Somerolaisen Veera Kuulan novelli nappasi valtakunnallisen kisan voiton – kuvataide, kirjallisuus ja musiikki ovat lahjakkaan lukiolaisen intohimo ja rakkaus

0
Veera Kuula on lukenut valtavasti siitä saakka, kun oppi lukemaan. Donna Tarttin menestysteos Jumalat juhlivat öisin kuuluu hänen ykkössuosikkeihinsa erityisesti alkuperäiskielellä englanniksi. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Somerolainen Veera Kuula on ahminut kirjoja siitä saakka, kun hän oppi lukemaan. Välillä pieni tyttö nukkuikin kirja kainalossa. Yhtä paljon hän on rakastanut piirtämistä niin kauan kuin muistaa.
– Ihastuin piirtämiseen heti, kun sain ensimmäisen kynän käteeni. Siitä asti olen aina halunnut piirtää, Kuula kertoo.

Kolmannen intohimonsa eli musiikin Someron lukion tämän kevään abi löysi vähän myöhemmin, mutta se ei vähennä musiikin merkitystä hänen elämässään.
– Musiikki, kirjallisuus ja kuvataide sekoittuvat päässäni: näen musiikin ja tarinat kuvina ja miellän kuvat usein musiikkina, 18-vuotias Kuula toteaa.
<

Kuula ei ole vain sukeltanut toisten kirjoittamien tarinoiden maailmaan, vaan hän kirjoittaa myös itse. Pöytälaatikkoon (tietokoneella kirjoittava Kuula sanoo pitävänsä kovasti perinteisestä ilmauksesta) on syntynyt tekstiä alakoulusta saakka.

Nyt hänen tekstiään voivat kuulla myös muut, sillä Kuulan novelli Takaisin kotiin voitti lukiolaisille suunnatun valtakunnallisen novellikilpailun. Kilpailun järjesti äänikirjoja kustantava VoiceBooks.

Vankeudesta ja ihmeellisestä vapautumisesta kertova tarina julkaistiin äänikirjana tällä viikolla. Kuulalla oli valmis idea päässä jo ennen tietoa kilpailusta.
– En osallistunut kilpailuun ajatuksella, että nyt voitan. Ajattelin vain, ettei minulla ole mitään hävittävää. Omien tekstien antaminen muiden nähtäväksi ja kuultavaksi ei ole helppoa. Tarinoissa on mukana aina myös osa minua, vaikka ne kertovatkin muista.

Kuula huomauttaa, että tarinat tai piirrokset eivät synny häneltä helposti. Päinvastoin niissä on aina mukana omaa sielua ja sisintä, omia syviä tunteita.
– Piirtäessäni jokainen soluni sykkii mukana, sillä tavoitteiden asettaminen ja suorittaminen eivät ole minun juttuni. Tarvitsen flow-tilan eli sisäisen voiman ja palon, jotta voin tehdä jotakin. Toivoisin, että yössä olisi enemmän tunteja, sillä yön hiljaisuudessa on helpompi paljastaa sisintään.

Veera Kuula piirtää paljon ihmiskasvoja hiilellä.

Kuulan ”pöytälaatikosta” löytyy tällä hetkellä teksti, jota hän on kirjoittanut alakoulusta saakka.
– Se on vuosien varrella elänyt ja muuttunut paljon, sillä teksti kulkee tiiviisti mukana omassa elämässäni. Siitä voi joskus syntyä kirja, mutta se ei ole tavoitteeni. Haluan vain kirjoittaa, nuori kirjoittaja toteaa.

Kuula kirjoittaa tunteiden ja kuvausten kautta, hän rakastaa abstraktia ilmaisua ja mielikuvien tuottamista.
– Vuosien ajan kirjoittamani tarina kertoo kahdesta serkuksesta. Se on realistinen seikkailutarina, johon sekoittuu hippu yliluonnollisuutta. Pidän itse kovasti fantasiakirjallisuudesta, kuten J. R. R. Tolkienista.

Veera Kuulan olemuksesta huokuvat herkkyys ja syvät tunteet. Juuri se on koko luovuuden perusta, mutta se vaatii myös veronsa.
– Joskus olen tuntenut itseni koulussa yksinäiseksi, sillä menen niin voimakkaasti taiteeseen, musiikkiin ja kirjallisuuteen sisään. Oman itsensä takia täytyy muistaa tulla sieltä sisäisestä maailmasta myös ulos.

Kuula näyttää suurikokoista piirrosta. Vaikuttavassa piirroksessa on kolme musiikkielämän suurta: David Bowie, Freddie Mercury ja Elton John. Piirroksen aihe ei ole sattuma, sillä Kuula huomauttaa kuuntelevansa musiikkia aina. Lukemisen taustalla soi klassinen musiikki, mutta piirtäessään hän ammentaa voimaa metallimusiikista.
– Intensiivinen työskentely vie valtavasti energiaa ja työn valmistuttua on usein tyhjä olo. Minulle metallimusiikki on äärimmäisen voimaannuttavaa. Välillä lähden varta vasten autolla ajelemaan ja kuuntelemaan raskasta metallia, jos negatiivisuus alkaa ottaa liikaa tilaa.

Hiilellä ja pastelleilla tehdyn piirroksen legendoista hänelle ehdoton ykkönen on Bowie.
– Bowien merkitystä on vaikea sanoin edes kuvata. Hän oli niin voimakas hahmo ja oman tiensä kulkija.

Musiikkia paljon kuunteleva ja siitä myös voimaa ammentava Veera Kuula ikuisti työhönsä kolme musiikkilegendaa. 18-vuotiaalle lukiolaiselle heistä suurin on David Bowie. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Keväällä valkolakin päähänsä painavan Veera Kuulan tarkat tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki. Se on kuitenkin selvää, että ala liittyy taiteisiin tai kirjallisuuteen.
– Edinburghin taideyliopisto kiinnostaisi. Ulkomaille olisi kiva päästä, sillä pidän myös kielistä. Luen mielelläni kirjallisuuden klassikkoteokset englanniksi, sillä suomalaisista käännöksistä puuttuvat usein hienot vivahteet.