Sepeliä kaduille jopa kahdesti päivässä – hiekoittamisen ja auraamisen vuorottelu pitää huoltoyhtiöt kiireisinä

1
Elon Sora ja Sepeli on toimittanut tänä talvena hiekoitussepeliä Turkuun ja Lohjalle saakka. Myös Salossa kysyntä on ollut suurta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Poikkeuksellinen.

Haastava.

Vaikea.

Näin kuvailevat talvea kiinteistöhuollon ammattilaiset. Lumen ja vesisateen, plusasteiden ja pakkasen vuorottelu tekee teiden ja pihojen kunnossapidosta vaikeasti ennakoitavaa ja työlästä.

– Talvi on ollut ihan kamala, en muista tällaista koskaan olleen. Aamulla kun menet hiekoittamaan, illalla ei ole enää hiekkaa jäljellä missään, kuvailee yrittäjä Asko Määttä Talonmiespalvelu A. Määtästä.

– Päivällä voi olla vesikeliä, yöllä pakkasta, aamulla ja illalla lumisadetta. Ei tahdo pysyä perässä siinä, mitä milloinkin olisi hyvä tehdä, yrittäjä Mika Helenius Salon Kiinteistöhuollosta sanoo.

Hiekoitussepeliä on kulunut kiinteistöhuoltoyhtiöillä tänä talvena moninkertaiset määrät aiempiin verrattuna. Hiekoittajat heräävät töihin jopa kolmelta aamulla, ja sepeliä levitetään pahimpina päivinä kahdesti.

– Määrät ovat olleet ihan käsittämättömän suuret, Mika Helenius summaa.

Kasvanut kysyntä näkyy myös tuottajapäässä. Salolainen Elon Sora ja Sepeli on murskannut hiekoitussepeliä kolminkertaisen määrän tavallisiin talviin verrattuna.

– Myllyt pyörivät koko ajan, ja olemme pidentäneet päiviä. Myös kiireapulaisia on otettu töihin. Ennen ehti kaksi miestä tehdä kaiken, Jarkko Elo vertaa.

Tuotanto on riittänyt vastaamaan salolaisasiakkaiden kysyntään hyvin, ja poikkeuksellisesti sepeliä on viety Turkuun saakka. Salon ulkopuolella on ollut kysyntää etenkin sepelisiiloihin ajettavasta materiaalista.

– Siiloihin toimitettavan sepelin pitää olla kuivaa ja hyvälaatuista, ettei se jäädy. Yksi auto kuskaa tavaraa Lohjan suunnalle. Tämä talvi ja sepelin kysyntä tuli meillekin vähän yllätyksenä.

Hiekoitus- ja aurausruletti alkoi puolitoista kuukautta sitten, laskee Asko Määttä. Silloin hän piti edellisen vapaapäivänsä, eikä tehnyt töitä liki kellon ympäri.

Määttä kollegoineen seuraa tiiviisti sääennustuksia, jotta töitä pystyisi jotenkin ennakoimaan. Ennustukset ovat vain tänä talvena tupanneet menemään pieleen, kuten yrittäjä Jarkko Kaplin Kailepista on huomannut.

– Talvi on ollut ennustamaton. Kun illalla on katsonut sääennusteen, aamulla on näyttänyt säätila ihan toiselta. Valppaana saa olla, Kaplin sanoo.

Sekä kiinteistöhuoltoyhtiöt että Salon Omakotiyhdistys ovat saaneet uusia asiakkaita ja kyselyitä omakotitalojen asukkailta. Yritykset ovat ottaneet uusia asiakkaita vastaan oman työtilanteensa mukaan, ja Omakotiyhdistyksen talkkarit ovat hoitaneet pihoja tavallista enemmän.

– Hommia on ollut mukavasti, ja pian alkaa omenapuiden leikkaussesonki, yhdistyksen puheenjohtaja John Kallonen sanoo.

Kailepin Jarkko Kaplin on huomannut, että kyselyitä on tullut etenkin talkoovoimin toimivilta rivitaloyhtiöiltä.

– Talkoohenki alkaa tällaisina talvina rapista. Kun lumi muuttui tammikuun lopulla raskaaksi, monella jäi oma kola seinän viereen.

Miten hiekoitussepelin saisi parhaiten pysymään pihamaalla?

Siihen ammattilaisilla ei ole tarjolla salaisia niksejä. Kaikki kolme korostavat, ettei hiekan määrästä ole syytä tinkiä. Lisääntynyt työ ja rahanmeno ovat pienempi riesa kuin mahdolliset loukkaantumiset liukastumisen takia.

– Hiekkaa, hiekkaa ja hiekkaa. Poppakonsteja ei ole, Asko Määttä sanoo.

– Pakkaskeli on paras hiekoituskeli, vesisade vie hiekan jään sisälle, Mika Helenius toteaa.

Jarkko Kaplin muistuttaa, että on tärkeää myös katsoa, mitä jalkoihinsa laittaa. Liukkaalla kelillä nastakengät tuovat turvaa.

– Hiekanjyvät eivät löydä ihan jokaiseen kohtaan. Oma kenkävalinta ja liukastumisen ennaltaehkäisy ovat kaiken a ja o.

Kaplin ennakoi kiinteistönhuoltoyhtiöille kiireistä kevättä. Kun jääkerros lopulta sulaa, kaduille ja pihateille kertynyt hiekoitussepeli on poistettava.

– Maastahan sepeli keväällä sitten löytyy. Sen poistamisesta syntyy jonkin verran pölyä ja muuta haittaa.

Hiekoitussepeliä varastoidaan katon alla, ettei se pääse jäätymään, kertoo Jarkko Elo. Kuva: SSS/Minna Määttänen
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Liukastelija
4 kuukautta sitten

Hienoa, että johonkin ehditään kahdesti päivässä. Tällä kaupungin ulkopuolella entisessä kuntakeskuksessa viimeksi levitettiin sepeliä sunnuntaina ja seuraavaksi kolmen päivän päästä keskiviikkona. Ja silloinkin vaan osaan asuntoaluetta.