Tilastot kertovat karun totuuden – Salon koronatartuntojen määrä on tuplaantunut vain vajaassa parissa kuukaudessa

2
Kuva: SSS-arkisto

Salossa on todettu tänä vuonna jo yli 2 000 koronavirustartuntaa. Asia ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastosta.
Yhteensä tartuntoja on todettu 4 251 kappaletta koko pandemian aikana. Vielä joulukuun 29. päivänä Salon tartuntaluku oli 1 871. Tapausten määrä on siis yli kaksinkertaistunut vajaassa kahdessa kuukaudessa.
Tuhannen tartunnan rajapyykki ylittyi Salossa heinäkuun 30. päivänä viime vuonna. Toisen tonnin täyttyminen vei siis arviolta viisi kuukautta. Sen jälkeen tartuntasuma on eskaloitunut vauhdilla.
Viimeisen seitsemän päivän aikana uusia tartuntoja on havaittu Salossa 230 kappaletta.

Käsidesipisteet ovat koronan luomaa uutta normaalia. Kuva: SSS-arkisto

Ensi kuussa tulee täyteen jo kaksi vuotta siitä, kun Salossa todettiin kaupungin ensimmäinen koronavirustartunta. Sittemmin epidemia on näyttänyt useasti taittumisen merkkejä, mutta maailmalla kehittyneet uudet variantit ja tautiaallot ovat aina löytäneet tiensä Suomeen ja myös Saloon.
Salon ensimmäinen koronavirustapaus todettiin henkilöllä, joka oli ollut lomailemassa Keski-Euroopassa. Kaupunki käynnisti järeät karanteeni- ja jäljitystoimet, jotka tuntuivatkin epidemian alkuvaiheissa tehoavan.
Maaliskuussa 2020 koronatartunta todettiin yhteensä 11 salolaisella, huhtikuussa määrä nousi jo 36:een. Toukokuussa tartuntaluku putosi neljään, ja kesä-syyskuussa uusia tapauksia noteerattiin vain viisi kappaletta. Heinäkuu oli Salossa tuolloin kokonaan koronaton kuukausi.
Loppuvuodesta koronatilanne otti sukelluksen syvään päätyyn. Toinen aalto levisi Suomeen ja Saloon, mikä näkyi alati kasvavina tartuntalukuina. Lokakuussa salolaistartuntoja tilastoitiin 47 kappaletta, marraskuussa 60 ja joulukuussa 91. Suuria määriä kauhisteltiin, mutta jälkikäteen voinee todeta, että pahemmasta ei ollut vielä tietoakaan.

Toukokuussa tartuntaluku putosi neljään, ja kesä-syyskuussa uusia tapauksia noteerattiin vain viisi kappaletta. Heinäkuu oli Salossa tuolloin kokonaan koronaton kuukausi.

Alkuvuodesta 2021 tilanne hiukan tasaantui. Tammikuussa uusia tartuntoja todettiin 50 ja helmikuussa sitäkin vähemmän, 41 kappaletta. Jotkut saattoivat jo huokaista helpotuksesta.
Kevään tullen tasainen pohja vajosi kuitenkin äkkisyvään. Salo sai kansallistakin huomiota korkeista tartunta- ja ilmaantuvuusluvuistaan. Uudet päivittäistartunnat saattoivat olla Helsingin luokkaa, ilmaantuvuudesta puhumattakaan.
Maaliskuussa uusia tartuntoja havaittiin 135 kappaletta, mikä oli yli kolme kertaa enemmän kuin helmikuussa. Huhtikuussa tapauksia todettiin peräti 206 kappaletta, toukokuussa jo hieman vähemmän, 178 kappaletta.
Kesäkuu herätti edellisen vuoden tapaan toiveita. Vaikka tartuntoja todettiinkin 34 kappaletta (kesäkuussa 2020 vain yksi tartunta), lukema oli huomattavasti pienempi kuin edellisinä kuukausina. Heinäkuussa luvut pompsahtivat kuitenkin taas korkeammalle. Tuolloin tapauksia kirjattiin 130. Elokuun ja syyskuun lukemat olivat 179 ja 110.
Lokakuun yhteistartuntaluku jäi Salossa alle sataan, mutta marraskuussa käyrä lähti taas nousuun. Huolestuttavat uutiset eteläafrikkalaisesta omikron-variantista murehduttivat myös Pohjois-Euroopassa. Marras-joulukuussa salolaistartuntoja kertyi viitisensataa kappaletta lisää.

Kasvomaskien käyttöä suositellaan edelleen laajalti. Kuva: SSS-arkisto.

Salon Seudun Sanomat on pitänyt kirjaa kaupungin koronaluvuista viikon mittaisten seurantajaksojen avulla. Omikronin helppo tarttuvuus on näkynyt tartuntamäärissä räikeästi. Esimerkiksi vuodenvaihteeseen ajoittuneella seurantajaksolla (to 30.12–ke 5.1.) tartuntoja todettiin 356 kappaletta.
Tähänastinen korkein lukema tilastoitiin seurantaviikolla to 20.1–ke 26.1., jolloin uusia tartuntoja havaitiin 423 kappaletta, reilut 60 tapausta yhtä päivää kohden. Sittemmin tapausmäärät ovat hieman laskeneet, mutta ovat pysyneet silti reilusti sadan päällä yhtä seurantaviikkoa kohden.
On myös huomioitava, että testausprotokollaa on muutettu. Salossa testataan tällä hetkellä vain riskiryhmäläisiä, raskaana olevia, sote-henkilöstöä ja laitoshoidossa olevia. Omaehtoiset karanteenit positiivisen kotitestin jälkeen ovat yhä yleisempiä.
Todellisuudessa tapausmäärät ovat siis vielä paljon tilastoitua korkeammalla.

Koronarokotteen saaneet salolaisista

Yli 18-vuotiaat

  • 1. annoksen on saanut 90,7 %
  • 2. annoksen on saanut 89,0 %
  • 3. annoksen on saanut 67,7 %

5–17-vuotiaat

  • 1. annoksen on saanut 51,9 %
  • 2. annoksen on saanut 35,7 %
  • 3. annoksen on saanut 0,6 %

Lähde: THL
Juttua täydennetty 23.2. klo 14.26: lisätty rokotuskattavuustiedot.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Yksi täti
9 kuukautta sitten

Kun ei julkaista koronatietoja enää, niin se on samaa kuin pyyhkäistään asia maton alle. Tänäänkin maskia pitävänä sain kuulla, eihän tuollaista enää tarvita.

Sepi
9 kuukautta sitten

Minun mielestäni kaikki julkiset tilat pitäisi alipaineistaa ja vaatia ihmisten käyttämään raitisilmamaskia ja kertakäyttöhaalareita. Jalkineet myös vaihdettava esimerkiksi kaupasta poistuessa, niin jos ne luvut alkaisivat laskea.