Edessä pitkä ja jännittävä vuosi – Susijengin MM-paikka on muuttunut lähes utopiasta realistiseksi

0
Suomen tuplajuhlat ja Slovenian tuplapettymykset merkitsevät Susijengin jatkavan karsintoja erittäin hyvästä tilanteesta. (kuvat: Lehtikuva/Ville Vuorinen)

Suomen miesten koripallomaajoukkueen tuplavoitto Sloveniasta oli sellainen temppu, että odotukset ensi kesälle nousivat muutamassa päivässä suuriksi. Pääpuheenaihe ei enää ole Susijengin paikka jatkokarsinnoissa vaan se, että joukkueella on aidot mahdollisuudet selviytyä ensimmäistä kertaa koskaan pelaamalla MM-lopputurnaukseen.

Koti- ja vierasvoiton saavuttamisen todennäköisyys Sloveniaa vastaan oli etukäteen määriteltynä muutaman prosentin luokkaa. MM-paikka on karsinnan aloittaneen Ruotsi-tappion jälkeen muuttunut erittäin epätodennäköisestä realistiseksi.

Suomi voi pudota jatkolohkosta vain silloin, mikäli kaikki seuraavat asiat toteutuvat:

1) Suomi häviää molemmat jäljellä olevat alkulohkon ottelunsa Ruotsille ja Kroatialle.

2) Kroatia voittaa Suomen lisäksi vieraskentällä Slovenian.

3) Slovenia voittaa Ruotsin.

4) Kolmen ensimmäisen kohdan jälkeen Suomen koriero olisi kaikista joukkueista huonoin.

Näiden kaikkien tapahtuminen on hyvin epätodennäköistä. Kun lähdetään katsomaan tulevaisuuteen, se kannattaakin tehdä pidemmälle eli jatkolohkoon. Lopultahan karsinnoissa pelataan ensisijaisesti paikasta jatkolohkon kolmen parhaan joukossa eli MM-kisoissa.

Tällä näkökulmalla Kroatian voitto nitro-ottelussa Ruotsia vastaan oli Suomen kannalta jossain määrin hyvä asia. Suomen jatkokarsintapaikka olisi varmistunut Ruotsin voitolla, mutta nyt ottelut menivät enemmän ristiin sikäli, että Suomi pitää alkulohkon kärkipaikkaa.

Toisaalta Kroatia on pidemmässä juoksussa Ruotsia laadukkaampi joukkue, eli sen putoaminen jatkokarsinnoista olisi Suomelle eduksi.

Suomen pelaaman C-lohkon joukkueiden seuraksi jatkolohkoon tulevat D-lohkon kolme parasta. Ne ovat tällä hetkellä Saksa, Israel ja Viro.

Saksalla on Suomen tavoin kolme voittoa. Nelikko Slovenia, Ruotsi, Israel ja Viro seuraa kahdessa voitossa.

Kaikki alkulohkovaiheen ottelujen tulokset tulevat mukaan jatkolohkoihin. Sikäli ei siis ole merkitystä, ovatko voitot tulleet neljänneksi jäävää joukkuetta vastaan. Samalla jokainen alkulohkon ottelu on merkityksellinen tulevaa ajatellen.

Suomella on merkittävä etulyöntiasema Sloveniaa vastaan, kun se voitti molemmat keskinäiset ottelut. Mikäli pelkästään nämä kaksi joukkuetta päätyisivät aikanaan tasapisteisiin, olisi Suomi sarjataulukossa edellä.

Saksa on tällä erää erittäin vahvasti tyrkyllä MM-kisoihin. Sen joukkue vahvistuu kesän otteluihin merkittävästi. Lisäksi se pääsee kohtaamaan vielä Puolan ja Viron, joita vastaan voittomahdollisuudet ovat suuret.

Sen sijaan muiden lopputurnauspaikkojen osoitteet ovat kiehtovasti avoinna. Slovenia lukeutuu Euroopan huippumaihin siinä vaiheessa, mikäli se saa NBA-tähti Luka Doncicin mukaan kesän peleihin. Samoin Kroatia on NBA- ja euroliigapelaajillaan laadukas ryhmä.

Kuten todettua, ovat Suomen asetelmat Sloveniaan verrattuna kuitenkin herkulliset. Kroatia on puolestaan pelannut itsensä erittäin hankalaan tilanteeseen kisoihin pääsemisen kannalta.

