Tyksin Majakkasairaala avautuu maanantaina – synnytysosasto on jo toiminnassa

0
Tyks Majakkasairaala avautuu virallisesti maanantaina, vaikka osa toiminnoista on jo siirtynyt uuteen sairaalaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Turun yliopistollisen keskussairaalan Majakkasairaala avautuu asiakkaille tulevana maanantaina.

Muutto uuteen sairaalaan on parhaillaan käynnissä. Muuttoa on tehty kahden viikon ajan Tyksin mäellä. Suurin osa muutosta on saatu valmiiksi maanantaiseen mennessä. Yksiköitä on muuttanut U-sairaalan lisäksi myös esimerkiksi Dentalia-rakennuksesta.

Uuden sairaalan kävijämäärä tulee olemaan yli 100 000 vuodessa.

– Majakkasairaala uudistaa monella tavalla toimintaamme. Erikoisalojemme yhteistyö paranee ja toimintamme tehostuu, kun raskas kirurgia on keskitetty Majakkasairaalan ja T-sairaalaan, sairaalajohtaja Petri Virolainen sanoo tiedotteessa.

Lasten ja nuorten päivystys sekä raskauspäivystys ja synnytysosasto ovat jo toiminnassa. Ensimmäinen vauva Majakkasairaalassa syntyi muuttopäivänä 10. helmikuuta kello 11.24.

Lasten ja nuorten vastaanotot ja osastot ovat myös muuttaneet. Esimerkiksi keskosvauvojen vaativat muutot saatiin turvallisesti tehtyä sairaaloita yhdistävien tunneleiden kautta. Kuljetukseen osallistui usean henkilön tiimi.

Lasten ja nuorten sairaalajaksolla perheen mukanaolo on tärkeä hoidon onnistumisen kannalta.

– Vanhempien läsnäoloon meillä on nyt erityisesti suunnitellut tilat. Kaikissa huoneissa on avattava vuode vanhemmalle. Pitkämatkalaisille vanhemmille on huoneita, joissa voi esimerkiksi tehdä töitä, toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen kertoo tiedotteessa.

Ensimmäisenä Majakkasairaalassa aloittivat toimintansa korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä foniatrian vastaanotot 7. kerroksessa helmikuun alussa.

Korvaklinikan kaikki vastaanotot, vuodeosasto, kuulokeskus sekä leikkaus- ja päiväkirurgian yksiköt sijaitsevat lähellä toisiaan, mikä helpottaa yksiköiden yhteistyötä.

U-sairaalassa muutot jatkuvat. Useita yksiköitä muuttaa ylemmistä kerroksista alaspäin. Toimintaan jäävät toistaiseksi kerrokset yhdestä viiteen.

– U-sairaala saadaan tyhjäksi vasta, kun olemme saaneet rakennettua lisää uutta tilaa. Seuraavaksi on suunnitteilla lisäsiipi T-sairaalaan. Sairaanhoitopiirin pitkän aikavälin tavoitteena on purkaa U-sairaala ja rakentaa tilalle uusi, Virolainen kertoo.

U-sairaalaan jää vielä lasten ja nuorten klinikan sekä neurokeskuksen, esimerkiksi työ- ja liikennelääketieteen, vastaanottoja. Myös terapeuttien, psykologien ja sosiaalityöntekijöiden vastaanottoja jatkuu U-sairaalassa.

Majakkasairaala
Yli 100 000 asiakasta vuodessa

90 000 vastaanottokäyntiä
15 000 osastohoitojaksoa
10 000 leikkaussalitoimenpidettä
4 000 synnytystä (4 200 vuonna 2021)
Yli 1 100 työntekijää

Rakennukseen sijoittuvat:

Lasten ja nuorten sairauksien hoito
Naistentautien ja synnytysten hoito
Korva-, nenä- ja kurkkusairauksien hoito
Suu- ja leukasairauksien hoito
Kuvantaminen
Lähde: Tyks