Saku Ylenius jätti rekkakuskin työt ja perusti rakennusalan yrityksen – Salossa perustetaan paljon uusia yrityksiä

0
Salolainen Saku Ylenius on tuore rakennusalan yrittäjä. Töitä on riittänyt mukavasti. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salossa perustettiin viime vuonna lähes yhtä monta yritystä kuin vuonna 2020. Uusien yritysten määrä on noussut kaupungissa viime vuodet.

Viime vuonna uusia yrityksiä perustettiin kaikkiaan 296. Vuotta aikaisemmin uusia yrityksiä kirjattiin Saloon 13 enemmän eli 309. Luvut käyvät ilmi Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteristä.

Vuonna 2019 uusia yrityksiä kirjattiin Saloon 276 ja vuonna 2018 uusia yrityksiä perustettiin 269. Koronaepidemia ei siis ole hidastanut uusien yritysten perustamistahtia.

Yrityksiä perustettiin viime vuonna koko maassa reipasta tahtia. Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin merkittiin viime vuonna 41 009 uutta yritystä. Määrä on 2 557 yritystä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kaupparekisterissä on yhteensä 641 619 yritystä.

Salolainen Saku Ylenius on yksi viime vuonna uuden yrityksen perustaneista. Parikymmentä vuotta raskaan kaluston kuljettajana toiminut Ylenius päätti vaihtaa alaa johonkin aivan muuhun.

Ylenius lähti koulunpenkille opiskelemaan rakennusalan perustutkintoa. Opinnot hän suoritti erittäin nopealla aikataululla.

– Ihan uutta hommaa rakentaminen ei ole. Olen rakentanut itse oman taloni sekä piharakennukset. Viime kesänä tein vielä pihapiiriin savusaunan eli kaikki vapaa-aika on mennyt pääasiassa rakennushommissa, Suomusjärvellä asuva Ylenius kertoo.

Yrittäjävanhempiensa elämää läheltä seurannut Ylenius kertoo aina vannoneensa, ettei ikinä ryhdy yrittäjäksi, mutta toisin kävi. SY Rakennus näki päivänvalon viime vuonna.

– Niin siinä sitten pääsi käymään, eikä ainakaan vielä ole kaduttanut, hän naurahtaa.

Sydäntalvi ei perinteisesti ole parasta aikaa rakennusalan yrityksille, mutta Yleniukselle on riittänyt mukavasti töitä.

– Myös ensi kesä näyttää töiden suhteen oikein hyvältä. Teen myös mökkitalkkarin hommia, joten sekin työllistää mukavasti, Ylenius sanoo.

Yrityssalon erityisasiantuntijan Tommi Virtasen mukaan Salossa on aina perustettu paljon uusia yrityksiä.

– Salossa on suhteessa väkilukuun paljon yrityksiä, hän kertoo.

Salossa oli vuoden 2021 lopussa Tilastokeskuksen mukaan kaikkiaan vajaat 1 500 yritystä. Tilastokeskuksen yritysten määrä on kuitenkin vain suuntaa antava, koska eri lähteistä on saatavilla hieman erilaisia lukuja.

Virtasen mukaan edelleen vaikuttava koronatilanne ei näy yritysten perustamisluvuissa suuntaan tai toiseen.

– Viime vuonna työvoiman kysyntä oli Salossa poikkeuksellisen suurta. Työmahdollisuuksia oli tarjolla paljon. Siitä huolimatta yrityksiä on perustettu vilkkaasti, Virtanen sanoo.

Eniten uusia yrityksiä perustettiin Salossa rakentamisen ja kaupan toimialoille. Niin ikään yrityksiä lakkautettiin viime vuonna eniten samoilta toimialoilta.

Salossa on viime vuosina myös lakkautettu ennätysmäärä yrityksiä. Tilastojen mukaan vuodesta 2017 alkaen viime vuoden loppuun liki 1 500 yritystä on lakannut toimimasta Salossa.

Vuosina 2017–2020 lakkautettuja yrityksiä oli enemmän kuin perustettuja yrityksiä. Viime vuonna suunta kääntyi ja uusia yrityksiä oli 61 enemmän kuin lakkautettuja.

Virtasen mukaan lakanneiden yritysten suuri määrä vuodesta 2017 alkaen selittyy ainakin osin sillä, että Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteristä on poistettu viime vuosina aktiivisesti toimimattomia yrityksiä.

Perustetut ja lakanneet yritykset Salossa

2010 (vuosi), 293 (perustetut), 181 (lakanneet), 112 (netto)
2011: 319, 177, 142
2012: 323,149, 170
2013: 268, 128, 140
2014: 284, 128, 146
2015: 241, 132, 109
2016: 258, 155, 103
2017: 264, 282, -18
2018: 269, 335, -66
2019: 276, 319, -43
2020: 309, 322, -13
2021: 296, 235, 61
Lähde: Yritysssalo

Mari Mäkynen otti loikan tuntemattomaan ja ryhtyi viime vuonna yrittäjäksi. Hän menee itse asiakkaiden luokse, jotta tuoreiden vanhempien ei tarvitse lähteä vauvan kanssa pois kotoa. Mäkynen tarjoaa muun muassa vyöhyketerapiaa vauvoille. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Hyppy tuntemattomaan pelotti, mutta se kannatti

Mari Mäkynen perusti vauvojen hyvinvointiin keskittyvän yrityksen.

Salolainen Mari Mäkynen perusti viime vuoden lokakuussa sivutoimisen yrityksen, joka keskittyy vauvojen hyvinvointiin.

Yrityksen perustaminen oli hänelle todella suuri asia. Hänellä tai hänen läheisillään ei ollut minkäänlaista kokemusta yrittäjyydestä.

– Ajatuskin yrittäjäksi lähtemisestä oli alkuun todella pelottava, mutta asiat lähtivät rullaamaan heti, kun uskalsin ottaa ensimmäisen askeleen, Mäkynen kertoo.

Mäkynen kertoo saaneensa paljon apua Yrityssalosta.

– Hyppy tuntemattomaan todella kannatti ja palaset ovat loksahdelleet paikoilleen, hän sanoo.

Alan vaihto oli lähihoitajana toimineella Mäkysellä mielessä jo kuopuksen ollessa vauva neljä vuotta sitten.

– Päätin, että mietin äitiysloman aikana, mitä tahdon oikeasti tehdä.

Mäkynen pohti pitkään erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi luovat alat olivat aina kiinnostaneet häntä.

– Olen aina pitänyt vauvoista ja käynti kristallisessa energiahoidossa vahvisti ajatuksiani. Otin selvää, miten voisin tehdä työtä vauvojen parissa.

Mäkynen löysi Elonaskeleen vauva-akatemia koulutuksen ja nyt hän on valmistumassa vauvahyvinvoinnin ammattilaiseksi.

Mäkysen yritys VauvasiValo tarjoaa vyöhyketerapiaa vauvoille sekä imetysohjausta ja vinkkejä vauvan hoitoon.

– Vyöhyketerapiaa käytetään muun muassa vauvojen itkuisuuden, pulauttelun ja uniongelmien hoitoon, hän kertoo.

Yritystoiminnan lisäksi Mäkynen työskentelee henkilökohtaisena avustajana. Tulevaisuudensuunnitelmatkin ovat jo selvät.

– Haluan opiskella alaa lisää. Minua kiinnostaa esimerkiksi raskausajan hoidot, Mäkynen sanoo.