Somero varautuu laskemaan kotihoidon tasoa – hoitajapula on jo niin paha, että kylvetyksiä voi jäädä tekemättä

9
Someron perusturvajohtaja Marjaana Sorokin kertoo, että työntekijöiden löytäminen kotihoitoon vaikeutui selvästi viime kesänä. Kuva: SSS\Minna Määttänen

Somerolla varaudutaan laskemaan kaupungin kotihoidon tasoa. Tason lasku merkitsee sitä, että kotihoidossa tehdään loppuviikon aikana vain välttämättömät työt.

– Kaikki ne palvelut annetaan, jotka ovat asiakkaiden kotona pärjäämisen kannalta tarpeellisia. Näitä ovat muun muassa lääkehoito, aamupalat ja muu ravitsemus. Esimerkiksi kylvetyksiä saatetaan joutua siirtämään, kotihoidon esimies Mari Paasikivi sanoo.

Paasikivi kertoo vuorojen järjestelyn vievän tällä hetkellä valtavasti aikaa.

– Lyhytaikaisten sijaisten tilanne selviää usein vasta aivan viime tipassa. Teemme edelleen kaikkemme, jotta loppuviikolle löytyisi riittävästi tekijöitä.

Kotihoidon ongelmien taustalla on pula hoitajista sekä korona.

– Vapaisiin lähihoitajien paikkoihin ei löydy tekijöitä. Parhaillaan on täyttämättä kuusi paikkaa, Someron perusturvajohtaja Marjaana Sorokin kertoo.

Sorokin huomauttaa hoitajien saannin vaikeutuneen selvästi viime kesänä.

– Olemme pohtineet keinoja, joilla tilannetta voitaisiin korjata, mutta helppoa ratkaisua ei ole. Hoitoalalla on nyt yleisesti pulaa tekijöistä. Palkkojen nostokaan ei välttämättä auta ja sote-uudistuksen tulon kannalta ajankohta sille on huono.

Myös koronan vaikutus tuntuu tällä hetkellä kotihoidossa.

– Koronan takia paljon työntekijöitä on poissa vahvuudesta, Sorokin toteaa.

Tällä hetkellä myös teiden liukkaus lisää kotihoidon käynteihin menevää aikaa.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Palkka
4 kuukautta sitten

Palkka, palkka ja palkka.

Kokemusta on
4 kuukautta sitten

Työntekijöitä saadaan, kun ensin hoidetaan se työilmapiiri niin siellä Someron kaupungintalolla kuin terveydenhuollon puolella.

Anna Palo
4 kuukautta sitten
Reply to  Kokemusta on

Olenkin tässä ihmetellyt, kun väkeä irtisanoutuu Someron kaupungilta säännöllisesti tasaisin väliajoin. Johan asia selvisi – kiitos!

Antti
4 kuukautta sitten

Palkka, riittävästi tekijöitä ja palkka.

Omituista touhua
4 kuukautta sitten

Törkeää todella. Maa on täynnä työttömiä, ja asukkaat jätetään heitteille ja laiminlyödään monin tavoin. Onko nyt siis niin, että henkilöt, jotka päättävät kotihoivan asukkaiden puolesta, ettei esimerkiksi heitä pestä, niin ovatko itsekin käymättä pesulla viikosta toiseen? Tai mahdollisesti ilman ruokaa?

Miksi ei palkata esimerkiksi työttömiä näihin tukitöihin? Siivoamaan koteja ja huolehtimaan pyykinpesuista ja muista. Samalla tulisi päiviinkin jotakin sisältöä.

Anna
4 kuukautta sitten

Siitä yksinkertaisesta syystä, että työttömille eivät kelpaa huonosti palkatut työt, kun saman rahan saa kotona istumalla.

Hoitajaa odotellessa
4 kuukautta sitten

Arvelen, että byrokratia estää kouluttamattomien ottamista lähihoitajien töihin. Hallinnoliset kiemurat on tehty niin työläiksi, että esimiehet eivät lähde sille tielle pelossa, että saatu paikkamäärä ammatteihin vähenee ja budjetti pienenisi.
Uskoisin monen työttömän lähtevän hoitotöihin avustajiksi, jos heitä voitaisiin palkata. Surullista niiden puolesta, joilta auttavat kädet puuttuvat.

Hoitajaa odotellessa
4 kuukautta sitten

70-luvun alussa Koskelan Sairaskodista puuttui yli sata apuhoitajaa. Asunnon saaminen edellytti parin vuoden lupausta olla talossa töissä. Talossa oli kaksi rakennusta asuntoja hoitajille ja perheille. Töihin otettiin kouluttamattomia pakosta, sillä vanhukset oli hoidettava. Kaikki hoitotöissä olimme muualta tulleita, kouluun tai töihin. Toimin myös luottamusmiehenä, ja ylihoitaja oli vahvasti kannustamassa lähihoitaja-nimikkeen saamista, koulutuksen lisäämistä määrällisesti sekä laadullisesti. Nyt tuota muistellessa totean, että on menty liian pitkälle. Sairaanhoitajan koulutuskaan ei tuolloin ollut niin pitkä kuin nykyään lähihoitajien, ja palkkaus on aivan naurettavan pieni siihen ja työmäärään nähden. Selän pettäessä hankin uuden ammatin, mutta vielä 90-luvulla kysyttiin hoitotöihin Husiin, kun sinne toimistotöihin hakeuduin.… Lue lisää »

Kaupunki on kokonaisuus
4 kuukautta sitten

Somerolla on kaupunkina miettimisen paikka, miten saada väestön ikärakenne parempaan tasapainoon niin, että ikäihmisille riittäisi nuorempaa hoivahenkilöstöä.

Kysymys ei ole pelkästään sote-sektorista, vaan koko kaupungin vetovoimasta asuinpaikkana. Siitä, tuleeko Somerolle nuoria perheitä. Mielestäni ainakin nykyaikaisten omakotitalojen ja rivitaloasuntojen tarjonta pitäisi olla paljon parempi, jotta Somero houkuttelisi nuorta väkeä asumaan.