Halikon uudelle jättitontille sopii viiden hehtaarin halli – Salo paikkaa isojen tonttien puutetta

10
Riikin teollisuusalue laajenee Riihitien pohjoispuoliselle metsäalueelle. Kuvan oikeassa laidassa kulkee 110-tie. Kuva: SSS Arkisto/Marko Mattila

Salon kaupunki kaavoittaa Halikon Riikin alueelle todellista jättitonttia yrityksille.

Riikin teollisuusalueen laajennusalueelle kaavoitettavalla tontilla on pinta-alaa runsaat kymmenen hehtaaria. Sen rakennustehokkuus on 0,50, joten tontille saisi rakentaa jopa viisi hehtaaria rakennuksia.

Kaavamääräysten mukaan alue on tarkoitettu teollisuus- ja varastorakennuksille. Sille voi rakentaa teollisuustiloja kuten tehtaita, logistiikka- ja palvelinkeskuksia niihin liittyvine varasto- ja aputiloineen ja lisäksi varastotilaa.

Tavanomaisten teollisuus- ja varastorakennusten lisäksi alueelle saisi sijoittaa toimintaa, joka vaatii Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin luvan tai ympäristöluvan. Alueelle saa sijoittaa myös polttoainejakelun toimipaikan omaan käyttöön.

Riikin teollisuusalueen laajennusta koskeva kaava on ollut vireillä Salossa jo pitkään. Kaavaluonnos oli nähtävillä kesällä 2020, ja nyt kaava aiotaan asettaa virallisesti nähtäville.

Kaavan juuret ovat vielä pidemmällä. Salon kaupunkisuunnittelussa selvitettiin vuosina 2011–2014 yritysalueiden kehittämistä Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Hankkeessa todettiin, että kaupungin yritystonttien tarjonta on monipuolista ja runsasta. Valtaosa tonteista on kuitenkin suhteellisen pieniä eli 2 000–6 000 neliömetrin kokoisia.

Tontteja yhdistelemällä oli mahdollista saada tarjolle suurempia tontteja kolmeen hehtaariin saakka. Ajoittain kysyntää on ollut kuitenkin suurille 5–10 hehtaarin tontille, ja sellainen on valikoimasta puuttunut.

Riikin teollisuusalue on Salon toiseksi suurin yritysalue, ja sen laajentaminen antoi mahdollisuuden todella suuren tontin kaavoittamiselle.

Alue voi kiinnostaa yrityksiä, joille hyvät maantieyhteydet ovat tärkeitä. Alueelta on hyvät yhteydet kaikkiin pääilmansuuntiin.

Riikin ohi kulkee 110-tie, josta on lyhyt matka Märynummen moottoritieliittymään. 110-tietä pääsee myös Turun suuntaan ja moottoritielle Paimion liittymästä.

Salosta on helppo kulkea pohjoiseen Vaskiontien ja Somerontien kautta, tai etelään Perniöntietä.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K
1 vuosi sitten

Pystyvätkö nämä kaavoituksen parissa työskentelevät insinöörit ja muut virkahenkilöt suoriutumaan tehtävästä?

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  Keijo K

Onko mielestäsi syytä epäillä suoriutumista vai miksi kysyt tuollaista ja keneltä odotat saavasi siihen sinua tyydyttävän vastauksen?

Keijo K
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Voisin viitata vastauksessani Simo Paassillan valtuuston kokouksessa esiin ottamaan suureen henkilökuntapulaan. Oliko se vaan tsoukki vai oliko aivan totuudenmukainen ehdotus lisätä kapasiteettia ulkopuolisella avulla?

Tasapuolisuutta maan käytölle
1 vuosi sitten

Salossa suositaan Halikkoa rakentamisiin liittyvissä suunnittelussa kaiken aikaa ja kaikessa. Onkohan tarkoitus näivettää kaupunkia Helsingin suuntaan tarkoituksellisesti.

Isomman laki
1 vuosi sitten

Sehän on vain hyvä, jos näin on. Nimittäin kun nämä kuntaliitokset laitettiin käytäntöön aikoinaan ympäri Suomen, niin mielestäni Salon kaupungin olisi pitänyt tuolloin sulautua Halikkoon eikä toisinpäin.

Olihan Halikko ja on edelleenkin isompi ja mahtavampi kunta kuin Salo. On siis täysin aivan luontaista tämä kehitys.

Onko tulossa joku suuri firma Saloon?
1 vuosi sitten

Taas kaadetaan metsää ihan hulluna. Alueen eläimet ovat jo nyt puristuksissa moottoritien, rautatien ja 110-tien välissä. Eikö muka moottoritien vierestä löydy maata?

Siis Salossahan on tyhjiä teollisuushalleja, kun osa siirtyi IoT Campukseen, ja nyt pitäis saada lisää. Onko tälle joku tilaaja vai tehdäänkö vaan varmuuden vuoksi? Ettei sitten käy kuin Viitanlaakson. Kumpuaa tyhjyyttä.

Autoileva autoilija
1 vuosi sitten

Kyllä niillä eläimillä on jalat ja siivet. Hyvä se on isoja tontteja olla, jos joku iso yritys kysyy, ei ne metsään tule. Tulihan sinne itäpuolelle jätelaitos, tänne länsipuolelle ei ole sitten Shellin tullut mitään.

Tontteja kyllä riittää
1 vuosi sitten

Tuleehan siihen Shellin taakse ja viereen tontteja.

Salolainen
1 vuosi sitten

Postikeskus tervetuloa!

Tiedoton
1 vuosi sitten

Salosta on kuulemma pohjoiseen hyvät yhteydet Somerontietä pitkin – no, ehkä 30 km verran.
Kaikkiko täällä perustuu tämän tasoiseen tietoon?