Varma lähestyvän kevään merkki – tuttu tynnyri vietiin Salonjokeen odottamaan jäidenlähtöä

0
Salossa arvuutellaan jäidenlähdön ajankohtaa jo 64:tta kertaa. Lions Clun Salon Kalervo Lehtonen (vas.) ja Matti Laakso veivät tutun kilpatynnyrin Salonjokeen. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon varmin lähestyvän kevään merkki on jälleen ilmestynyt tutulle paikalle keskelle Salonjokea. Kyseessä on siisLions Club Salonlegendaarinen jäätynnyri, joka asennettiin torstaina taksikopin viereen.

Tynnyri on tärkein osa Lions Clubin järjestämää jäidenlähtöveikkausta. Jäiden katsotaan lähteneen Salonjoesta sillä hetkellä, kun tynnyri alittaa Turuntien sillan.

Lions Club Salon jääveikkauksella on pitkät perinteet, jääveikkaus järjestetään nyt jo 64:ttä kertaa. Salonjoessa on tähän aikaan vuodesta yleensä aina jäätä.

– Tynnyri on jäänyt viemättä Salonjoen jäälle vain kolme kertaa. Päävoitto on arvottu niinä kertoina, kun jäätä ei ole ollut, kertoo Matti Laakso Lions Club Salosta.

Tällä kertaa ei ollut pelkoa jäiden kestävyydestä. Taksikopin kohdalla jäätä oli torstaina 44 senttimetristä 52 senttimetriin.

200 litran tynnyri on jäässä kiinni kolmella köydellä, jotta se ei pääsisi liikkumaan ennen aikojaan esimerkiksi jään päällä olevan veden matkassa.

– Vesi virtaa usein jään päällä ennen varsinaista jäidenlähtöä, Laakso sanoo.

Matti Laakso (vas.) ja Kalervo Lehtonen veivät torstaina Lions Club Salon jääveikkaustynnyrin tutulle paikalle taksikopin kohdalle Salonjokeen. Kuva: SSS/Marko Mattila

Perinteisen jääveikkauksensäännöt ovat yksinkertaiset:tarkimmin jäiden lähdön hetken arvannut voittaa pääpalkinnon.

Arpajaisiin voi osallistua ostamalla viiden euron arvan. Lipukkeeseen kirjataan oma arvaus siitä, koska tynnyri lähtee liikkeelle ja alittaa sillan.

– Jäät ovat lähteneet Salonjoesta yleensä huhtikuun alkupuolella, Laakso vinkkaa.

Tosin jäidenlähdön ajankohta on vaihdellut vuosien aikana paljonkin.

– Vuonna 1966 jäät lähtivät kovan lumi- ja pakkastalven jälkeen vasta 28. huhtikuuta., Laakso muistelee. Viime vuonna tynnyri lipui sillan ali 30. maaliskuuta kello 5.

Tynnyrin liikkeitä seurattiin ennen taksikopilta, mutta nykyään jäiden lähtöä katsellaan videon välityksellä. Tynnyristä menee reaaliaikaista kuvaa kolmelle Lions Clubin jäsenelle.

Arpojen myynti loppuu 14. maaliskuuta, minkä jälkeen kamera kytketään päälle.

Jääveikkauksentulot käytetäänhyväntekeväisyyteen. Tänäkin vuonna tuotto ohjataan kokonaisuudessaan Saloon.

– Myös paikalliset urheiluseurat saavat tuloja myymällä arpoja, Laakso kertoo.

Arpoja on tänä vuonna myynnissä 1 300 kappaletta. Päävoitto on 390 euron arvoinen rannekello. Lisäksi arvotaan 21 muuta voittoa, kuten lahjakortteja.

Arpoja myydään Linjurin ja torin R-kioskeissa sekä Helsingintien Teboililla ja Kello ja Kulta Jokisen liikkeessä Turuntiellä. Arvat myös palautetaan näihin liikkeisiin.