Väistämisvelvollisuus. Se on yksi asia, joka ylikonstaapeli Mika Virolaiselle tulee mieleen polkupyöräilijöistä ja Salon kadunristeysten vaaranpaikoista.
– Autoilijat antavat pyöräilijöille tilaa todella usein. Se aiheuttaa ongelmia ja voi luoda joillekin väärän mielikuvan, että pyöräilijällä olisi etuoikeus ajaa risteykseen, Virolainen sanoo.
Itsekin pyöräilyä harrastavan Virolaisen ei tarvitse etsiä esimerkkiä kaukaa. Se löytyy heti poliisiaseman kulmalta, jossa Torikadun pyörätietä ajavat pyöräilijät kohtaavat Kirkkokatua ajavat autoilijat.
Torikadun ja Kirkkokadun risteys on Salossa yksi vilkkaimmista pyöräilijöiden ja autoilijoiden kohtauspaikoista. Pyöräilijät tulevat risteykseen kärkikolmion takaa.
– Pyöräilijä väistää Kirkkokadun liikennettä. Suojatien antama etuoikeus koskee vain jalankulkijaa, Virolainen muistuttaa.
Autoilijoista suurin osa antaa kuitenkin kohteliaasti tilaa pyöräilijöille. Tavan takaa syntyy pattitilanteita, kun vasemmalta tuleva auto pysähtyy, mutta oikealta lähestyvän autoilijan aikeita ei voi tietää.
– Väistämissäännöt kertovat ajojärjestyksen, jota noudattamalla liikenne on sujuvaa, Virolainen toteaa.
Toisaalta jotkut polkupyöräilijät ja sähköpotkulautailijat työntyvät suojatielle uhkarohkeasti autoista välittämättä.
– Kaikki pyöräilijät eivät välttämättä tunne sääntöjä eikä heiltä vaadita ajokorttia, joten joustavuus täytyy muistaa kaikin puolin, Virolainen sanoo.

Pyöräilijöiden väistämisvelvollisuus koskee vain risteävää liikennettä. Torikadulta vasempaan Kirkkokadulle kääntyvän ajoneuvon on väistettävä pyörätietä kulkevaa pyöräilijää.
– Ajoneuvolla käännyttäessä on tieliikennelain mukaan väistettävä muun muassa risteävää tietä ylittävää pyöräilijää, Virolainen huomauttaa.
Torikadun ja Horninkadun risteyksessä on korotettu suojatie, mutta se ei vaikuta ajojärjestykseen.

Väistämissäännöt muuttuvat, jos polkupyöräilijä taluttaa pyöräänsä. Silloin hänet katsotaan jalankulkijaksi. Tieliikennelain mukaan ”jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, on annettava esteetön kulku”.
– Suojatielle pyrkiviä jalankulkijoita ei kunnioiteta Salossa tarpeeksi. Autoilijan pitää hiljentää suojatietä lähestyttäessä niin, että pystyy pysäyttämään ennen sitä. Suojatie, jolle jalankulkija on pyrkimässä, on sama kuin kärkikolmio tai punainen liikennevalo, Virolainen korostaa.
Suojatiellä pyöräileminen oli aiemmin kielletty pyörätien jatkeita lukuunottamatta, mutta ei enää. Kesäkuussa 2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan polkupyörällä saa ajaa kaikilla suojateillä, kunhan varoo jalankulkijoita.
”Ajoneuvolla suojatiellä ajorataa ylitettäessä ei saa aiheuttaa vaaraa eikä haittaa jalankulkijalle”, laissa todetaan.

Toinen kevyttä liikennettä koskeva ikuisuusongelma on Virolaisen mukaan pyörällä ja kevyellä sähköajoneuvolla ajaminen jalkakäytävällä.
– Hiljaisellakin nopeudella pyöräilevä aikuinen voi aiheuttaa vaaraa esimerkiksi kulman takaa tai liikkeestä ulos astuvalle lapselle tai vanhukselle. Kaikki tietävät säännön, mutta silti sitä rikotaan jatkuvasti.
Poliisi puuttuu rikkeisiin mahdollisuuksiensa mukaan.
Taas tehdään ongelmia selvistä asioista. Jos väistämissäännöt ovat liian vaikeita, on paras ryhtyä jalankulkijaksi. Silloin kaikki väistävät sinua.
Peltilehmä on se pyhä lehmä, pensas on vieläkin liian halpaa.
Ei jalankulkijankaan kuuluisi hyppiä kadulle autojen eteen miten ja milloin sattuu. Kärkikolmiot risteyksissä koskevat myös heitä. Suojatie ei suojaa, jos siihen varomattomasti menee.
Kyllä Salossa on skarpit kuskit, kun vahinkoja tapahtuu minimaalisesti vuosittain.
Kärkikolmio ei koske jalankulkijaa suojatiellä.
Salossa on niin hyvä näkyväisyys kaikilla suojateillä, että jos jalankulkija jää auton alle, vika on vain ja ainoastaan autoilijan. Kyllä autoilijan täytyy varautua aina kaikilla suojateillä siihen, että sinne saa ja voi joku kävellä.
Autoilijan tulee tarkkailla suojateitä, kun niitä lähestyy. Selittelyille ei ole sijaa.
Suojatiellä jalankulkijalla on aina etuajo-oikeus, ei ole mitään kärkikolmioita heitä rajoittamassa.
Keskustan alueella autot voisivat välillä pysähtyä ja antaa koululaisille tietä. Kauan saa odotella.
En nyt oikein allekirjoittaisi tuota väitettä, jalankulkijalle omien havaintojeni mukaan annetaan hyvin tietä. Pitää selkeästi osoittaa olevansa menossa yli esimerkiksi katsekontaktilla lähestyvään autoon ja menemällä riittävän lähelle suojatietä.
Osa jalankulkijoista on monesti vähän siellä päin ja luimistelevat jonnekin ihan muualle, jolloin autoilijankin on vähän hankala lukea ihmisestä, mitä tämä aikoo tehdä.
Miten ne pyöräiliät saataisiin pois jalkakäytäviltä, ja miten niihin pyöriin saataisiin lakisääteiset valot? Trafi tekee viisaudessaan sääntöjä, joita kukaan ei valvo. Polkupyörään valot eteen ja taakse on sinänsä asiaa, mutta entä ne takavalottomet autot? Turha vedota EU:n pykäliin.