SSO kasvatti tulostaan kotikokkailun avulla – kotimaan matkailu siivitti myös Hotel Rikalan ennätystulokseen

0
Korona-aika on lisännyt ruokakauppojen myyntiä. Kuva: SSS arkisto/Minna Määttänen

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n viime vuoden liiketulos oli 10,0 miljoonaa euroa, joka on 4,3 miljoonaa edellisvuotta enemmän.

Liikevaihto oli 470 miljoonaa euroa, joka hyvin käyneen päivittäistavarakaupan ansiosta oli kolme prosenttia viime vuotta enemmän. Suurin osuus liikevaihdosta (288 miljoonaa euroa) tuli market- ja tavaratalokaupasta.

– Kotoilutrendi on ollut meille suotuisa ja näkyi positiivisena tuloskehityksenä. Vuonna 2021 investoimme lähes tuplasti eli 13,2 miljoonaa euroa verrattuna edelliseen vuoden 7,4 miljoonaan euroon. Tulosta voidaan pitää nyt toisena peräkkäisenä poikkeusvuotena erinomaisena onnistumisena, toteaa toimitusjohtaja Tapio Finér tiedotteessa.

Ruokaa tehtiin edelleen pitkälti kotioloissa ja SSO:n marketkauppa kehittyikin viiden prosentin vauhdilla. Kaupankäynti liikennemyymälöissä ja ravintoloissa vilkastui lisääntyneen liikkumisen ja kotimaan matkailun ansiosta. Eniten liikennemyymälöiden myynninkasvuun vaikutti öljyn maailmanmarkkinahinnasta johtuva polttoaineiden hinnan merkittävä nousu.

Ruokakauppa kävi koko viime vuoden erinomaisen hyvin, mutta liikennemyymälöissä sekä matkailu- ja ravitsemiskaupan puolella tilanne vaihteli. Toisinaan rajoitukset hillitsivät kaupankäyntiä, mutta kesän kotimaan matkailu piristi sitä ja siivitti esimerkiksi Salossa toimivan Original Sokos Hotel Rikalan historian parhaaseen tulokseen.

Tapio Finérin mukaan SSO:n asiakasomistajat saivat bonuksen, maksutapaedun ja ylijäämänpalautuksen muodossa rahallista hyötyä vuonna 2021 yhteensä 13,7 miljoonaa euroa (2020 12,9 milj.), joka on vuodessa noin 191 euroa per asiakasomistaja.

Kesäkuun alussa Nummelaan avattiin Ristorante Invar. Vuoden lopulla Salon portti ABC Piihovi uudistettiin.

Sale-ketjun uudistukset alkoivat Pusulassa, Kuusjoella, Marttilassa sekä Virkkalassa. S-marketien kaksi vuotta sitten alkanut uudistus saatetaan tänä vuonna loppuun Karkkilassa, Lempolassa, Vihdissä sekä Salon kauppakeskus Plazassa.

SSO:n palveluksessa työskentelee lähes 1200 ihmistä. Viime vuonna SSO sai Suomen innostavimmat työpaikat -tunnustuksen nyt jo neljättä kertaa.