Salossa odotetaan tautihuipun taittumista – Kaisa Ellä peräänkuuluttaa tartunnan saaneilta ja altistuneilta vastuullista käytöstä

0
Koronatartunnan saaneen perheenjäseniä suositellaan välttämään mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos altistunut perheenjäsen liikkuu kodin ulkopuolella, häntä suositellaan käyttämään kasvomaskia. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Koronaa on edelleen Salossa runsaasti. Tartuntojen määrä ei ole vielä kääntynyt laskuun.

– Tautia on tällä hetkellä väestössä tosi runsaasti. Olemme epidemian huipulla ja koko ajan odotamme, koska tartuntamäärät kääntyvät laskuun, sanoo Salossa tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kaisa Ellä.

– Onneksi rokotetuilla tauti on keskimäärin lievempi. Mutta rokottamattomilla on edelleen sairaalahoidon tarvetta, hän jatkaa.

Viime viikon keskiviikon jälkeen Salossa on kirjattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan 220 uutta koronatapausta. Tätä edellisellä viikon seurantajaksolla tartuntoja oli 144. Ellä toteaa, että luku ei kuitenkaan kerro enää mitään todellisesta tilanteesta, koska kaikkia oireisia ei ohjata viralliseen koronatestiin.

– Todellinen tartuntamäärä on moninkertainen, hän sanoo.

Tällä hetkellä Salossa tehdään noin 300 koronatestiä viikossa. Testejä tehdään THL:n ohjeistuksen mukaisesti oireisille henkilöille, jotka kuuluvat riskiryhmään, työskentelevät sote-alalla tai ovat raskaana.

– Näillekään ryhmille testiä ei ole välttämätöntä tehdä, jos oireet ovat lievät. Jäljitystäkin tehdään enää pääsääntöisesti sote-yksiköissä, joissa valitettavasti on myös koko ajan tartuntoja, Ellä kertoo.

Virallista tartuntalukua enemmän tilanteesta kertoo tutkittujen näytteiden positiivisuusaste. Se on tällä hetkellä Tyks Labissa 42 prosenttia eli todella korkea. Tautihuippu on saavutettu, kun positiivisuusaste kääntyy laskuun.

Ellä peräänkuuluttaa ihmisiltä nyt vastuullista käytöstä, jos on itse saanut koronatartunnan tai jos perheenjäsenellä on tartunta.

– Silloin pitäisi välttää ihmiskontakteja, oli koronatartunta sitten todettu kotitestillä tai virallisella testillä. Jos esimerkiksi aikuisella on tartunta, silloin ei lasta pidä viedä päivähoitoon, hän muistuttaa.

Koronatartunnan saaneen eristys kestää vähintään viisi vuorokautta. Tarvittaessa eristystä jatketaan, kunnes on ollut oireeton kaksi vuorokautta. Usein viisi vuorokautta riittää.

– Tällä hetkellä se on monilla aika lyhytkestoinen tauti, mutta osa lieväoireisistakin kärsii pitkään esimerkiksi haju- ja makuaistin muutoksista tai väsymyksestä, Ellä toteaa.

Altistuneen perheenjäsenen karanteeni kestää myös vähintään viisi vuorokautta, mutta rokotettuja altistuneita ei aseteta karanteeniin.

– Rokotettu ei virallisesti joudu karanteeniin perheenjäsenen sairastuessa, vaan saa käydä töissä. Mutta jos perheessä on tartunta, silloin on suuri todennäköisyys, että tartunnan saa myös itse, eli silloin kannattaa välttää ylimääräisiä ihmiskontakteja sen viiden vuorokauden ajan, Ellä korostaa.

– Jos menee töihin, kannattaa välttää esimerkiksi ruokailua muiden kanssa. Jos on saanut tartunnan, tautia voi kuitenkin levittää jo kaksi päivää ennen oireiden alkamista, hän lisää.

ROKOTUSKATTAVUUS
Koronarokotteen saaneet Salossa ja koko Suomessa

Yli 18-vuotiaat
1. annoksen on saanut 90,6 % (88,6 % koko Suomessa)
2. annoksen on saanut 88,7 % (86,0 %)
3. annoksen on saanut 66,5 % (58,4 %)

5–17-vuotiaat
1. annoksen on saanut 51,9 % (38,2 %)
2. annoksen on saanut 33,1 % (26,3 %)
3. annoksen on saanut 0,5 % (0,4 %)

Lähde: THL