Helsinkiläismuusikko Eroma nauttii Salossa rauhasta ja luonnosta – ”Musiikin tekeminen on ollut pelastusrengas”

0
– Suomessa on laaja ja taitava independent-artistien kenttä. Omakustanne ei tarkoita vähemmän laadukasta musiikkia. Ilman levy-yhtiötä olen itse joutunut miettimään kaiken paljon tarkemmin, Virpi Eroma sanoo.. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetplao

Laulaja-lauluntekijä Virpi Eroma miettii parhaillaan debyyttialbuminsa biisijärjestystä. Digitaalisena julkaistava albumi ilmestyy huhtikuussa.

– Luulin, että biisien teko olisi vaikeaa, mutta niiden järjestykseen laittaminen on paljon vaikeampaa, artistinimellä Eroma esiintyvä lauluntekijä nauraa.

Tekijänoikeuskorvaukset ja tilaustyöpalkkiot ovat elättäneet naisen jo viitisentoista vuotta. Eroma on tehnyt sävellyksiä etenkin kuoroille ja lauluyhtyeille kuten Philomelalle, Grex Musicukselle, Rajattomalle ja Ylioppilaskunnan laulajille sekä vuonna 2003 perustamalleen Lauluyhtye Viidelle. Viisi keikkaili ahkerasti 12 vuotta ja teki kaksi levyä.

Nelisen vuotta sitten Eroma tajusi haluavansa laulaa omia tarinoitaan.

– Musiikin tekeminen on ollut pelastusrengas, kun elämä on muuten ollut haastavaa. Merkityksellinen työ toi sisältöä päiviin.

Eroma laulaa omasta elämästään nousseista aiheista. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Artisti on rakentanut tulevalle albumille tarinaa omasta elämästään singlejulkaisu kerrallaan. Ensimmäinen Kolmesataa ilmestyi syksyllä 2018. Sen jälkeen on julkaistu Pois pois pois, Jallu puhuu, Tuhat kilometrii, Tyhjään kotiin, Huomenta maailma ja Uusii kuvii.

Radio Suomi on nostanut Eroman seitsemästä singlestä kuusi soittolistalleen. Spotifyssä hänen biiseilleen on kertynyt jo yli 2 miljoonaa kuuntelua.

Eroma on ylpeästi independent-artisti. Hän päätyi julkaisemaan itse musiikkiaan yritettyään ensin tuloksetta saada levytyssopimusta. Levy-yhtiöt eivät hevillä anna mahdollisuuksia yli 30-vuotiaille tulokkaille. Elämän kokemukset ovat kuitenkin antaneet Eromalle perspektiiviä ja helpottaneet näkemään asioiden oikeat mittasuhteet.

– Olen sairastanut masennuksen, selvinnyt siitä ja saanut elämänhaluni takaisin. On täysin toisarvoista miettiä, ettei voisi tehdä jotain uutta ikänsä takia, 41-vuotias popartisti sanoo.

Mä haluun vielä nähdä toukokuut, ja monet, monet pimeät lokakuut.

Eroma viihtyy Kiskossa äitinsä lapsuudenkodissa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Eroma luottaa kykyynsä erottua.

– Yleisö haluaa kuulla aitoja ihmisiä, joihin pystyy samaistumaan. Olen ollut hyvin avoin, näyttänyt tunteeni ja puhunut julkisesti tärkeistä, vaikeista asioista: kertonut masennuksesta ja yksinäisyydestä.

Pois, pois, pois, mä tahdon vaan nyt kotiin. Pois, pois, pois, en jaksa esittää, pois, pois, pois, ett kuulun tähän jengiin. Pois, pois, pois, en kuulu mihinkään.

Pian julkaistava Kahenlaisii kuvia -albumi sisältää 13 kappaletta, joiden väleihin Eroma on sijoittanut lauluäänestään tekemiään äänimaailmoja.

Levy sisältää suorapuheista kuvausta surusta ja menetyksestä, mutta myös valonpilkahduksia ja toivoa. Eroma muistuttaa musiikillaan, että kaikesta voi selvitä.

Eroma on aloittanut keikkailun bändinsä kanssa, ja toivoo pääsevänsä pian kiertämään Suomea.

– Keikoilla käytämme paljon lauluäänestäni tehtyjä sämplejä; joissakin biiseissä kuulostaa kuin 50 Virpiä laulaisi.

Selma nauttii vapaudesta Kiskossa, kun emäntä kantaa saunapuita. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Helsingissä asuva Eroma viettää paljon aikaa äitinsä lapsuudenkodissa Kiskossa. Siellä hän kirjoittaa uutta musiikkia, äänittää, rauhoittuu ja kulkee luonnossa koiransa kanssa.

– Äidinisä on rakentanut talon 1930-luvulla. Nykyään se on äitini, veljeni perheen ja minun käytössä.

Eroman Kiskossa syntynyt äiti asuu Kotkassa, jossa tytär syntyi.

– Muutin 15-vuotiaana Helsinkiin, kun aloitin Sibelius-lukiossa.

Musiikkialan yrittäjä valmistui vuonna 2012 säveltäjä-sovittajaksi Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiasta.

Kiskon talo sitä ympäröivine metsineen on tullut Eromalle tärkeäksi.

– Pari vuotta sitten asuin täällä melkein vuoden avioeroni jälkeen. Helsingin-koti oli remontissa, ja tämä oli tärkeä pakopaikka, jossa käsittelin asioita ja rakensin uutta arkea.

Kierrän vielä kerran kaikki huoneet, niin paljon mahtuu kolmeentoista vuoteen. Mun piti olla pois täältä, kun tuut kotiin, mut mä vaan haluun takertua seiniin ja oviin.

Eroma on elättänyt itsensä musiikilla jo viitisentoista vuotta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Eroman sydän vetää maaseudulle:

– Ehkä löydän tältä seudulta jonkun pikku talon, jossa voin tehdä musiikkia ja alkaa pitää kenneliä!

Eromalla on kymmenkuinen käyttölinjainen labradorinnoutaja. Selma vetää omistajansa suun hymyyn. Eroma ylistää koiran terveysvaikutuksia:

– Saatuani Selman ei ole ollut päivää, etten olisi nauranut. Aloin myös simahtaa illalla helposti ja nukkua yöni keskeytyksettä. Käymme ulkona kolme–neljä kertaa päivässä.

Huomenta, maailma. Joo, meil on ollu vaikeeta, mut alan uskoo, että oot mun puolella.

Kursivoidut tekstit ovat Eroman kappaleista Kolmesataa, Tyhjään kotiin, Pois pois pois ja Huomenta maailma.

– Keikoilla käytämme paljon lauluäänestäni tehtyjä sämplejä; joissakin biiseissä kuulostaa kuin 50 Virpiä laulaisi.Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo