsultti voi tietää, mikä meille on parasta. Näyttöjä konsulttienkin kyvyistä on viime vuosina saatu ihan omiksi tarpeiksi.

Kohta ex-salolainen
4 kuukautta sitten

Mitä Salossa tapahtuu? Voisiko toimittajat selvittää perin pohjin? Hävettää jo. Edellinenkin lähti ennätysajassa.

Autoileva autoilija
4 kuukautta sitten

Meinataanko Saloon saada uusi kaupunginjohtaja tällä pelillä.
Olisiko liitosneuvottelut Someroon aloitettava? Tai pormestarimalli.

Satu
4 kuukautta sitten

Olisi valtavan hienoa, jos aiemmin toiselle sijalle jäänyt voitaisiin valita suoraan tehtävään.
Pätevä nuori nainen, jolla jo kokemusta, ja vältyttäisiin uudelta rekrytointikierrokselta. Tietenkin edellyttäen, että hän on käytettävissä kyseiseen virkaan.

KR
4 kuukautta sitten

Kuntalainen. Oliko taustat tutkittu, kun valittiin tehtävään?
Tietenkin ihminen voi muuttua. Tai ei, ei tiikeri juovistaan pääse.

Keijo K.
4 kuukautta sitten

Kun luin aamun lehdestä Nissisen irisanoutumiseen liittyvää uutista, kuulin olohuoneesta kommentin: ”kallis mies kaupungille”. Mielestäni ne ovat poliittiset luottamushenkilöt, jotka kaupungille kalliiksi tulevat.

Urpo
4 kuukautta sitten

Luottamuspulan syistä on keskusteltu ja sovittu, ettei niitä avata.
Tämä on väärin. Täysin väärin. Kuntalaisilla on oikeus tietää, mikä meni pieleen ja arvioida hallituksen toimintaa. Liian paljon epämääräisyyttä asiaan liittyy.

Toriparlamentti ei päätä
4 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Väärin. Kuntalaisilla ei ole oikeutta tietää yksittäisen henkilön palvelussuhteeseen liittyvistä yksityiskohdista. Eivät pörssiyhtiötkään kerro johtajiensa lähdöistä tämän enempää.
Kaiken kaikkiaan ikävä tilanne. Toivon, että kolmas kerta toden sanoo ja Salo saisi pitkäaikaisemman johtajan tällä kertaa. Sen totisesti Salo, sen palveluksessa olevat ja kuntalaiset ansaitsevat.

Urpo
4 kuukautta sitten

Pörssiyhtiötä koskevat eri säännöt kuin julkista sektoria, eikä siis liity tähän mitenkään.
Sairausloman syytä ei tarvitse kertoa, mutta nykyinen tiedotuslinja epäluottamukseen johtaneista asioista ei ole mistään kotoisin.
Jostain syystä palkanmaksajien rooliksi jää nyt levitellä villejä huhuja.

Toriparlamentti ei päätä
4 kuukautta sitten
Reply to  Urpo

Kyllä kaupunginjohtajan voi rinnastaa pörssiyhtiön johtajaan, vaikka pörssiyhtiössä ei toimitakaan virkavastuulla. Aika vahva syytös, että tässä olisi nyt rikottu jotakin sääntöjä kun kaupunginjohtajan sairauksia ei läväytetä kaiken kansan nähtäville. Epäluottamuksen syyt sen sijaan ovat selkeät, niitä ei ole tarpeen enempää kenenkään tiedotella. Vaikka tämän päivän sanomalehdestä voi lukea mistä on kyse.
Kylmä totuus on se, että kaupunginjohtajalla ei ole oikein mitään palvelussuhdeturvaa, aivan kuten vaikka pörssiyhtiön johtajallakaan. Tämä oli nyt ainoa tie päästä hyvin ikävästä tilanteesta eteenpäin.
Huhujen levittäminen on turhaa, sellaisesta ei hyödy kukaan. Korkeintaan sairaalloisen uteliaat ja muutenkin ikävät ihmiset saavat hetkellistä tyydytystä.

Urpo
4 kuukautta sitten

Paitsi, etten syyttänyt mistään rikkeistä, kun sairauksia ei julkaista. Päinvastoin, puhuin luottamuspulan syistä, en sairausloman syistä.

Salolaisten parhaaksi
4 kuukautta sitten

Nykyinen vs. kaupunginjohtaja olisi varmasti hyvä kaupunginjohtajaksi, sillä hänellä on jo kokemusta toimiessaan viransijaisena. Mitä tulee kaupungin poliittiseen johtoon, siihen on luottamus ollut viime aikoina koetuksella jo vuosia.

Tammisiltalainen
4 kuukautta sitten

Kaupunginhallitusta ei valitettavasti valita vaaleilla. Valtuusto voi valita kaupunginhallitukseen kenet tahansa, joka on kyseisessä kunnassa vaalikelpoinen kuntavaaleissa tietyin (jääviys)rajoituksin. Salossa se kyllä näkyy.

Äänestäjä
4 kuukautta sitten

Onko se mahdotonta saada näin äänestäjänä tietää, mistä tämä luottamuspula johtui, niin voisi mietiskellä ketä seuraavissa vaaleissa äänestää.