Torin huoltorakennus nousee hupun suojissa – millainen rakennuksesta tulee, katso havainnekuvat

0
– Tämähän on ihan kaunis rakennus ja sopii hyvin tähän ympäristöön, sanoo salolainen Jenna Ahlqvist uudesta huoltorakennuksesta nähtyään sen havainnekuvat. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon torin huoltorakennuksen rakentaminen etenee suunnitelmien mukaisesti. Rakennuksen pitäisi olla valmis kesäkuun alussa.

– Rakentaminen on edennyt suhteellisen hyvin. Talvi on ollut hankala, mutta suurin piirtein aikataulussa ollaan. Uskon, että kesäkuun alkuun mennessä on valmista, kun nyt saatiin siihen huppu päälle, eikä olla enää säiden armoilla, sanoo talonsuunnitteluarkkitehti Tommi Kaarto Salon kaupungin tilapalveluista.

Huoltorakennuksen tekee turkulainen rakennusliike Varpe Oy, joka on rakentanut myös Märynummen uuden koulun ja päiväkodin. Työt aloitettiin ennen joulua, ja nyt pohjan rakennustyöt ovat valmiit.

– Tällä viikolla aletaan varmaan tehdä rakennuksen puurunkoa ylöspäin, Kaarto kertoo.

 

Torin huoltorakennuksesta tulee lautaverhoiltu. Värilltään se on harmaa, ja mausteena on mukana viininpunaista. Ylemmässä havainnekuvassa rakennus on kuvattu lännestä päin ja alemmassa kuvassa näkyy rakennuksen pohjoispuoli eli esiintymislavan puoleinen sivu.

Huoltorakennuksesta tulee L-kirjaimen muotoinen. Sen toinen sivu on noin 16 metriä ja toinen sivu vajaat 14 metriä pitkä. Yksikerroksiseen rakennukseen tulee tilaa yhteensä noin 120 neliötä.

Rakennukseen tulee yleisötilaisuuksia palvelevat wc-tilat, kaupungin info- ja markkinointipiste, torivalvojan työ- ja sosiaalitilat sekä torikauppiaita palveleva huoltopiste. Lisäksi sinne tulee kylmä varasto torikalusteille ja pukukoppi ympyräparkin luistinradan luistelijoiden käyttöön.

– Kun rakennus valmistuu, torin vanha huoltomökki ympyräparkista puretaan. Parkkipaikkojen määrä ei oleellisesti muutu ja ympyräparkki toimii normaalisti. Myös ympyräparkin kierrätyspiste jää ennalleen, Kaarto kertoo.

Kun rakennustyömaa edistyy, ohikulkijoita alkaa kiinnostaa entistä enemmän, millainen rakennuksesta oikein tulee. Kun työmaa nyt huputettiin eli sääsuojattiin, jotkut säikähtivät, tuleeko itse rakennuksesta noin korkea. Rakennuksesta on kuitenkin tulossa varsin hillitty, kertoo rakennuksen suunnitellut Tommi Kaarto.

– Kun kyseessä on huoltorakennus, ei ole tarkoitus tehdä siitä mitään katseenvangitsijaa, vaan saada se sulautumaan ympäristöönsä. Rakennuksesta tulee väritykseltään harmaa, ja viininpunaista käytetään piristeenä muun muassa ovissa ja metalliosissa, hän kuvailee.

Rakennukseen tulee pulpettikatto, joka on aavistuksen vino, vastaparina torin esiintymislavan purjekatokselle. Katon esiintymislavan puoleinen reuna on muuta kattoa ylempänä.

Salolainen Suvi Seppänen käy Salon torilla varsinkin iltatoritorstaisin. Hänestä uusi huoltorakennus vaikuttaa havainnekuvissa hyvältä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

 

EI SITTENKÄÄN MIKÄÄN JÄTTILÄINEN

SSS kävi torstaina torilla kysymässä salolaisten ajatuksia uudesta huoltorakennuksesta. Työmaan perusteella on vielä vaikea sanoa, millainen rakennuksesta tulee, mutta näytimme haastateltaville rakennuksen havainnekuvat.

Salolainen Jenna Ahlqvist nyökkää kuville hyväksyvästi.

– Tämähän on ihan kaunis rakennus ja sopii hyvin tähän ympäristöön, hän summaa.

– Olen kuullut, kun olen käynyt tässä torilla, että monet ihmiset ovat kauhistelleet rakennuksen kokoa. Mutta sehän johtuu siitä, että ympärillä olevat rakennustelineet ovat niin isot. Näiden havainnekuvien perusteella siitä ei ole tulossa mikään jättimäinen rakennus.

Ahlqvist pitää erityisen hyvänä, että rakennukseen on tulossa yleisöwc:t.

– Joskus toriaikana on tullut käytettyä R-kioskin vessaa. Ne ovat olleet epäsiistit, ja niitä on ollut hankala käyttää.

Myös Suvi Seppänen antaa havainnekuvista positiivisen arvion.

– Kyllä se minun mielestäni näyttää hyvältä. Ja on myös hyödyllinen, hän sanoo.

Antti Laitinen ei ole ihan yhtä ihastunut.

– Se näyttää ihan huoltorakennukselta. Nimi ja ulkonäkö vastaavat hyvin toisiaan, hän arvioi.

– Ruma kuin ruutana, mutta tarpeellinen. Varmasti se on hyödyllinen kaikille niille, jotka tässä torin alueella asioivat ja ovat töissä, hän lisää.

Uuden rakennuksen lähellä työskentelevä, thaimaalaista katuruokaa myyvä Wirat Dolprasit vahvistaa, että rakennus tulee tarpeeseen.

– On hyvä, kun saadaan lähelle siistit vessat, hän sanoo.

– Kaikki muut ovat rakennuksesta iloisia, mutta rakennuksen paikalla olleet mustikanmyyjät ovat vähän huolissaan, missä he sitten myyvät. Olen sanonut heille, että tori on suuri, täällä riittää tilaa, Dolprasit hymyilee.

Wirat Dolprasit myy thaimaalaista katuruokaa torilla, aivan uuden huoltorakennuksen naapurissa. Hän on tyytyväinen varsinkin siihen, että rakennukseen tulee uudet siistit yleisövessat. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo