Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hallitukseen 15 jäsentä ja lautakuntiin 13

5
Hyvinvointialue päättää muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista. Kuvassa Salon läntinen terveysasema.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen 79-jäseniselle aluevaltuustolle valitaan puheenjohtajan lisäksi kolme varapuheenjohtajaa.

Aluehallitukseen tulee 15 jäsentä. Lisäksi perustetaan hallituksen jäsenistä ja varajäsenistä koostuva konsernijaosto. Hallitus voi perustaa myöhemmin muita valmistelevia toimielimiä.

Lakisääteisen aluevaalilautakunnan ja tarkastuslautakunnan lisäksi hyvinvointialueelle perustetaan viisi valmistelulautakuntaa, joiden rakenne perustuu elinkaariajatteluun.

Ruotsinkielisten palveluiden ja pelastustoimen palveluiden lautakuntien lisäksi perustetaan lasten ja nuorten, työikäisten sekä ikääntyneiden palveluiden valmistelulautakunnat. Lautakuntiin valitaan kuhunkin 13 jäsentä.

Asioita valmistelee lautakuntien lisäksi tulevaisuuden, tutkimuksen ja osaamisen neuvottelukunta.

Asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi perustetaan lisäksi nuorisovaltuusto sekä vanhus-, vammais- ja monikulttuurisuusneuvostot.

Toimielinrakenteesta ja niiden kokoonpanosta linjattiin hyvinvointialueen valtuustoryhmien välisissä neuvotteluissa perjantaina.

Ensi perjantain kokouksessa lyödään lukkoon, minkä verran mikäkin puolue saa toimielimiin paikkoja. Samalla päätetään toimielimien puheenjohtajuuksista.

Kokouksen jälkeen puolueet alkavat sorvata paikkajakoa sisäisissä kokouksissaan. Silloin selviää, kuka saa puolueen hallitus- ja lautakuntapaikkoja ja keitä nostetaan toimielinten puheenjohtajistoon.

Puolueet päättävät ja tiedottavat valinnoistaan omaan tahtiinsa. Valinnat hyväksytään lopullisesti hyvinvointialueen valtuuston ensimmäisessä kokouksessa 2. maaliskuuta.

Puolueiden välisiä paikkaneuvotteluita johtanut Ville Valkonen (kok.) sanoo, että toimielinten koosta päätettäessä mietittiin, miten niistä saadaan mahdollisimman toimivia, edustavia ja tehokkaita.

– Liian suuri toimielin ei pysty tehokkaasti toimimaan, ja liian pieni ei tule alueellisesti tasapainoiseksi, hän perustelee.

Nyt linjattu Varsinais-Suomen hyvinvointialueen päätöksenteko-organisaatio on väliaikainen. Ajatuksena on, että toimielinten kokoa, toimivaltaa ja kokoonpanoa arvioidaan uudelleen alkukauden kokemusten perusteella.

Mahdollista on, että joitain toimielimiä lakkautetaan ja toisia perustetaan tilalle. Tarkennuksia johtamisjärjestelmään saattaa tuoda myös hyvinvointialueen hallintosäännön rakentaminen.

– Lähtökohta on, että marraskuussa arvioidaan tilannetta uudelleen. Voi olla, että ensi vuonna tarvitaan uusi valmistelukierros. Tämä on niin suuri uudistus, ettei vastaavaa ole ennen tehty, Valkonen muistuttaa.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Muurlalainen
7 kuukautta sitten

Lisää hallintobyrokratiaa luvassa. Vieläkö valittu riviedustaja luulee vaikuttavansa johonkin lopputulokseen muutoin kuin äänestämällä kiltisti ryhmäpäätösten mukaisesti.

Repa
7 kuukautta sitten
Reply to  Muurlalainen

Juurikin näin. Miksiköhän aluevaltuustoon on pitänyt edes valita 79 edustajaa, 20-30 edustajaa olisi hyvin riittänyt. Pitäisikö myös kaupunginvaltuutettujen määrää pienentää nyt kun suuri osa asioista siirtyy alueiden päätettäväksi.

Mamma maalta
7 kuukautta sitten
Reply to  Repa

Älyttömän isolta tuntuu tuo aluevaltuuston henkilömäärä. Kaupunkien valtuustoissakaan eivät käsiteltävät ja käsittelyyn tulevat asiat tahdo tavoittaa kaikkia valtuutettuja, ja tuskin edes tarkkaan lukevat kokousesittelylistoja saati etsivät lisätietoja.

Eli epäilemään laittaa aluevaltuustojen ja -valtuutettujenkaan enempään pystyvän?

Keijo K
7 kuukautta sitten
Reply to  Mamma maalta

Pelkkää asiaa!

Keijo K.
7 kuukautta sitten
Reply to  Muurlalainen

Kaikki ne eurot, jotka haaskataan turhaan byrokatiaan, olisivat oikein käytettynä avain hyvään terveydenhoitoon.