Ukrainalaisia kausityöläisiä saapuu nyt Saloon, vaikka lomat ovat kesken – sodan uhka luo epävarmuutta

0
Ukrainan yllä oleva sodan uhka huolettaa myös Salossa asuvia ukrainalaisia. Rannikon puutarhalla työskentelevät Alla Rezvaniuk ja Krystina Bondarenko kirjoittivat mielipiteensä tilanteesta kännykällä, ja käännösohjelma käänsi sen suomeksi: Ukrainan ihmiset eivät halua sotaa, he haluavat elää rauhassa!!!! Ja harmi, että siviilit kärsivät politiikan takia!!! Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vuoden ensimmäiset mansikantaimet on saatu juuri purkitettua kasvihuoneen lämpöön. Kasvihuonetta ympäröivät valkoisena hohtavat kinokset, mutta sisällä lasketaan jo päiviä kotimaisen mansikan satokauden alkuun.
– Kuukauden päästä tulee ensimmäiset mansikat, sanoo Alla Rezvaniuk.
Ukrainasta kotoisin oleva Rezvaniuk on tehnyt töitä Rannikon puutarhalla kymmenen vuoden ajan. Hän asuu Salossa teini-ikäisen poikansa kanssa, mutta puoliso on edelleen kotiseudulla Kovelin kaupungissa Ukrainan luoteisosassa.
Juuri nyt Ukrainan tilanne on hyvin epävakaa, ja sodan uhka herättää laajaa huolta. Rezvaniuk sanoo, että maan länsiosissa arkea eletään kuitenkin kuten ennenkin.
– Kävin viimeksi Ukrainassa tammikuun puolivälissä. Kaikki oli silloin normaalisti ja on tälläkin hetkellä.

Alla Rezvaniuk kertoo seuraavansa Ukrainan tilannetta ukrainalaismedian verkkouutisoinnin kautta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Venäjän joukot ympäröivät Ukrainaa parhaillaan kolmelta suunnalta: pohjoisessa, idässä ja etelässä.
Maanantai-iltana Venäjän presidentti Vladimir Putin tunnusti Itä-Ukrainan separatistialueiden Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden, ja tämän jälkeen Putin määräsi alueille sotilaita ”turvaamaan rauhaa”.
Rannikon puutarhan yrittäjä Esa Rannikko sanoo, että epävarmuus on lisääntymässä. Vielä muutamana päivä sitten tilanne oli seesteinen, mutta nyt Ukrainassa lomalla olevia työntekijöitä tulee Saloon kesken loman. Heitä ei haittaa edes se, ettei töitä ole välttämättä vielä tarjolla.
– Työntekijöitä alkoi yhtäkkiä ilmaantumaan maanantai-iltana. Kolme nuorta aikuista soitti Helsinki-Vantaan lentokentältä, että he ovat nyt tulossa. Ja sitten tuli seuraavilta viestiä, että jos he tulisivat jo nyt.
Rannikon puutarha on Suomen suurimpia kausityövoiman työllistäjiä, ja eniten työvoimaa tulee juuri Ukrainasta. Parhaillaan tilalla on tusinan verran ukrainalaisia, mutta kesäksi määrän on tarkoitus kasvaa lähemmäs 500:aa. Rannikko arvioi, että kesällä puutarha saattaa olla Suomen suurin ukrainalaisten työyhteisö.
Sodan uhka luo ison kysymysmerkin kausityövoiman saatavuuteen. Sota muuttaisi ihmisten mahdollisuuksia ja haluja lähteä Suomeen.
– Se pohdituttaa itseäni kovinkin paljon, sanoo Rannikko.
Kausityövoiman suhteen eletään nyt kautta, jolloin lupahakemusten määrä kasvaa. Eniten työntekijöitä saapuu huhti-, touko- ja kesäkuussa, ja monen potentiaalisen tulijan paperityöt ovat vielä kesken.
– Jos konsulaatti menisi kiinni, niin olisimme tosi lirissä, sanoo Rannikko.
Rannikon puutarhalla on juuri saatu kauden ensimmäiset mansikantaimet kasvamaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Epävakaa tilanne on jatkunut Ukrainassa pitkään, eivätkä kausityöntekijätkään ole kokonaan säästyneet murheilta.
Rannikko kertoo, että kahdeksan vuotta sitten hän huomasi jonkin asian painavan erityisen paljon työntekijöiden mieliä.
– Koko porukka oli flaatia aamulla. Kysyin heiltä, mikä on.
Rannikko sai kuulla, että yhden työntekijän kotitalo oli räjäytetty Ukrainassa.
– Onneksi hänen tyttärensä oli sinä yönä isovanhempien luona.
Ukrainan epävakaa tilanne mietityttää Rannikkoa paitsi työvoiman saatavuuden myös työntekijöiden jaksamisen kannalta.
– Mikä on toimintakyky, jos on pelon ja kauhun vallassa? Kysyn heiltä säännöllisesti aiheesta, mutta he ovat aika vaitonaisia. He näkevät asian tällä hetkellä valoisampana kuin mitä minä näen. Varmaan on kyse siitäkin, mitä informaatiota kukakin saa.
Puutarhan ukrainalaiset työntekijät tulevat pääosin maan keskiosista ja lännestä.
– Ukraina jakautuu tällä hetkellä varmaankin kolmeen sektoriin. Lähellä Puolan rajaa ollaan täysin huolettomia, keskellä kasvaa maanpuolustustahto ja itäpuolella on tosi vaikeaa, mutta siellä on ollut jonkun aikaakin jo vaikeata. Ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa maan sisällä. Etelässä taidetaan olla jo ihan venäläisiä. Vanhat valtaukset unohtuvat tämän sodan uhan alla, miettii Rannikko.
Alla Rezvaniuk ja Krystina Bondarenko kertovat, että heidän kotiseuduillaan elämä on jatkunut sodan uhasta huolimatta normaaliin tapaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kahden vuoden ajan puutarhalla työskennellyt Krystina Bondarenko kertoo käyneensä viimeksi vuodenvaihteessa kotimaassaan.
Bondarenkon perhe asuu Kiovassa, joka on maan pääkaupunki. Kiovassa on noin 2,8 miljoonaa asukasta, eivätkä itärajan levottomuudet ole vaikuttaneet miljoonakaupungin arkeen.
– Kaupat ovat auki, ja ihmiset käyvät töissä. Opiskelijat opiskelevat etänä, mutta se johtuu koronavirustilanteesta, kertoo Bondarenko.
Venäjän toimet ja tilanne kotimaassa mietityttää Bondarenkoa.
– Tilanne maassa ei ole yksiselitteinen. Ihmiset odottavat lisätietoa.
Bondarenko ja Rezvaniuk puhuvat jonkin verran suomea ja englantia, mutta parhaiten haastattelutilanne etenee kännykän käännösohjelman avulla. Naiset muotoilevat yhdessä mielipiteen, jonka viesti on yksiselitteinen. Kännykän näytöllä lukee:
– Ukrainan ihmiset eivät halua sotaa, he haluavat elää rauhassa!!!! Ja harmi, että siviilit kärsivät politiikan takia!!!