Salon uuden kaupunginjohtajan haku alkanee maaliskuussa – Anna-Kristiina Korhonen ei kommentoi jatkohalujaan

5
Kaupunginjohtaja Tero Nissinen irtisanoutuu Salon palveluksesta. Uuden kaupunginjohtajan haku alkanee ensi kuussa.

Salo käynnistänee uuden kaupunginjohtajan haun maaliskuussa. Kaupunki tiedotti torstaina, että nykyinen viranhaltija Tero Nissinen irtisanoutuu virastaan.
Nissisen palvelussuhde päättyy hänen ja Salon kaupunginhallituksen välisten neuvottelujen lopputuloksena.
Pääperuste irtisanoutumisessa on luottamuspula. Nissinen allekirjoitti Saloon tullessaan johtajasopimuksen, jossa hän sitoutui irtisanoutumaan, mikäli kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja yhdessä toteavat, ettei kaupunginjohtaja nauti poliittisen johdon luottamusta.
Sopimuksen mukaan kaupunginjohtajalle maksetaan tässä tilanteessa yhdeksän kuukauden palkkaa vastaava erokorvaus. Se sisältää irtisanomisajan palkan. Nissisen tapauksessa erokorvaus on 108 000 euroa.
Kaupunki ja Nissinen ovat sopineet, ettei luottamuspulan syitä avata enempää.
Salon ja Nissisen sopimus hyväksytään kaupunginhallituksessa maanantaina, ja se viedään tiedoksi 28. helmikuuta kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle.
Käytännössä virkasuhdetta koskevan sopimuksen hyväksyminen on varmaa, koska vaihtoehdot ovat vielä huonompia.
Tilanteen pitkittyminen tarkoittaisi väliaikaisten järjestelyjen jatkumista hamaan tulevaisuuteen ilman takeita paremmasta. Kaupunki tarvitsee vakituisen ykkösjohtajan.
Jos kaupunki pyrkisi virkamiehestä eroon puhtaasti erottamalla, lopputuloksena voisi olla pitkä ja tappiollinen valitusprosessi. Valitusten käsittelyajaksi tarvittaisiin jälleen sijaisjärjestelyitä, ja sen jälkeen aloitettaisiin uudelleen nollapisteestä.
Salon hallintosäännön mukaan kaupunginjohtajan viran avoimeksi julistamisesta päättää kaupunginhallitus. Todennäköisesti hausta päätetään maaliskuun alussa.
Kaupunginjohtajan hakuprosessi kestää pitkään. Uudella kaupunginjohtajalla on usein myös irtisanomisaika aiemmasta tehtävästään.
Antti Rantakokolle alettiin hakea Salossa seuraajaa marraskuussa 2016. Lauri Inna aloitti kaupunginjohtajana kesäkuun alussa eli noin puoli vuotta myöhemmin.
Inna irtisanoutui kesäkuussa 2020, ja elokuussa kaupunginjohtajaksi valittu Tero Nissinen pääsi aloittamaan Salossa tammikuussa 2021. Kesäkuussa aloitettu haku vei jälleen puoli vuotta.
Salon talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen toimi kaupunginjohtajan sijaisena Innan jälkeen ja ennen Nissistä. Hän on toiminut vs. kaupunginjohtajana myös Nissisen sairausloman aikana eli viime syyskuusta asti, ja hän jatkanee tehtävässä, kunnes Saloon on valittu uusi vakinainen kaupunginjohtaja.
Korhonen on saanut työstään julkista kiitosta, ja hän lienee vahva ehdokas myös Salon vakinaiseksi kaupunginjohtajaksi – jos hakee virkaa.
Korhosta ei kuitenkaan voi valita suoraan. Laki kunnallisesta viranhaltijasta sanoo, että virkasuhteeseen ottaminen edellyttää julkista hakua. Laki koskee kaikkia virkoja.
Korhonen itse kommentoi tilannetta niukasti.
– Minä hoidan nyt sijaisuusaikaa parhaani mukaan, ja katson hakua erikseen, kun sen aika koittaa.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Eero Kakko
1 vuosi sitten

Mitä, jos Anna-Kristiina vaan jatkaisi.
Ei sitä ”huippujohtajaa kannata kovin kaukaa Salosta hakea, tai muuten tulee huti, taas.

Hellu
1 vuosi sitten

Korhosta esitettiin viimeksikin, mutta se ei vaan käynyt. Katsotaan, mikä teatteri taas tulossa.
Ainoa, missä Salon päättäjät ovat onnistuneet vahingossa, on Kalle Virtasen jatkaja.

Täti Salosta
1 vuosi sitten
Reply to  Hellu

Teatteria ja puheita tulee varmasti, jos Korhonen suoraan nostetaan kaupunginjohtajaksi. Puheita ja olettamuksia on jo nyt yllin kyllin.

Keijo K.
1 vuosi sitten

Päivä päivältä parempi Salo?

Tammisiltalainen
1 vuosi sitten
Reply to  Keijo K.

Eikö se ollutkaan ”Päivä päivältä pahempi”?