Evertintien kerrostalot avautuvat ukrainalaisille Somerolla

1
Salolaisyrittäjät Santtu Lahdelma ja Matti Kakko ovat hankkineet omistukseensa kaksi Someron Evertintien viidestä kerrostalosta. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Pääosa Somerolle perustetun vastaanottokeskuksen ukrainalaisista saa asunnon Evertintien kerrostaloista. Salolaisyrittäjien Santtu Lahdelman ja Matti Kakon omistamista 15 asunnon kerrostaloista toinen on ehditty saneerata täysin ja toista korjataan nyt vauhdilla.

– Sinne tehdään nopeasti pientä parannusremonttia; maalataan pintoja, vaihdetaan helloja ja jääkaappeja, asennetaan tiski- ja pesukoneita, ja uusitaan lukituksia. Siellä on täysi härdelli päällä, kun siivoojat, maalarit ja kodinkoneasentajat ovat työssään, Lahdelma kertoo.

– Saimme viikko sitten puhelun, jossa tiedusteltiin vapaita asuntoja. Työt ovat kesken, koska meillä oli tarkoitus aloittaa toisen talon myyntikuntoon remontointi vasta myöhemmin. Tämä on meidän panoksemme tähän kriisiin.

Lahdelma ja Kakko vuokraavat vastaanottokeskuksen käyttöön yhteensä noin 30 asuntoa. Kerrostaloasuntojen lisäksi pakolaisten käyttöön tulee Somerolta yrittäjien viime vuonna Kalevintieltä hankkima kahdeksan asunnon rivitalo.

Ukrainalaiset pääsevät muuttamaan uusiin Someron-koteihinsa ensi viikon lopulla. Santtu Lahdelma toivoo, että ainakin osa heistä saa paikkakunnalta uuden elämän alun, työllistyy Somerolle tai ympäristökuntiin ja jää asuttamaan asuntoja pidemmäksi aikaa.

– Ukrainalaisia on jo entuudestaan jonkin verran Somerolla töissä puutarhoilla ja maataloudessa. Se ehkä helpottaa uusien sopeutumista pakkakunnalle. Olen ymmärtänyt, että pääosa tulijoista on lapsiperheitä, Lahdelma sanoo.

– Taloissa on myös muita asukkaita, sillä osan asunnoista olemme ehtineet myydä ja osan vuokrata. He saavat nyt kansainvälisiä naapureita.

Maahanmuuttovirasto tiedotti tällä viikolla päätöksestään perustaa Somerolle 230-paikkainen vastaanottokeskus. Sen palvelut järjestää Kotokunta Oy.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Täti Salosta
5 kuukautta sitten

Kakko oli Somerolla oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Hyvä heille.