Ässien ja Iinan runkosarja – Salohallissa lyömättömän LP Viestin seuraava vastustaja määrittyy lauantaina

0
Iina Andrikopoulou teki OrPoakin vastaan pisteitä kovalla prosentilla ja välillä myös useita metrejä verkon takaa lähteneillä hyökkäyksillä. (kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

LP Viestin runkosarjan kakkossijan varmistanut lentopallon naisten Mestaruusliigan ottelu lässähti Oriveden Ponnistuksen pelaajien poissaolotilanteen takia. Salolaisten asenne säilyi 3–0-voitossa kuitenkin alusta loppuun hyvänä.

Tällä tietoa ensi torstaina alkavien puolivälierien vastustaja määrittyy lauantaina. Kun JymyVolley nousi LP-Vampulaa vastaan 0–2-erätilanteesta 3–2-voittoon, on vaihtoehtoja edelleen kolme. Jymyn nousu Viestin vastustajaksi edellyttäisi sen voittoa Hämeenlinnan vieraana.

– JymyVolley voisi olla meille toivevastustaja. Pelipäivät saataisiin heidän kanssaan sovittua helposti, ja lisäksi heillä on ollut omat ongelmansa pelaajatilanteen osalta viime aikoina. Vampula on hakenut viime aikoina joitain hyviä voittoja, vaikka nyt Jymylle hävisivätkin, kommentoi LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

Toinen sija ei LP Viestin vajaan kymmenen vuoden takaisia aikoja muisteleville kuulosta välttämättä ihmeelliseltä asialta. Tosiasia on kuitenkin se, että ottelukohtainen sarjapistekeskiarvo 2,55 oli parempi kuin kolmeen vuoteen ja toiseksi paras kauden 2015–2016 jälkeen.

Taakse jäi LP Kangasala, joka vielä viime kaudella dominoi runkosarjaa.

– Kyllä tämä meni hiukan yli odotusten, ja etenkin pistemäärä oli kovempi kuin mitä ehkä osattiin odottaa. Usein noilla pisteillä voitettaisiin runkosarja, veti Lemminkäinen mennyttä yhteen.

Yli viiden kuukauden kokonaisuus oli harvinaista kolmen joukkueen tasaista ylivoimaa. Pölkky ei ole hävinnyt millekään muulle joukkueelle kuin LP Viestille ja LP Kangasalalle. Kärkiryhmät päihittivät toisiaan ristiin, ja kaikki kotiottelunsa voittaneiden salolaisten ykköstila sulikin lopulta tappioihin LP-Vampulaa ja Puijo Wolleyta vastaan.

– Kun kärjessä on näin tiukkaa, ei pisteitä saa juurikaan hukata muita joukkueita vastaan, Lemminkäinen mainitsi.

Yksilötasolla runkosarja jää mieleen vastustajia kovasti horjuttaneesta syöttöpelistä ja Iina Andrikopoulousta. Jessica Kosonen takoi viisi ässää OrPon kenttäpuoliskolle, ja LP Viestillä on ässätilastossa kolmoisjohto Anna Czakanin ja Andrikopouloun ansiosta.

Andrikopoulou voittaa pistepörssin. Hänen hyökkäysprosenttinsa on laitapelaajista paras ja harvinaisen korkea Suomen kentille. Torjuntapistemäärä on koko liigan kahdeksanneksi suurin, ja edellä on vain keskipelaajia. On siinä yhdelle pelaajalle meriittejä kerrakseen.

Hyökkäysprosentti on noussut viime kaudesta useammalla yksiköllä, mutta huomio kohdistuu vielä enemmän plusmiinustilastoon. Tehtyjä hyökkäyspisteitä on reilusti yli sata viime kautta enemmän. Samalla virheiden ja etenkin vastustajan torjuntapisteiksi päätyneiden lyöntien määrä on pudonnut valtavasti.

– Iinan perustaso on noussut tosi paljon. Suurin ero viime kauteen on ehdottomasti pelirohkeudessa, Lemminkäinen kommentoi.

– Olen aina sanonut pelaajille, että virheitä saa tehdä, jos palloa lähtee lyömään kovaa. Sitä sen sijaan en hyväksy, jos pelätään ja tehdään silti virhe. Viime kaudella Iinaa piti huomauttaa siitä melkein joka pelissä, mutta nyt sellaisia tilanteita on tullut todella vähän, hän tarkensi.

Tällaisen runkosarjan jälkeen tulevat vääjäämättä mieleen ensin maajoukkueen hakkuritilanne ja heti perään ulkomaiden seurajoukkuekentät.

– Ollaan alustavasti keskusteltu Iinan kanssa hänen jatkamisestaan meillä. Pelillisesti hän alkaa olla sillä tasolla, että voisi lähteä ulkomaille. Toisaalta pitää muistaa, että hänen pelipaikkansa on todella kova. Menee hakkuri mihin maahan tahansa, edellytetään juuri häneltä hyvää pisteiden tekemisen tahtia ottelusta toiseen, Lemminkäinen huomauttaa.

NAISTEN MESTARUUSLIIGA

LP Viesti–OrPo 3–0 (25–9, 25–14, 25–17)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Viktoriia Tuchashvili (passari) 4/+4, Jessica Kosonen 12/+4, Emmi Mäki-Kojola 1/-1, Jenni Jantunen 4/+3, Iina Andrikopoulou 18/+12, Kaisa Nyman 9/+9, Saana Virtanen (passari) 1/0, Elena Becheva 7/+3, Linnea Kuusela 4/+2. Libero Netta Laaksosen vastaanottoprosentti 100.
OrPo: Elli-Saara Etelä 2/-13, Anastasia Boricheva 6/+4, Netta Rekola 3/0, Liisa Soimasuo 1/0, Emilia Putkisaari (libero) 1/0, Annukka Paloniemi 8/+3, Milla Haapaniemi 3/0, Nea Luntamo (passari) 1/+1. Libero Putkisaaren vastaanottoprosentti 47.

Hyökkäysprosentti: 51–21
Vastaanottoprosentti: 30–31
Torjuntapisteet: 5–4
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 11–5/10–1

SSS-pisteet: Andrikopoulou 3, Nyman 2, Laaksonen 1.
Pistekilpailun lopputulokset: Andrikopoulou 30, Becheva 17, Tuchashvili 15, Kosonen 8, Nyman 7, Laaksonen ja Anna Czakan 6, Virtanen 5, Jantunen ja Kuusela 1.

OHO!

OrPon pelaajat tekivät avauserässä kolme pistettä, yhden niistä libero Emilia Putkisaari suoraan aloituksen vastaanotosta.

LP Viestin seuraava ottelu: 1. puolivälierä LP Viesti–Puijo Wolley/LP-Vampula/JymyVolley Salohallissa.

Ariana Pirv (vas.) ja Ada Aronen ovat palaamassa peleihin maanantaina.

Ariana Pirv odottaa vauvaa ja pelaa maanantaina

Oriveden Ponnistuksen romanialainen yleispelaaja Ariana Pirv kertoi alkuviikosta Instagram-tilillään olevansa raskaana. Pirv on parisuhteessa joukkueen päävalmentajan Nikolaos Gitzekosin kanssa.

Pirv seurasi aloitusseitsikkoon yleensä kuuluneen Ada Arosen tavoin LP Viesti -ottelun sivusta. Muista seitsikon pelaajista Jessika Mursulalla ja Liisa Rinta-Tassilla on Gitzekosin mukaan koronavirustartunta.

Mestaruusliigan pistetilastossa kolmantena oleva Pirv loukkasi jalkansa viime viikonlopun pelissä.

– Jalassa ei ole isompaa ongelmaa, ja pelaan maanantaina ottelussa Hämeenlinnaa vastaan, hän kertoi.