Taskussa soi Porilaisten marssi – salolaiskouluissa oli valmistauduttu hyvin siihen, ettei kulta-Iivon suoritus jää näkemättä

0
Iivo Niskasen kultahiihto osui suomalaiskoulujen kannalta täydelliseen katseluaikaan. (kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen)

Huhut maastohiihdon kuolemasta Suomessa ovat olleet vahvasti liioiteltuja jo pitkään. Vaikka kilpaa hiihtävien määrä on laskenut todella paljon, ei se aikuisten kuntoilumuotona ole katoamassa niin kauan, kun ”tavaraa riittää” eli lunta on maassa.

Iivo Niskasen kultahiihto näkyi ja kuului laajalti ympäri Suomen. Soittokierros viiteen Salon kouluun varmisti sen, että olympiavoittohiihtoa seurattiin ympäri pinta-alaltaan laajan Salon.

– Meillä oli hirvittävä lähestymisongelma tähän asiaan. Kaikilla paitsi ykkösluokkalaisilla oli aamulla liikuntaa, aloitti Suomusjärven alakoulun rehtori Arto Korpinen.

– Niinpä pitkälti koko koulu oli Niskasen suorituksen aikana hiihtämässä. Pian kisan päättymisen jälkeen oppilaat kysyivät, että mistä tuo ääni tulee, hän jatkoi.

Ääni oli lähtöisin rehtorin matkapuhelimesta.

– Täytyy tunnustaa, että rehtorina ja koulun liikunnasta pitkälti vastaavana seurasin samaan aikaan oppilaiden hiihtämistä ja Porilaisten marssia, Korpinen nauroi.

Torstaista Kerttu Niskasen ja Krista Pärmäkosken mitalihiihtoa katsottiin myös laajalti.

– Striimasimme kisan luokan valkokankaalle matematiikan tunnin aikana. Välillä äänet päällä, välillä pois, Korpinen kuvaili.

”Totta kai seurattiin”, vastasi Perniön yhtenäiskoulun rehtori Arttu Karhulahti Salkkarin tiedusteluun. Karhulahti on tosin tehnyt myös havainnon siitä, kuinka tilanne urheilun katsomisesta poikkeaa aiemmista vuosikymmenistä.

– Prosentuaalisesti lapset seuraavat hiihtoa ihan varmasti vähemmän. On aika paljon sellaisia, jotka eivät tiedä tai ainakaan tienneet olympialaisten olevan käynnissä. Aiemmin kisoja katsottiin paljon koko porukalla ja perheinä, kun nyt se on hajanaisempaa.

Olympiaperinne jatkui siis Perniössäkin.

– Etukäteen laitettiin kaikille opettajille tarkat ajat siitä, milloin ratkaisuhetket tapahtuvat.

Tiistaina elettiin kyseisellä alueella myös hyvin jännittäviä hetkiä, kun Perniön Melassuon maastoista viiden renkaan kisoihin ponnistanut Lauri Vuorinen kilpaili sprintissä.

– Se kilpailu kiinnosti lapsia merkittävästi enemmän, kun Lauri oli tutumpi hiihtäjä, Karhulahti havainnoi.

Muurlan alakoulussakin oli valmistauduttu katsomiseen samalla tarkkuudella kuin urheilija valmistautuu suoritukseensa.

– Siirsimme välituntia jo etukäteen, kun oli laskettu Iivon maaliintuloaika. Siten näimme kisan ratkaisuhetket, eihän niitä nyt voinut jättää katsomatta, Muurlan koulun rehtori Ilpo Vesterinen kertoi.

Niin Vesterisellä kuin varmasti hyvin monilla meistä on omakohtaisia muistoja olympialaisten katsomisesta kouluajoilta. Monessa esimerkiksi jalkapallon parissa mukana oleva mies on ilahtunut hiihtämisen nousseesta statuksesta kuntoliikunnassakin.

– On upea juttu, että aikuistetkin ovat löytäneet taas hiihtämisen esimerkiksi karvapohjasuksien avulla.

Niin Muurlassa, Suomusjärvellä kuin esimerkiksi Kuusjoellakin hiihto on myös liikuntatuntien ohjelmassa nyt todella tiiviisti.

– Meillä on loistavat olosuhteet talviseen ulkoliikuntaan, kun pihalla on jäädytetty luistinrata ja koulusta pystyy menemään melkeinpä suoraan Kuusjoen kuntoradalle hiihtämään, huomauttaa Kuusjoen koulun rehtori Mika Oksa.

Koulussa järjestetäänkin ensi torstaina omat hiihtokilpailut.

– Iivon voiton jälkeen tuli aika monta ilmoittautumista lisää, Oksa naurahtaa.

Hän pitää tärkeänä kisojen seuraamista jo perinteidenkin takia.

– Lasten kotona ei monessa tapauksessa olla kovin innokkaita hankkimaan lapsille suksia saati huoltaa niitä. Ehdottomasti kisoja katsottiin – oppitunti meni peukut pystyssä pitäen.

Myös Toijan koulussa aiotaan hiihtää maanantaina kaikkien oppilaiden voimin – sikäli ja toivottavasti kun kevät ei viikonloppuna vielä yllätä.

Ja tottahan toki, Niskanen oli kulta-Iivo toijalaisissa vastaanottimissakin.

– Ilman muuta katsottiin kisa ja Maamme-lauluakin alettiin melkein viritellä. Porilaisten marssi keskeytti sen, hymähti Toijan koulun rehtori Risto Hemmilä.