Tutkija näkee suursodan riskin – Ulkopoliittisen instituutin Jussi Lassila toivoo länsimailta kylmäpäisyyttä

0
– Ruumiita tulee myös Venäjän puolelle kuten pitää tullakin, Venäjän politiikkaan erikoistunut salolaissyntyinen tutkija Jussi Lassila sanoo. Kuva: Ulkopoliittinen instituutti

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on käänteentekevä ja sillä on historiallinen merkitys Ukrainan tulevaisuuteen ja Venäjän kehitykseen. Näin toteaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila, jonka erikoisalaan kuuluvat Venäjän sisäpolitiikka, nationalismi, poliittinen retoriikka ja viestintä.
Salolaissyntyinen Lassila näkee Venäjän sotatoimet presidentti Vladimir Putinin henkilökohtaisena projektina, jonka maaliin saattaminen on arvoitus. Ukrainaan tehty sotilaallinen hyökkäys yllätti tutkijan, mutta hän toteaa, että päätös oli selvästi tehty jo hyvissä ajoin.
– Putinin televisiopuheessa kaikki viittasi siihen, että se oli etukäteen nauhoitettu ja täyttä teatteria, Lassila toteaa.
Nykyisten tietojen perusteella Venäjän aloittamien sotatoimien tulevaisuutta on vaikea puntaroida. Lassila kuvaa tilannetta dramaattiseksi ja huolestuttavaksi.
– Venäjä pyrkii Ukrainan sotilaalliseen lamauttamiseen, mutta maahan tunkeutuminen tulee maksamaan myös Venäjälle. Ukrainan sotilaalliseen infrastruktuuriin iskeminen ei eliminoi sissisodan mahdollisuuksia, ja ruumiita tulee myös Venäjän puolelle kuten pitää tullakin.
Jussi Lassila toteaa tilanteen olevan länsimaille näytön paikka sen suhteen, miten rankkoja toimia ne voivat ottaa käyttöön. Hän näkee, että Venäjä on varautunut sotimaan, mutta se ei ole huomioinut tekonsa kaikkia vaikutuksia.
– Tästä seuraa kylmää kyytiä Venäjän taloudelle, Lassila sanoo.
Hän epäilee, että länsimaat eivät uskalla antaa selkeää sotilaallista tukea Ukrainalle, mutta toivoo kylmäpäisyyttä ja kovempia otteita.
– Nyt pitäisi löytyä kylmäpäisyyttä muistuttaa ydinaseista vaikka Yhdysvaltain tuella. Se on brutaalia ja hurjaa puhetta, mutta Putinin öykkärimäisyydelle ei voida antaa tilaa. Kaikki pelkäävät toimien johtavan suursotaan ja se riski tässä on olemassa, Lassila sanoo.
Putin on uhannut ”ennennäkemättömillä seurauksilla”, jos muut maat puuttuvat Venäjän sotilasoperaatioon.