Elokuva-arvio: Kaikkien aikojen synkin Batman

3
Batmanin roolin Christian Balelta perinyttä Robert Pattinsonia ei uudessa The Batmanissa juurikaan nähdä Bruce Waynena eikä koskaan kirkkaassa päivänvalossa.

Kaukana ovat alkuperäisen Lepakkomiehen ajat, jolloin supersankareista inhimillisin hehkui makeissa pop-väreissä ja kaikilla oli vähintäänkin ironinen hymy huulillaan.

Valkokankaan Batmanit ovat kaikki olleet jo lähtökohtaisesti tummasävyisempiä ja realistisempia kuin televisiosarjan originaaliversio. 2000-luvulla sävyt ovat synkistyneet entisestään, ja maailma sankarin taustalla muuttunut aikaisempaakin rujommaksi.

Matt Reevesin ohjaama The Batman vie tämän kehityskulun loogiseen päätepisteeseensä, ja aloittaa samalla aivan uuden, entistä pimeämmän aikakauden mytologiassa.

Reevesin elokuva alkaa ikään kuin alusta, kuin edeltäviä Batman-elokuvia ei olisikaan. Pääosan esittäjäkin on vaihtunut Christian Balesta Twilight-elokuvien nuorisotähteen Robert Pattinsoniin. Lepakkopuvun alla piilottelevaa Bruce Waynea ei The Batmanissa nähdä juuri lainkaan, vaan kaikki fokus on naamiossa. Reeves jopa vihjaa, että vasta naamioituneena Bruce Wayne on täysimääräisesti oma itsensä ja omilla kasvoilla esiintyessään jollain lailla vajavainen versio itsestään.

Lepakkoluola on muuttunut goottilaiseksi kummituslinnaksi, jossa Bruce Wayne lymyilee. Vielä Christian Balen aikakaudella Waynen kotikartanossa järjestettiin suureellisia juhlia. Sellaiset olisivat The Batmanin valossa täysin mahdottomia.

Reevesin tarinassa Batman saa vastaansa Arvuuttajan (Paul Dano) ja hiukan myös Pingviinin (Colin Farrell). Arvuuttaja lahtaa Gothamin mahtimiehiä ja uhkaa paljastaa kaupunkia pyörittävän korruption. Pingviini avustaa Gothamia tosiasiallisesti hallitsevaa mafiapomo Carmine Falconea (John Turturro).

Batman saa puolestaan rinnalle Kissanaisen, Selina Kylen (Zoë Lravitz).

Käsikirjoitus on ilmeisen tarkoituksella valinnut päävastustajiksi mytologian heikomman laidan pahikset, jotta kaikki mielenkiinto kohdistuisi Batmaniin. Ratkaisu onnistuu ja on tehokas. Arvuuttaja on lopulta pelkkä ressukka, joka ei ole millään muotoa yhteismitallinen Batmanin kanssa – toisin kuin vaikkapa Heath Ledgerin esittämä Jokeri oli.

Matt Reeves vie elokuvansa kirjaimellisesti varjoihin. Siinä ei ole juuri lainkaan päivällä tapahtuvia kohtauksia, ja kaikki yökohtaukset on hämyisästi valaistu. Jopa sisätilojen valaistukset ovat lähinnä viitteenomaisia.

Metodilla korostetaan sankarin riutuvaa ellei peräti kärsivää olemusta. Pattinsonin vähäpuheinen, tuskaiselta näyttävä Batman toistaa kristillistä kärsivän miehen myyttiä. Sitä alleviivataan loppujaksossa, jossa Batman saa kantaa paitsi syntimme myös fyysisen tuskamme kropassaan pelastaakseen onnettomat kanssaihmisensä.

On kuin Pattinsonin päärooli David Cronenbergin Wall Street -aiheisessa Cosmopolisissa (2012) olisi ennakoinut näyttelijän tulevaisuutta Batmanina. Siinä Pattinsonin nuori raharössi sai ihmiskunnan tuskan niskaansa ja vaikutti hämmentyneeltä.

Batmanina hän ei enää ole yllättynyt ihmisluonnon pahuudesta. The Batmanin todistusvoimaisimmassa repliikissään hän jopa epäilee, että Gothamin kaupunki ei edes olisi enää pelastettavissa. Mahdollisesti itsekkäistäkin syistä hänen on kuitenkin pakko yrittää sitä.

THE BATMAN (USA 2022). Ohjaus: Matt Reeves. Käsikirjoitus: Matt Reeves ja Peter Craig. Kuvaus: Greig Fraser. Leikkaus: William Hoy ja Tyler Nelson. Musiikki: Michael Giacchino. Näyttelijät: Robert Pattinson, Zoë Lravitz, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Paul Dano, John Turturro, Peter Sarsgaard, Andy Serkis, Jayme Lawson.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Synkkää on
6 kuukautta sitten

Ei näitä uusia Batmaneja jaksa katsoa. Värit puuttuvat ja tarinat ovat synkkiä. Eri oli esimerkiksi, kun Val Kilmer oli Batmanina tai George Clooney. Silloin oli väriä, huumoria, jännitystä. Juuri kuten ne alkuperäiset Batmanit ilman boom-puhekuplia. Ennen oli paremmin. Tuskin tulen tätä uutta Batmania katsomaan.

Melenial
6 kuukautta sitten
Reply to  Synkkää on

Ok, boomer.

Kissanainen
6 kuukautta sitten

Minä kyllä pidin, tummanpuhuva kuvaus toimi todella hyvin. Kolme tuntia kului ihan siivillä.