Sen sijaan Israel sekä etenkin Puola ja Viro ovat kaikissa tilanteissa täysin mahdollisia voitettavia Suomelle. Vastaavasti mikään ottelu ei toki ole Susijengille ”pala kakkua”.

Jatkolohkon viimeiset ottelut pelataan melko tasan vuoden kuluttua, helmikuussa 2023. Odotettavissa on siis suomalaisen koripallon kannalta pitkä ja jännittävä vuosi, johon sisältyy lisäksi vielä EM-lopputurnaus syyskuussa.

Suomi on saanut johtotähti Sasu Salinin (oik.) rinnalle nuorempaa osaamista esimerkiksi Elias Valtosen (kesk.) muodossa. Oma merkittävä roolinsa on myös sentteri Alexander Madsenilla.

MM-KARSINTOJEN TILANNE NELJÄN OTTELUKIERROKSEN JÄLKEEN

Suomi paistattelee kärkipaikoilla

Alkulohko C

1) Suomi 3 voittoa
2) Slovenia 2
3) Ruotsi 2
4) Kroatia 1

Jäljellä olevat ottelut: 30.6. Suomi–Ruotsi ja Slovenia–Kroatia, 3.7. Kroatia–Suomi ja Ruotsi–Slovenia.

Alkulohko D

1) Saksa 3 voittoa
2) Israel 2
3) Viro 2
4) Puola 1

Jäljellä olevat ottelut: 30.6. Viro–Saksa ja Puola–Israel, 3.7. Israel–Viro ja Saksa–Puola

Jatkolohko J:n virtuaalinen tilanne

1) Suomi 3 voittoa
2) Saksa 3
3) Israel 2
4) Slovenia 2
5) Ruotsi 2
6) Viro 2

Alkulohko C:n ja D:n joukkueet kohtaavat toisensa jatkolohkossa kahdesti. Kolme parasta etenee lopputurnaukseen.

Suomi saattaa saada kesällä mukaan Lauri Markkasen, mutta osa muista maista vahvistuu merkittävästi enemmän. (kuva: Lehtikuva/AFP/Matthew Stockman)

Karsintojen luonne muuttuu kesäksi täysin

Tähän mennessä pelatuista MM-karsintaotteluista voi vetää vain osittaisia johtopäätöksiä alkulohkojen viimeisiin ja jatkolohkojen ensimmäisiin otteluihin. Euroopan maiden todelliset voimasuhteet kun tulevat kesän ajaksi näkyville paremmin.

NBA- ja euroliigapelaajien pääsy mukaan ei tietysti ole täysin varmaa seurajoukkuekauden ulkopuolellakaan, mutta lähtökohtaisesti asetelmat muuttuvat kuitenkin todella paljon. Ilman euroliigapelaajia etenevän Suomen kannalta asetelmat ovat kesällä muita vuodenaikoja hankalammat, mutta ero ei välttämättä muodostu silti dramaattisen suureksi.

Selvää on, että Kroatian voittaminen heinäkuun alussa vieraskentällä näyttää erittäin vaikealta. Vaikka Suomi saisikin mukaan Lauri Markkasen, on Kroatialla kaksi NBA-pelaajaa. Lisäksi Euroliigasta löytyy laadukkaita kroaatteja, kuten Unics Kazanin aloitusviisikon pelaaja Mario Hezonja, turkkilaisen Efesin mies Krunoslav Simon ja Maccabi Tel Avivin ykkössentteri Ante Zizic.

Ruotsi saanee mukaan euroliigakaksikkonsa, ja Israel vahvistuu merkittävästi. Onhan maalla yhden NBA-pelaajan lisäksi edustusta eurooppalaisissa euroliigajoukkueissa sekä vielä ”oma euroliigaseura” Maccabi Tel Aviv. Toki kyseisessä Maccabissa vastuuta kantavat lähinnä yhdysvaltalaispelaajat.

Saksalla on jo pelkästään NBA-miehiä kymmenkunta, kun taas Puolalla ja Virolla ei ole juuri lainkaan pelaajia näissä maailman kovimmissa liigoissa. Merkittävä osuus tulee siis olemaan silläkin, mitkä maat sattuvat tulemaan vastaan elokuisessa karsintaikkunassa.