Salossa otettiin sukset avuksi sähkökatkojen korjaamisessa – jopa 25 000 asiakasta jäi ilman sähköä Armi-myrskyssä

0
Raskas lumi taivutti ja katkoi puita helmikuun alussa Salossa. Kuva: SSS arkisto/Marko Mattila

Tammi–helmikuun taitteen Valtteri- ja Armi-myrskyt kurittivat etenkin Salon seutua, kertoo sähköverkkoyhtiö Caruna tiedotteessaan.

Salossa jopa 25 000 asiakasta jäi ilman sähköä Armi-myrskyssä.

– Tuhot kohdistuivat alueille, joilla ilmajohdot kulkevat metsässä lähellä puita ja oksia. Tulevaisuuden myrskyissä sähköttömiä on huomattavasti vähemmän, kun Carunan projektit alueella etenevät ja ilmajohtojen määrä vähenee, tiedotteessa todetaan.

Armi-myrskyn aikaan vikapaikat olivat Carunan mukaan vaikeasti saavutettavissa. Kinostunut lumi haittasi ajoneuvoilla etenemistä eikä helikopterillakaan voitu lentää.

– Osa vikapaikoista saavutettiin suomalaisittain hiihtämällä.

Salon seudun viat johtuivat erityisesti ilmajohdoille kaatuneista puista ja oksista. Joissakin paikoissa Carunan sähköverkkoon on asennettu digitaalisia antureita, jotka ilmoittavat linjoille kertyvästä lumesta.

Tiedotteessa todetaan, ettei antureista olisi ollut Salossa hyötyä, sillä tuhoja ei aiheuttanut lumi vaan linjoille kaatuneet puut.

Caruna on jo muuttanut monissa paikoissa ilmajohtoja maakaapeleiksi, ja tämä työ Salon seudulla jatkuu vielä vuosia.

Carunalla on kaikkiaan yli 700 000 asiakasta Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa, Koillismaalla sekä Satakunnassa.